Pretraga

Alen Host, bivši dekan osumnjičen za malverzacije, imenovan u tijelo koje nadzire financije sveučilišta

A- A+

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji je jedan od osumnjičenih za štetu od gotovo 400.000 eura jer je neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove, sada je postao član Sveučilišnog vijeća Sveučilišta Sjever. To tijelo, između ostalog, brine o racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa te nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana. Host je i član Akreditacijskog savjeta Agencije za visoko obrazovanje koje ocjenjuje fakultete, a za tu poziciju mjesečno je predviđeno 150 eura.

alen host sveučilišno vijeće sveučilište sjever

Alen Host imenovan je u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever | foto: Varaždinska županija, obrada: srednja.hr

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji je s drugim zaposlenicima osumnjičen za malverzacije od 384.000 eura jer je neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove, sada je imenovan u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever.

Host pozirao na fotografiji, nadzirat će upravljanje financijskim sredstvima Sveučilišta Sjever

Kako je objavljeno na njihovim internetskim stranicama, 1. ožujka održana je konstituirajuća sjednica Sveučilišnog vijeća na kojoj je izabran predsjednik Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za ekonomska pitanja. Kao jedan od osam članova ovog saziva naveden je i Host koji je i dalje redoviti profesor na riječkoj Ekonomiji. On je i pozirao na fotografiji s konstituirajuće sjednice Sveučilišnog vijeća.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju Sveučilišno vijeće tijelo je koje brine o zakonitosti rada javnog sveučilišta, racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa i nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana te upravljanje financijskim sredstvima u skladu sa zakonom i statutom. Tijelo u koje je imenovan Host nadzire i provedbu odluka senata i rektora, a uloga mu je i pokretanje postupka razrješenja rektora. Sveučilišno vijeće potvrđuje i godišnje izvješće o poslovanju i provedbi programskog ugovora te daje suglasnost na opravdanost prijedloga troškova osnivanja pravne osobe čijom se osnovnom djelatnošću ostvaruje misija sveučilišta.

sveučilišno vijeće sveučilište sjever

Alen Host na fotografiji Sveučilišnog vijeća Sveučilišta Sjever skroz je desno | foto: Varaždinska županija

U ovo tijelo imenovani su i bivši rektor Sveučilišta u Rijeci, župan, saborski zastupnik

Sveučilišno vijeće ima predsjednika i osam članova. Polovinu članova sveučilišnog vijeća imenuje senat sveučilišta, a polovinu osnivač, to jest Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mandat člana sveučilišnog vijeća na javnom sveučilištu traje šest godina.

Osim Hosta, u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever imenovan je i bivši rektor Sveučilišta u Rijeci i profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci Pero Lučin. U Sveučilišnom vijeću su i zastupnik u Hrvatskom saboru Mišel Jakšić te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Članovi su i prorektor Sveučilišta Sjever Petar Mišević, Krešo Zadro s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu te Božidar Horvat s Hrvatskog instituta za povijest koji nastavu izvodi na sveučilištima u Zagrebu i Rijeci.

Izdvojeni članak
ekonomija rijeka

Podignute nove kaznene prijave zbog pronevjere novca na riječkoj Ekonomiji, policija objavila detalje

Host je i dalje član Akreditacijskog savjeta koji ocjenjuje fakultete, ima pravo na novčanu naknadu

Podsjetimo, bivša uprava Ekonomskog fakulteta u Rijeci na čijem je čelu bio Alen Host osumnjičena je u veljači za štetu od 384.000 eura. Policija je objavila da je desetero osumnjičenih kazneno prijavljeno zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Naknadno su podignute i nove kaznene prijave protiv četvero osumnjičenih, među kojima je troje djelatnika fakulteta, za pronevjeru od 24.000 eura.

Host je dekan riječke Ekonomije bio od 2016. do 2022. godine. Tijekom karijere bio je i prodekan Ekonomije, Povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Općini Matulji te član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske. Host je trenutno i član Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) koji ocjenjuje fakultete. U to tijelo imenovan je na prijedlog Sveučilišta u Rijeci.

Prema odluci Upravnog vijeća AZVO-a predsjednik i članovi Akreditacijskog savjeta imaju pravo na naknadu za rad. Predsjednik ima pravo na neto iznos od 470 eura mjesečno, dok članovi, među kojima je Host, imaju pravo na mjesečni neto iznos od 150 eura mjesečno.