Pretraga

Bivši rektor Damir Boras postaje professor emeritus? Idući tjedan o tome glasaju senatori

Damir Boras, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, na idućoj bi sjednici, ako to izglasaju senatori, trebao postati professor emeritus. Razvidno je to iz dokumenta koji je na sjednicu Senata, koja pada u utorak 16. svibnja, uputilo sveučilišno Povjerenstvo za utvrđivanje kriterija i potvrdu izbora u zvanja. Uz njega nalazi se tu još 12 imena, od kojih su neka, po svojoj ulozi u akademiji i istaknutim znanstvenim radom, javnosti dosta poznata.

Damir Boras

Damir Boras, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Na idućoj sjednici Senata, u utorak 16. svibnja, bivši zagrebački rektor Damir Boras postat će professor emeritus. Počasna je to titula za koju ga je predložio Grafički fakultet. U povjerenstvu su sjedili Nikola Mrvac, bivši dekan tog faksa te Jadranka Lazić Lasić i Vilko Žiljak, profesori koji su i otprije poznati suradnici bivšeg rektora i u, među ostalim, znanstvenim publikacijama.

Izdvojeni članak
Damir Boras

Postoje ljudi koji misle da Boras treba dobiti nagradu za životno djelo: Već drugi put ga predlažu

Ima ih ukupno 13 na popisu

Bivši rektor nije jedini, ukupno je još dvanaestoro sveučilišnih profesora i profesorica koje su pojedini fakulteti predložili za ovo počasno zvanje. Tako su se tu našli Milena Žic Fuchs, cijenjena akademkinja koja sjedi u europskom tijelu ERC koje dodjeljuje prestižno financiranje, tzv. ‘znanstveni Oscar’. Nju je predložio Filozofski fakultet.

Počasnu titulu, odnosno emerituru trebala bi na idućoj sjednici dobiti i Mirjana Matijević Sokol, sveučilišna profesorica povijesti. U akademskoj zajednici glasi za vrsnu povjesničarku i istraživačicu u svom području. Nju je predložio Fakultet hrvatskih studija, gdje je umirovljena koncem 2022. godine kad je novi Zakon o visokom obrazovanju stupio na snagu. Cijeli popis možete vidjeti u dokumentu ispod koji na Senat u utorak šalje sveučilišno Povjerenstvo za utvrđivanje kriterija i potvrdu izbora u zvanja.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Umalo je sam sebe emeritirao

Kako je Dora Kršul pisala za Telegram u rujnu 2022., u samoj završnici svojega mandata na rektorskom čelu zagrebačkog sveučilišta Damir Boras umalo je postao professor emeritus. Na rektorskom se kolegiju našao dokument koji je trebalo staviti na dnevni red Senata. Potpisivao ga je tadašnji dekan Grafičkog faksa Nikola Mrvac, a prijedlog je bio emeritura za rektora na odlasku.

Tad su ga, kako je spomenuta novinarka pisala za Telegram, od toga odgovorila nekolicina suradnika. Ukazali su mu na to da bi ipak bilo bolje da ne dobije tu počasnu titulu dok je još uvijek rektor Sveučilišta koje mu tu titulu dodjeljuje. Naime, već je stanovita praksa da bivši rektori, u mandatima svojih nasljednika, budu emeritirani, no ne i dok su još uvijek na čelnoj poziciji.

Za kraj napomenimo kako se danas održava sastanak Rektorskog kolegija u širem sastavu. Tamo se, među ostalim, formira dnevni red iduće sjednice Senata i raspravlja o točkama koje će biti – ili ne – na dnevnom redu. U tom pogledu, još uvijek stigne doći do promjene, kako što se tiče emeritura, tako i drugih točaka koje će biti dane na glasanje senatorima.