Pretraga

Boras nakon 36 sati pod pritiskom javnosti povlači tužbu protiv studenta Hrvatskih studija

A- A+

U ponedjeljak u večernjim satima u javnosti je osvanula vijest kako je Sveučilište u Zagrebu zastupano po rektoru Borasu tužilo studenta Hrvatskih studija Luku Kovača. Tužba je podnesena zbog izjave koju je Kovač dao nakon provale u studentske udruge kada je izrazio sumnju da se iza toga krije pritisak uprave HS-a na studentske udruge. Otprilike 36 sati nakon prve objave o tužbi, Studentski zbor Sveučilišta objavio je da Sveučilište povlači tužbu.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Student Hrvatskih studija, Luka Kovač, nakon provale u prostorije studentskih udruga, dao je izjavu za medije koju je prenijela HINA.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Izjavio je tada kao potpredsjednik Studentskog zbora HS-a da “ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge”. Sveučilište u Zagrebu, zastupano rektorom Damirom Borasom, zbog toga je tužilo Luku je izjavom povrijedio ugled, čast, dobar glas i ime Sveučilišta. Kao naknadu za povredu časti, od studenta traže 20.000 kuna.

Vijest o tužbi u javnosti je i akademskoj zajednici izazvala zgražanje, a rektor je tijekom jučerašnjeg dana za medije kazao kako će tužba biti povučena ukoliko se student ispriča. Iako to nije učinio, 36 sati od objave prve vijesti o tome, tužba protiv studenta Luke je povučena.

– Završen je sastanak s rektorom Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Damirom Borasom u vezi tužbe Sveučilišta u Zagrebu protiv studenta Hrvatskih studija, kolege Luke Kovača. Na zahtjev Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Studentske pravobraniteljice Sveučilišta u Zagrebu, tužba protiv kolege Luke bit će povučena, obavijestio je putem Facebooka Studentski zbor Sveučilišta.

Podsjećamo, u svojoj prvoj izjavi Zbor sveučilišta izrazio je razumjevanje za takav postupak  Uprave Sveučilišta. Nakon toga, izdano je novo priopćenje kako će od rektora ”zahtijevati povlačenje tužbe”, da bi to priopćenje bilo uklonjeno s njihovih stranica, a riječ zahtijevati bila je zamijenjena riječju ”tražiti”. Istaknimo da se članovi Senata, među kojima su bili i predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta, tužbi nisu niti jednom riječju usprotivili.

Izdvojeni članak

Dekanske i prodekanske kukavice sa Senata nisu se suprotstavile Borasu oko tužbe protiv studenta, uz tri iznimke

Rektor Boras, piše tportal.hr, izjavio da je tužba protiv Kovača podnijeta jer nije bilo drugog načina da se ‘spriječi neistine protiv Sveučilišta’. Nakon ministričinog istupa, kao što smo spomenuli, Boras je izjavio novinarima kako se nada da će “sve ići u smjeru povlačenja tužbe” protiv Kovača jer Sveučilište “nema želju bilo koga kažnjavati”, te za nanošenje štete ugledu Sveučilišta optužio medije.

– Moramo, na žalost, pokazati medijima da ne mogu izokretati činjenice jer iz one njegove hipotetske izjave, kako on kaže u novinama, svi portali su izbacili hipotetsko i pretvorili u činjenično. To je veliki problem – mediji koji izvrću činjenice, ne oni mediji koji prenose punu istinu, ustvrdio je Boras, prenosi tportal.hr.

Više o ovoj temi čitajte na sljedećim poveznicama:

Na čijoj je strani Studentski zbor Sveučilišta? Ovako se sigurno ne brane prava svog kolege kojeg je rektor tužio

Bivši rektor Aleksa Bjeliš upozorava da bi studente trebalo štititi, a ne napadati

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Dekanske i prodekanske kukavice sa Senata nisu se suprotstavile Borasu oko tužbe protiv studenta, uz tri iznimke

Nakon beskičmenjačkog priopćenja, Studentski zbor Sveučilišta ponovno se oglasio: Od Borasa traže povlačenje tužbe studenta