Pretraga

Bivši dekan osumnjičen za malverzacije sada je napredovao na faksu: ‘To nije tema za raspravu’

A- A+

Bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Alen Host, nedavno je osumnjičen, s drugim djelatnicima, za štetu od 384.000 eura. Sumnjiči ga se da je neosnovano isplaćivao sredstva s računa fakulteta. Osim što je u međuvremenu postao članom Sveučilišnog savjeta Sveučilišta Sjever, sada je i napredovao u više, radno mjesto redovitog profesora u trajnom izboru. Izabran je na to znanstveno radno mjesto upravo na Ekonomskom fakultetu, što je fakultetima s pravnom osobnosti zakonski omogućeno.

ekonomski u rijeci, alen host

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci | foto: UNIRI, Google Maps

Bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Alen Host, napredovao je u akademskoj karijeri, u znanstveno radno mjesto redovitog profesora u trajnom izboru doznaje novilist.hr. Host je s bivšom upravom Ekonomskog u Rijeci, treba podsjetiti, nedavno osumnjičen za novčanu štetu od 384.000 eura, a sumnjiči ga se da je neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove. Jedan je od djelatnika koji su kazneno prijavljeni zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prema pisanju portala novilist.hr, sukladno Zakonu o visokom obrazovanju za redovitog profesora u trajnom izboru izabrao ga je sam Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Saša Drezgić za novilist.hr kazao je da je izbor Hosta u zvanje redovitog profesora u trajnom izboru rezultat ocjene njegovog znanstvenog i nastavnog rada.

Izdvojeni članak
Alen Host

Ministarstvo je imenovalo osumnjičenog bivšeg dekana u važno tijelo, nižu riječi hvale za njega

– Pored toga postoji i presumpcija nevinosti tako da njegov izbor uopće nije tema za raspravu. Fakultet ni u kojem slučaju nije mogao zaustaviti ili usporiti izbor jer u tom slučaju kršio bi se zakon. Riječ je o profesoru koji je ispunio minimalne uvjete za izbor u zvanje redovitog profesora u trajnom izboru. Treba biti objektivan. Bivša uprava nije optužena, već je protiv njih podnijeta prijava, rekao je Drezgić za Novi list.

Kako je srednja.hr pisala početkom ožujka, Host je postao i članom Sveučilišnog vijeća Sveučilišta Sjever. To tijelo, između ostalog, brine o racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa te nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana. U njega ga je imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odakle su nam rekli slično – da ne postoje pravne zapreke zbog presumpcije nevinosti, a za Hosta su imali samo riječi hvale. Osim toga, Host je i član Akreditacijskog savjeta Agencije za visoko obrazovanje koje ocjenjuje fakultete.