Pretraga

Ovako danas izgleda škola koju je pogodilo nevrijeme: ‘Voda i dalje kapa sa stropova’

A- A+

U nevremenu proteklog ponedjeljka najviše je stradalo mjesto Bošnjaci, a razorena je i tamošnja Osnovna škola fra Bernardina Tome Leakovića u općini Bošnjaci. Ravnatelj škole Marko Kovačević rekao je da je svih 14 učionica oštećeno prodorom kiše. Voda i dalje kapa sa stropova.

Ovoga je ponedjeljka veliko nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim udarima vjetra zahvatilo mnoge dijelove Hrvatske, a najviše je štete prouzročilo u općini Bošnjaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Padao je led veličine teniske loptice te je gotovo svaka kuća stradala.

Voda je prodrla kroz stropove

Nevrijeme nije zaobišlo ni tamošnju Osnovnu školu fra Bernardina Tome Leakovića, čiji nam je ravnatelj Marko Kovačević otkrio da je svih 14 učionica oštećeno prodorom kišnice uslijed razbijenih crijepova od tuče i gotovo potpuno uništenog dijela krovišta.

– Uredi, kabineti, knjižnica, sportska dvorana – voda je prodrla kroz stropove ili po zidovima. Nastradao je namještaj, informatička oprema, električne instalacije. Voda i dalje kapa sa stropova, plafonjere su vidljivo pune vode pa nismo spremni za povratak u električnu mrežu. Bez struje smo i interneta, govori nam ravnatelj Kovačević.

Izdvojeni članak

Sanacija nekih škola u Slavoniji nakon nevremena nije ni krenula: Učenici će morati u drugu školu?

Učenici vjerojatno neće u školu ovoga rujna

Istaknuo je da su uklonili neoštećeni ili vodom manje zahvaćeni namještaj i informatičku opremu u dijelove učionica za koje smatraju da će ostati suhi i prekrili su ih zaštitnim folijama. Premjestili su i knjige iz školske knjižnice te su pokupili vodu s namještaja i podova, očistili neposredni okoliš škole od lišća i građevnog materijala koji je popadao sa zgrade. Škola je trenutno ograđena policijskom trakom kako bi se izbjegle ozljede prolaznika te se očekuje izrada troškovnika sanacije i procjena štete od osiguranja.

– Sve dok ne čujemo mišljenje projektanta o planu sanacije ne možemo procijeniti ni je li mogući povratak u školske klupe u ovoj zgradi ujesen. Poučeni lanjskim iskustvom škola iz okoline, nakon olujnog nevremena i potrebne sanacije, teško možemo očekivati da će se sve uspjeti odraditi do početka nove školske godine. Nikakve akcije pomoći se ne organiziraju, ne znamo ni što bi mogli prikupiti ili odradit, smatra Kovačević.