Pretraga

Bivši ministar znanosti dobio rijetku titulu, a otkriveno i gdje će moći raditi studenti novog studija

A- A+

Bivši ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Dragan Primorac može se podičiti i titulom ‘počasnog pročelnika’ Sveučilišnog odjela za forenziče znanosti Sveučilišta u Splitu. Tu mu je titulu, zahvaljujući trudu koji je uložio u pokretanje Odjela, u četvrtak uručio rektor Dragan Ljutić, a tom je prigodom predstavljen i novi, preddiplomski studij Forenzike, koji će prvi studenti pohađati od iduće akademske godine, upravo na odjelu koji je pokrenuo Primorac.

Uručenje zvanja počasnog pročelnika Draganu Primorcu | foto: UniSt

– Ako dobro pogledate, jugoistočna Europa nema studij ovih dimenzija, što Sveučilištu u Splitu daje prepoznatljivost koju nitko nema. Hrvatska se opredijelila za organiziranu istinu, borbu protiv kriminala, terorizma, bioterorizma i svih pošasti koje svako društvo uništava. Oni koji žele o tome naučiti najviše trebaju doći studirati forenziku u Split, rekao je u četvrtak prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Primorčeva ‘inauguracija’ u zvanje ‘počasnog pročelnika’Sveučilišnog odjela za forenziče znanosti Sveučilišta u Splitu organizirana je uz epidemiološke mjere, a uz prof. Primorca, rektora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragana Ljutića, i izv. prof. dr. sc. Damira Piplice, pročelnika Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti nazočili su joj i Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, prof. dr. sc. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

Rektro Ljutić iskazao je zadovoljstvo što od sljedeće akademske godine studij Forenzike upisuje studente u prvu godinu preddiplomskog studija. Kazao je i kako je ovo priznanje prof. dr. sc. Primorcu dobra poruka da ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoj obol rastu i razvoju Sveučilišta.

Izv. prof. dr. sc. Damir Piplica također je rekao kako mu je čast i zadovoljstvo što može priznanje dodijeliti uvaženom prof. Draganu Primorcu koji je jedan od osnivača Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti. Po prof. Primorcu forenzika je prepoznata ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire.

Rad u policiji, bolnici, Ministarstvu financija…

– Od sljedeće akademske godine, naši maturanti imaju prigodu upisati preddiplomski studij u trajanju od tri godine što je osnovica za naš diplomski studij u trajanju od dvije godine. Upisna kvota za preddiplomski studij je 90 studenata (70+20) i mislim da je to realna kvota u ovom trenutku. Sukladno modulu koji upišu, studenti imaju mogućnost zaposliti se u policijskim upravama, Ministarstvu financija ili raditi samostalno kao forezničari ili u bolnici, kazao je ‘obični’ pročelnik Piplica.

Izdvojeni članak
predavanje, studenti

Osim psihologije na engleskom, drugo najveće sveučilište pokreće još dva studija od sljedeće godine

Prof. dr. sc. Dragan Primorac jedan je od najuglednijih svjetskih forenzičara, utemeljitelj forenzičke genetike u Republici Hrvatskoj, višegodišnji predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednik International Society for Applied Biological Sciences u čijem radu sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade.

– Neizmjerno sretnim me čini biti dio ove cijele ceremonije pokretanja preddiplomskog studija forenzike, jer zbog Domovinskog rata nismo bili u poziciji da pozicioniramo Hrvatsku kao svjetskog lidera zajedno s našim američkim kolegama. Forenzika je moja ljubav, moj život zadnjih 30 godina i bez obzira bio ja u Americi, Njemačkoj ili Izraelu, Splitu i Hrvatska su uvijek u srcu tako da ovo priznanje ima za mene poseban značaj. Od srca želim gospodinu rektoru, prof. dr. sc. Draganu Ljutiću i izv. prof. Piplici zahvaliti, jer ovo Sveučilište svjedoči izvrsnost. Ja ću osobno učiniti sve da ovaj novi studijski program i sve drugo što činim bude na ponos gradu Splitu i cijeloj Hrvatskoj, rekao je Primorac.

Mnogo aktivnosti, jedan studij

Naglasio je i kako danas nema razvoja ni gospodarstva ni turizma u državama koje nisu sigurne.

– Ovaj iskorak kojeg je danas napravilo Sveučilište u Splitu u predstavljaju preddiplomskog studija forenzike je strateški iskorak za Republiku Hrvatsku. To je poruka koja je po meni najvažnija poruka današnjeg dana – ako želite biti uključeni u pitanje istraživanja mjesta događaja, pitanje forenzične DNA toksikologije, pitanje nacionalne sigurnosti ili pitanje financijsko-forenzičkog računovostva – dođite studirati na Sveučilište u Splitu, zaključio je bivši ministar Primorac.