Pretraga

Osim psihologije na engleskom, drugo najveće sveučilište pokreće još dva studija od sljedeće godine

A- A+

U velikom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rektor drugog najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj, Sveučilišta u Splitu, govorio je o tome kako je na sveučilištu protekla prošla kalendarska godina, ali i otkrio neke planove za novu. Plan je pokrenuti tri nova studija koja će studenti moći upisati već sljedeće akademske godine, obnavlja se dio Medicinskog fakulteta, a ideja je i izgraditi novi studentski dom.

predavanje, studenti

Foto: Edwin Andrade; Unsplash

Na Sveučilištu u Splitu bilo je više novina u protekloj kalendarskoj godini, od uređenja okoliša na Kampusu, preseljenja Rektorata, selidbe studija Mediteranske poljoprivrede u Sinj, pa do onog možda najvažnijeg za studente – potpune promjene u ponudi jela u sklopu restorana splitskog Studentskog centra.

Planiraju novi studentski dom

U velikom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, rektor Dragan Ljutić otkrio je i koji su daljnji planovi na Sveučilištu. Pritom je posebno istaknuo važnost izmjene urbanističkog plana uređenja Kampusa, ključnog za izradu projektne dokumentacije izgradnje novog studentskog doma. Novi dom bi se trebao graditi sredstvima Europske unije i u njemu bi se moglo smjestiti još 600 studenata.

– Novost je i da nam je odobreno financiranje uređenja zgrade Medicinskog fakulteta, čiji je četvrti i peti kat devastiran i nije u upotrebi neko vrijeme, a izgradit ćemo i istraživački medicinski centar u suradnji s KBC-om Split. Sve će se to financirati sredstvima Europske unije, rekao je rektor Ljutić za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak

Burgeri i ćevapi u lepinji stigli u menzu, a u omiljenom caffe baru studenti će na x-icu kupovati i kolače

Tri nova studija

Najavio je i pokretanje nekoliko novih studija za one koji će upisivati fakultet u idućoj akademskoj godini.

– To su Psihologija na engleskom, preddiplomski studij forenzike i studij novinarstva, najavljuje Ljutić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, o pokretanju studija novinarstva već smo pisali. Upitali smo tada Sveučilište zašto bi se pokretao studij za zanimanje koje uopće nije deficitarno i u kojem HZZ ne preporučuje povećavati upisne kvote, a kako su nam na to sa Sveučilišta odgovorili, možete pročitati ovdje.

Rektor je otkrio i da se ove godine planira uvesti europska studentska iskaznica, a projekt vodi Sveučilište u Splitu. Studentima bi to, kaže, trebalo olakšati mobilnost, Erasmus razmjene, dobit će jednostavan pristup nastavnom materijalu, upisivat će se online, a ECTS bodovi će im se automatski priznavati. Također, piše navedeni izvor, studenti će imati i izravan pristup uslugama sveučilišta domaćina, kao što su knjižnice, prijevoz i smještaj, popuste za kulturne aktivnosti diljem EU-a, te brojne druge pogodnosti.

Osim psihologije na engleskom, drugo najveće sveučilište pokreće još dva studija od sljedeće godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap