Pretraga

Pratili smo izbore za rektora iz minute u minutu: Pogledajte što se sve danas događalo

A- A+

Izborna sjednica Senata na kojoj će se birati novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta održava se u 12 sati. Iz minute u minutu pratimo situaciju na terenu.

izbori za rektora, sveučilište

Foto: srednja.hr

Danas je veliki dan za naše najveće i vodeće zagrebačko sveučilište. U 12 sati, u zgradi Studentskog centra održava se izborna sjednica Senata na kojoj će biti izabran novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta. Novi će čelnik ili čelnica na dužnost stupiti 1. listopada 2022., a njihov će mandat, kao i do sada, trajati četiri godine.

17:25 Novoizabrani rektor Stjepan Lakušič održao je kratki govor povodom pobjede na izborima te je, među ostalim, odgovorio i na škakljiva pitanja novinara. Pitali smo ga, među ostalim, zašto nije odgovorio na naš upit kao jedan od rektorskih kandidata te možemo li u njegovu nadolazećem mandatu očekivati tužbe i pritiske kakve smo doživljavali tijekom mandata aktualne uprave u rektoratu. Što je rekao i kako je odgovorio na naša pitanja. možete pročitati ovdje.

15:33 U tijeku je konferencija za medije na kojoj, osim novg rekora Stjepana Lakušića, na pitanja odgovara i još uvijek aktualni rektor Damir Boras. Upitan je li Lakušić bio među njegovim favoritima za pobjedu na izborima, Boras je direktno odgovorio – ‘Naravno!’.

15:17 Konferenciju za medije novog rektora pratite uživo na Facebook stranici srednja.hr:


15:00 Stjepan Lakušić novi je rektor zagrebačkog sveučilišta. U drugom krugu glasovanja pobijedio je protukandidatkinju Mirjanu Lakušić s osvojena 43 glasova. Hruškar je dobila 26 glasova senatora, a jedan je listić bio nevažeći. Više o njemu pročitajte ovdje.

14:17 Gotov je drugi krug izbora za rektora i kreće prebrojavanje glasova. Tko god da pobijedi, očekuje se da će glasovi 12 studentskih predstavnika, kao i prije osam godina, presuditi. Tada su, prema riječima rektorske kandidatkinje, između dva kruga tražili da im se ‘nešto ekstra’ ponudi.

@srednja_hr Rade li studentski predstavnici u Senatu UniZg za interese svih studenata? Cijeli podcast pronađite na našem YT kanalu! #srednjahr #sveuzg #studenti ♬ original sound – srednja_hr

13:50 Nakon pauze krenuo je drugi krug izbora. Ako je suditi po tome koliko je trajao prvi krug glasanja, za sat vremena znat ćemo je li zagrebačko sveučilište dobilu rektoricu Mirjanu Hruškar ili rektora Stjepana Lakušića.

13:12 Glasovi su prebrojani. U drugi krug ulaze Stjepan Lakušić s 27 glasova i Mirjana Hruškar koja je dobila 19 glasova. Marijan Klarica je dobio podršku 16 senatora, a Tonći Lazibat njih 8.

13:04 Pola glasova senatora je prebrojano; Lakušić predvodi, na drugom mjestu otprilike jednak broj glasova imaju Hruškar i Klarica.

12:57 Prebrojavanje traje, a prema broju trenutnih glasova, kako doznajemo sa Senata, za sada vodi Stjepan Lakušić.

12:52 Gotovo je glasanje u prvom krugu izbora za rektora ili rektoricu. Izborno povjerenstvo sada kreće u prebrojavanje glasova.

12:47 Upravo su prvi studentski predstavnici od njih ukupno 12 krenuli iza paravana dati svoje glasove za rektorske kandidate. Oni su zadnji od svih senatora na redu za glasanje. Drugim riječima, kada svi studenti daju svoj glas, gotovo je glasanje u prvom krugu.

12:20 Krenulo je glasanje u prvom krugu izbora za rektora ili rektoricu zagrebačkog sveučilišta. Prvi je glasao aktualni rektor Damir Boras. Glasanje, inače, ide po principu da član po član izađe na pozornicu i glasa iza paravana.

12:08 Član Senata i profesor s Filozofskog fakulteta Dragan Bagić na Twitteru je povodom otvaranja izborne sjednice objavio fotografiju iz kinodvorane SC-a, gdje se sjednica održava, i istaknuo da ‘kreće povijesni dan za UniZg’.

12:05 Kako nam javljaju naši izvori sa Senata, službeno je otvorena izborna sjednica. Iščekujemo početak glasanja u prvom krugu izbora za rektora.

12:00 Svih četvero kandidata – Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat, Marijan Klarica i Stjepan Lakušić ušli su u zgradu Studentskog centra gdje za koju minutu kreće sjednica Senata na kojoj će netko od njih biti izabran za novog zagrebačkog rektora ili rektoricu. Nitko od njih nije davao izjave prije same sjednice, a susreli smo i desetak od ukupno 12 studentskih predstavnika koji će također dati svoje glasove za novog čelnika ili čelnicu rektorata.

11:53 Za nekoliko trenutaka kreće sjednica Senata na kojoj se bira novi rektor Sveučilišta u Zagrebu, kandidati su već stigli u prostorije Studentskog centra u Zagrebu gdje se održava sjednica. Pogledajte uvodni video:


10:25 Od ukupno 70 senatora koji će birati novog rektora ili rektoricu, njih 12 su studentski predstavnici. Pitali smo ih, prisjetimo se, koji će biti najvažniji kriterij pri odabiru novog rektora ili rektorice te što konkretno, koji potez, očekuju od novog čelnika ili čelnice rektorata kada stupe na dužnost. Odgovor smo dobili od njih desetero, o čemu više možete pročitati ovdje.

10:15 Četvero kandidata postavili smo ista tri pitanja i dali im jednako prostora za odgovor. Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat i Marijan Klarica na naša su pitanja odgovorili i tako, među ostalim, predstavili svoje kandidature. Stjepan Lakušić je jedini koji nije odgovorio na naš upit.

10:00 Za rektorsku poziciju natječe se četvero kandidata. Bivša prorektorica Mirjana Hruškar, aktualni prorektor Tonći Lazibat, bivši dekan Marijan Klarica i dekan Stjepan Lakušić. Svoje su programe, podsjetimo, već predstavili senatorima zagrebačkog sveučilišta kao i studentskim predstavnicima. Mi smo ih pročitali i detaljno analizirali, istaknuli neke pozitivne najave, kao i točke u kojima bi se svakome programu mogla uputiti kritika. Više o tome pročitajte ovdje.


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Pitali smo studentske predstavnike po kojem će kriteriju birati novog rektora: Ovo su njihovi odgovori

Ovo je trebao biti tekst o rektorskom kandidatu Lakušiću, ali nije odgovorio na naša pitanja

Mirjana Hruškar, jedina kandidatkinja za rektoricu, odgovara na tri važna pitanja za studente

Marijan Klarica, kandidat za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektora


Pogledajte cijeli podcast o izborima za zagrebačkog rektora: