Pretraga

Podignute nove kaznene prijave zbog pronevjere novca na riječkoj Ekonomiji, policija objavila detalje

A- A+

Nakon što nedavno policija prijavila deset osoba s Ekonomskog fakulteta u Rijeci radi novčanih malverzacija, sada su podignute nove kaznene prijave protiv četvero osumnjičenih. Troje od njih su djelatnici fakulteta. Osobe protiv kojih je podignuta optužnica sumnjiče se sa pronevjeru 24.000 eura.

ekonomija rijeka

Ekonomski fakultet u Rijeci | foto: Google Maps

PU primorsko-goranska priopćila je kako je u nastavku kriminalističkog istraživanja u slučaju visokoškolske ustanove u Rijeci, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, kazneno prijavljeno četvero hrvatskih državljana. Riječ je o nastavku istrage na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Prema novom policijskom priopćenju četvorka se sumnjiči da je na štetu Europskog fonda za regionalni razvoj te Državnog proračuna Republike Hrvatske pronevjerila materijalna sredstva u iznosu oko 24.000 eura.

– Naime, troje hrvatskih državljana (36, 40 i 43 godine) se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela zlouporaba  položaja i ovlasti jer su kao djelatnici visokoškolske ustanove prekoračili svoje ovlasti fiktivno angažirajući 40-godišnju hrvatsku državljanku za usluge savjetovanja pri izradi međunarodnog projekta. Iako tražene usluge nije obavila, isplaćen joj je iznos od oko 9.300 eura. Osim navedenog, jedan od njih (43-godišnjak) i spomenuta savjetnica se sumnjiče i za kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sa spomenutom savjetnicom  dogovorio je usluge savjetovanja pri izradi prijava za druge projekte te joj je isplaćeno oko 14.600 eura unatoč tome što nije ispunila dogovorene obveze. Time je oštećena visokoškolska ustanova, odnosno Državni proračun RH, navedno je u priopćenju PU primorsko-goranske.

Izdvojeni članak

Riječka rektorica i ministar Fuchs od lani su upoznati s mogućim problemima na Ekonomiji u Rijeci

Dodaju da su svi osumnjičenici kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela.

Podsjetimo, još je početkom veljače policija objavila da je desetero osumnjičenih kazneno prijavljeno zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Istragom je obuhvaćen i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Alen Host. Policija je tada, osim protiv Hosta, podnijela i kaznenu prijavu protiv još devet osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su ustanovu i državni proračun oštetili za najmanje 384.000 eura.