Pretraga

Bivši dekan zagrebačkog Prava neće se kandidirati za novog rektora

A- A+

Utrka za rektorsku fotelju u Zagrebu samo što nije počela, a mediji su već izdvojili šest potencijalnih kandidata koji bi mogli postati nasljednik Alekse Bjeliša. Jedan od najavljenih kandidata bio je i bivši dekan Pravnog fakulteta Željko Potočnjak. Međutim, zbog drugih planova i obaveza Potočnjak nam je otkrio kako ipak neće sudjelovati u natjecanju za čelnika zagrebačkog Sveučilišta.

Foto: Ivan Klindić/www.ivanklindic.info

Aleksa Bjeliš nakon drugog i zadnjeg mandata kao rektor Sveučilišta u Zagrebu svoju poziciju će u listopadu prepustiti novom profesoru ili prorektoru koji se odluči kandidirati za tu funkciju. Već u travnju će Senat izabrati Bjeliševa nasljednika, a u akademskim krugovima se naveliko počelo pričati o potencijalnim kandidatima. Među šestorkom koja bi mogla zasjesti na rektorsku fotelju, mediji su naveli i bivšeg dekana Pravnog fakulteta Željka Potočnjaka, no isti nam je otkrio kako ipak neće sudjelovati u nadolazećoj utrci.

Izdvojeni članak

Upoznajte kandidate koji će se boriti za fotelju rektora Sveučilišta u Splitu

Potočnjak se neće kandidirati za novog rektora

– Zaista me je nekolicina kolega nastojala potaknuti na eventualnu kandidaturu, ali sam odmah otklonio mogućnost mojeg sudjelovanja u natjecanju za tu prestižnu, ali u ovo vrijeme i vrlo zahtjevnu dužnost. Naime, iako mi je jako stalo do razvoja i napretka Sveučilišta u Zagrebu za narednih nekoliko godina imam druge planove, uglavnom vezane uz razvoj područja kojim se bavim (radno i socijalno pravo u uvjetima ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju), odgovorio nam je Potočnjak.

S obzirom da je u povijesti zagrebačkog Sveučilišta zabilježeno najviše rektora pravnika, mnogi su pomislili da će upravo bivši dekan Pravnog fakulteta imati najbolje izglede za pobjedu.

Izdvojeni članak

Studentski izbori: Izabrani studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta

Ostala petorka u borbi za rektorsku fotelju

Među kandidatima koji će se najvjerojatnije boriti za prestižnu fotelju najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj, našli su se još i dekan Ekonomije Tonći Lazibat, dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras, dekan Medicine Davor Miličić te prorektorice Blaženka Divjak i Melita Kovačević.

– Svim sudionicima natječajnog postupka, a naročito onom od njih koji će biti izabran, želim puno uspjeha u izazovnom radu na razvoju Sveučilišta u Zagrebu, za kraj je poručio bivši dekan zagrebačkog Prava kojeg ipak nećemo vidjeti na čelu Sveučilišta.