Pretraga

Boras dugo odgovorao na pitanje o Bandićevom doktoratu, komentirao i zahtjeve studenata Prava

A- A+

Rektor Boras danas nije objasnio gdje je zapelo s prodecurom dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Požalio se da mediji šire fake news jer su prečuli uspjehe Sveučilišta. Za povećanju školarina na Pravnom fakultetu tražio je očitovanje dekana, a na pitanje programskim ugovorima kaže da su pogrešno postavljena.

rektor Damir Boras | foto: srednja.hr

– Od ukupnog broja doktora znanosti od 70 do 80 posto, ovisno o godini, doktorira ih na Sveučilištu u Zagrebu, pohvalio se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras na konferenciji o vrednovanju doktorskih studija.

Istaknuo je i kako zagrebačko sveučilište ima ‘jaki Odbor za znanost i doktorske studije koji vodi akademik Ježić’.

– Doktori su vrhunac obrazovanog procesa, a doktorski su studiji većinski izvor naših budućih profesora. Ideja je da 30 posto ostane raditi na sveučilištu, 30 posto u upravi, Vladi i tako dalje, a 30 posto u industriji. Moram reći da jako puno industrija sada shvaća da su to vrhunski ljudi, a nažalost to shvaćaju i stranci, istaknuo je Boras.

Pohvalio se kako je Sveučilište u Zagrebu ‘stvarno znanstveni lider u Hrvatskoj’, no problem im je, ističe, novac.

– Ono što je s nama problem što mlade ljude kada doktoriraju ne možemo zaposliti kako bi se educirali za profesore. Mi smo čak dobivali odbijenice za zapošljavanje. Financiranje obrazovanja jedino može donijeti napredak, kazao je Boras.

O Bandićevu doktoratu: To je u proceduri…

Novinarska Nove TV iskoristila je priliku da ga pita i što je s jednom drugom vrstom doktorata, onom koja ne može poslužiti za zaposlenje – počasnom titulom doktora koju je trebao dobiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izdvojeni članak

Na prestižnoj listi najboljih na svijetu Sveučilište u Zagrebu zauzelo porazno nisko mjesto

– Počasni doktorati nemaju veze s temom ove konferencije, oni su samo titule priznanja i zahvale, odgovorio je Boras.

Na ponovljeno pitanje, isprva je rekao: “To je u proceduri…”, pa onda ipak pojasnio o čemu je riječ:

– Moram reći da svaki počasni doktorat mora biti takav da svima bude jasno zašto se dodjeljuje. Sveučilište u Zagrebu daje doktorate i za zasluge sveučilištu, a ne za stvari koje nisu u ingerenciji sveučilišta.

Na pitanje ‘jeste li odustali’ odgovorio je: ‘Ja još nisam’, pa krenuo komentirati rad Nove TV.

– Vaša televizija, moram reći, nije uvijek korektna u tome i zaboravlja činjenice. Dakle, činjenice su da smo mi najbolje sveučilište, što se ne govori. Na Timesovoj listi nismo najbolji zato što se gledaju prosjeci. Mi imamo i doktorande, i docente i profesore i sve te – 6 hiljada ljudi… Ako neko sveučilište ima 50 izvrsnih znanstvenika, oni su svi najbolji, to nije isto. Šangajska koja je objektivna, mi smo jedini na njoj i među 500 najboljih, a po financiranju smo daleko ispod tih 500.  Onda se govori da Boras govori samo o novcu, požalio se rektor.

Programski ugovori? ‘Kriva pitanja postavljate!’

Naš reporter pitao ga je hoće li potpisati programske ugovore s Ministarstvom znanosti.

– Programski ugovori o kojima vi, malo vidim znate, nisu sine qua non. Misija našeg sveučilišta je stvoriti kvalitetne kadrove, ne može se obrazovna institucija, koja je 50% obrazovna, vrednovati samo po znanstvenoj produkciji, koja je opet dobra jer smo među 500 najboljih. To su kriva pitanja koja postavljate! Novac koji su nam navodno nudili tih 15 miliona, ne odnosi se samo na Sveučilište u Zagrebu, a odnosi se na sva sveučilišta. Mi bismo dobili 7,5 miliona više, možda, ali to nije sigurno, na 35 fakulteta. koliko je to tisuća po znanstveniku? Deset kuna dnevno. Hvala lijepo. Kriva pitanja postavljate, poručio je Boras.

Smatra da je fake news što su mediji prečuli uspjehe zagrebačkog sveučilišta.

rektor Damir Boras | foto: srednja.hr

Ja podržavam sve studente…

Komentirao je i zahtjeve studenta Pravnog fakulteta.

Izdvojeni članak

Rezultati reakreditacije doktorskih studija oduševili Agenciju: ‘Dobri studiji bruse se kao dijamanti’

– Za informaciju koju sam dobio od Studentskog zbora tražio sam očitovanje od dekana, koje još nisam pročitao. Izvanredni sad ne plaćaju manje nego redovni nego isto, kaže Boras.

Smatra da Pravni fakultet sigurno novac ne bi potrošio na gluposti, već na obnovu zgrade fakulteta.

– Kad je 1880. srušen veliki dio grada, nastao je krasan srednjoeuropski grad. Ovo je prilika da se Zagreb obnovi i da se napravi čak ono što nismo imali, smatra zagrebački rektor.

Kaže da podržava studente svih fakulteta, ne samo Prava.

– Ja podržavam sve studente, da imaju i da im se da, a zato sam i kao dekan uvijek davao dekanske rokove, jer studentima treba dati priliku. Zašto bi student čekao godinu dana jer je zakasnio s prijavom jedan dan? I državi je u interesu da čim prije završi, pojasnio je rektor. Studenti su naša budućnost i treba ih podržavati u mjeri koja ne podržava neodgovornost, zaključio je Boras.