Pretraga

MZO na sudu: Zbog ‘izigravanja vlasnika’ zgrade u kojoj su smješteni, prijeti im višemilijunska kazna

A- A+

Zbog nepoštivanja dogovora s privatnom tvrtkom od koje su iznajmili svoje sjedište, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) završilo je na sudu. Uredno su plaćali najam, ali ne i troškove rada na preuređenju prostora koji su zatražili. Tvrtka je dignula kredit, a MZO se branio da ne mogu platiti radove jer bi kršili Zakon o javnoj nabavi. Aktualna nepravomoćna presuda ne ide u korist Ministarstvu kojim je u vrijeme sklopljenog dogovora upravljao Dragan Primorac.

euri i zgrada MZO

foto: Canva/srednja.hr

Sjedište Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) već godinama ima svoje sjedište u zgradi koja je u vlasništvu jedne tvrtke. Kako je doznao N1, MZO je u sudskom sporu s tom tvrtkom i prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Trgovačkog suda, MZO privatniku duguje 1.750.000 eura.

Dogovori preko maila

Sud je ustvrdio naime, da je MZO ostavio golemi dug i izigrao vlasnike pri radovima na preuređenju prostora. Uz spomenuti iznos s kamatama od 2011. godine, MZO bi ako presuda postane pravomoćna, trebao platiti i malo manje od 400 tisuća eura sudskih troškova.

Zgradu na Donjim Sveticama, MZO je unajmio zgradu u svibnju 2008. godine pa je tada i počela ova poravna peripetija, nakon sklapanja ugovora o najmu. Tada je u ministarskoj fotelji sjedio Dragan Primorac. Primorac je osim najma, dogovorio i preuređenje prostora, za što je tvrtka dignula kredit, uvjerena da će MZO platiti troškove. U presudi je istaknuto da su dogovori o preuređenju vršili mailovima bez ikakvih prigovora s ijedne strane, piše N1.

Izdvojeni članak

MZO najam zgrade godišnje plaća 6 milijuna kuna: ‘Bitno smo smanjili troškove’

Tvrtka dignula tužbu, dogovor krši zakon

Međutim, Ministarstvo je poštivalo samo uredno plaćanje najma, ali ne i troškove preuređenja zgrade.  Vlasnik zgrade je ovoj Vladinoj instituciji poslao fakturu za preuređenje, na što su mu iz Ministarstva odgovorili da nemaju novca. No, od prve zamolbe da vlasnik malo pričeka s plaćanjem s njihove strane, situacija je otišla u skroz drugom smjeru. Iz Ministarstva su tvrdili kako ne smiju platiti preuređenje jer bi plaćanje ovih radova, za koje je vlasnik zgrade već digao kredit, kršili Zakon o javnoj nabavi.

N1 prenosi da su uslijedili mjeseci natezanja nakon kojih je ipak došlo do djelomične isplate. MZO i druge dvije agencije koje su se smjestile u Donjim Sveticama, isplatile su oko 450 tisuća kuna za radove, a ukupni troškovi bili su skoro šest milijuna kuna. Kada je istekao rok za čekanje plaćanja dugova, tvrtka je podignula tužbu, a suđenje je trajalo sve do 2019. godine.

U svojoj prvoj presudi zagrebački Trgovački sud odbacio je tužbu tvrtke jer je traženi iznos ocijenjen kao ‘neosnovan’. No, nakon žalbe privatne tvrtke, Visoki trgovački sud je u rujnu 2021. vratio slučaj na ponovno suđenje. Obrazloženje je da su MZO i tvrtka sklopili usmeni ugovor, ali ne u skladu s tadašnjim Zakonom o javnoj nabavi, a MZO nije imao osigurana proračunska sredstava za obavljanje radova, prenosi N1.