Pretraga

Čak 13 zagrebačkih fakulteta oštećeno je zbog oluje: Ova dva pretprjela su značajnu štetu

A- A+

U nevremenu koje je prošlu srijedu poharalo Zagreb štetu je na svojim objektima pretrpjelo 13 fakulteta, javlja Sveučilište u Zagrebu. Najviše od svih stradali su Kineziološki fakultet i Fakultet hrvatskih studija, a rektorat je u koordinaciji s dekanicama i dekanima pokrenuo mjere hitne sanacije nastale štete.

slomljeno stablo u botaničkom vrtu

Nevrijeme je lomilo stabla u Zagrebu, a oštetilo je i zgrade 13 fakulteta
Foto: Botanički vrt PMF-a u Zagrebu

Nevrijeme koje je zahvatilo Zagreb u srijedu 19. srpnja ostavilo je trag i na nekim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. Kako su izvijestili iz rektorata, uprava zagrebačkog sveučilišta posljednjih je dana razgovarala s dekanicama i dekanima sve 34 sastavnice kako bi dobila detaljan uvid u opseg oštećenja te osigurala stručan pregled nastalih oštećenja na najviše pogođenim fakultetima. Svi detalji o šteti bilježeni su kako bi se napravio sveobuhvatan uvid u stanje te kako bi se moglo pristupiti hitnoj sanaciji.

Izdvojeni članak
s lijeve strane poktrovlje Geografskog odsjeka, s desne strane oštećena stabla u Botaničkom vrtu

Zagrebački faks pretrpio ozbiljnu štetu u nevremenu: Izašlo je izvješće o šteti u Botaničkom vrtu

Najviše stradali KIF i Hrvatski studiji

Olujni udari vjetra i obilne oborine prouzročili su oštećenja na 13 fakulteta, javlja Sveučilište u Zagrebu, a najviše na Kineziološkom fakultetu i Fakultetu hrvatskih studija. Kineziološki fakultet pretrpio je značajna oštećenja na krovu, što je prouzročilo odizanje krovnoga pokrova i dijela krovne konstrukcije.

Također, stabla na prostorima oko Fakulteta pretrpjela su poprilična oštećenja. Fakultet hrvatskih studija također je stradao u olujnom nevremenu, a posebice je velika šteta na krovnim i konstrukcijskim elementima na istočnoj strani zgrade. Deformacija pokrovnoga lima i lokalne deformacije krovne instalacije gromobrana zahtijevaju brzu intervenciju kako bi se spriječila daljnja oštećenja i osigurala sigurnost zgrade.

Značajna oštećenja pretrpio je i Fakultet organizacije i informatike, napominju u priopćenju iz rektorata zagrebačkog sveučilišta, gdje je došlo do oštećenja krovišta od salonitnih ploča na kotlovnici, što je rezultiralo pojačanim prokišnjavanjem, kao i Tekstilno-tehnološki fakultet, gdje je jedan prozor na fakultetskoj zgradi izbijen te su popucala stakla na staklenim stijenama. Na zgradi rektorata na Trgu Republike Hrvatske 14, koja je privremeno iseljena zbog cjelovite obnove, oštećeno je krovište zgrade i nekoliko staklenih stijena.

Izdvojeni članak

Foto: Olujno nevrijeme oštetilo je preko 60 škola: Štetu sanirali i bivši učenici jedne gimnazije

Ovo su svi fakulteti koji su stradali

Sveučilište u Zagrebu objavilo je i popis svih fakulteta koji su pretrpjeli štetu tijekom olujnog nevremena u Zagrebu. Ima ih, ponovimo, 13. Timovi za hitne intervencije, napominju iz zagrebačkog rektorata, već su angažirani na stradalim fakultetima kako bi procijenili štetu i kako bi se započelo s prvom fazom sanacije.

1) Agronomski fakultet
2) Fakultet hrvatskih studija
3) Fakultet organizacije i informatike
4) Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
5) Farmaceutsko-biokemijski fakultet
6) Filozofski fakultet
7) Geodetski fakultet
8) Katolički bogoslovni fakultet
9) Kineziološki fakultet
10) Prehrambeno-biotehnološki fakultet
11) Stomatološki fakultet
12) Veterinarski fakultet
13) Tekstilno-tehnološki fakultet