Pretraga

Časopisi prorektora Čovića dobili preko 300.000 kn od države: Fuchs potpisao odluku

A- A+

Časopisi koje uređuje moćni zagrebački prorektor Ante Čović dobili su masnu lovu od države, ukupno više od tristo tisuća kuna. Jedan od njih, Filozofska istraživanja, ove je godine dobio najveću pojedinačnu potporu u iznosu od 176.880 kuna.

ante čović

Ilustracija: srednja.hr | Pixabay | Predsjednica RH PR

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine dijelilo financijske potpore znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti. Dodijeljene su 224 potpore u ukupnom iznosu od 12.102.721 kunu.

Čovićevi časopisi dobili masne pare

Ono što na dugom popisu privlači posebnu pozornost jest činjenica da je najveću pojedinačnu potporu u iznosu od 176.880 kuna dobio časopis Filozofska istraživanja. Osim što se radi o filozofskom časopisu, zanimljivo je da na njegovu čelu kao glavni urednik sjedi moćni zagrebački prorektor Ante Čović. Ni drugi časopis koji uređuje moćni prorektor – Synthesis Philosophica – nije prošao loše. Taj je časopis dobio treće najveće pojedinačno financiranje ove godine u iznosu od 148.264 kune.

Odluku o dodjeli sredstava časopisima potpisuje resorni ministar Radovan Fuchs, koji se, inače, nalazi u dosta otvorenom sukobu s Čovićem. Početkom ove godine kada je na tapetu bilo treće po redu produljenje prorektorova ugovora o radu na zagrebačkom sveučilištu, ministar Fuchs osobno je slučaj prijavio državnoj inspekciji, a prilikom njihovog nadzora utvrđeno je da je Čović nezakonito zaposlen nakon navršenih 70. godina života. Zbog toga ga je Ministarstvo i izbacilo iz centralnog obračuna plaća (COP), uskrativši mu tako plaću iz proračuna, no Čović, po svemu, i dalje radi na Sveučilištu, gdje vrši funkciju prorektora za organizaciju i kadrovski razvoj, ali i profesora filozofije na Fakultetu hrvatskih studija.

Ovo nije prvi put da Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje visoke iznose potpore Čovićevim časopisima. Filozofska istraživanja prošle su godine, odlukom koju također potpisuje ministar Fuchs, dobila drugo najveće financiranje u iznosu od gotovo sto tisuća kuna, a Synthesis Philosohpica preko osamdeset tisuća. Blaženka Divjak, Fuchsova prethodnica na čelu MZO-a, Čovićevim je časopisima dodjeljivala stotine tisuća kuna potpore dvije godine zaredom. I ona je, istaknimo, sa zagrebačkim prorektorom bila u sukobu jer je smatrala, kao i ministar Fuchs, da po propisima mora u mirovinu.

Izdvojeni članak
Ante Čović

Država je dijelila potpore: Časopisi moćnog prorektora Čovića opet dobili masne iznose

Ovo su kriteriji za dodjelu

U odluci o dodjeli sredstava koju, kako smo i spomenuli, potpisuje resorni ministar, navodi se da su sredstva odobrena na temelju ‘stručne i neovisne prosudbe’ Povjerenstva za znanstveno-izdavačku djelatnost, a sve sukladno posebno propisanim kriterijima. Ti su kriteriji, zapravo, priča za sebe.

Uvjeti, konkretno, kažu da bi neki časopis dobio potporu države, u prvom redu, mora redovito izlaziti. Ako se radi o znanstvenom časopisu, onda usto znanstveni članci moraju biti recenzirani, a časopis mora biti indeksiran u najmanje jednoj priznatoj međunarodnoj bazi. Osim toga, uvjet je i da su cijeli brojevi časopisa besplatno dostupni na Hrčku, portalu hrvatskih znanstvenih časopisa. Vjerovali ili ne, uvjet je i da udio znanstvenih članaka gdje barem jedan autor ima prebivalište na području Hrvatske, u odnosu na ukupan broj znanstvenih članaka u posljednja tri godišta časopisa, iznosi 15 posto. Naposljetku, časopis treba uređivan prema posebno propisanim uputama za uređivanje znanstvenih časopisa, koje su dostupne na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Što se tiče kriterija za visinu potpore, tu se gleda veličina naklade, opseg, težina teksta i vrsnoća znanstvenih časopisa, a sve se izražava u bodovima. Spomenute kriterije donijela je administracija ministrice Divjak u veljači 2018. godine. Cijeli dokument kriterija s formulom za izračun bodova koje ostvaruju časopisi možete pronaći ovdje.

Iznosi se mijenjali

Kako se zadnje četiri godine dosta mijenjao iznos potpore koju država dodjeljuje znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti; konkretno, ove godine daju gotovo četiri puta više novca nego lani, pa smo stoga pitali resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja za pojašnjenje. Kažu nam da su sredstva potpore za prošlu i pretprošlu godinu kroz ovaj poziv bila umanjena jer se glavnina financiranja za izdavanje znanstvenih časopisa odvijala putem programskih ugovora.

– Od ove godine sredstva za financiranje izdavanja znanstvenih časopisa čiji su izdavači javni znanstveni instituti i javna visoka učilišta ponovno se planiraju u sklopu aktivnosti: Izdavanje domaćih znanstvenih časopisa. Prosječan iznos dodijeljene potpore u proteklih 10 godina je oko 10,6 milijuna kuna, ako se izuzmu 2019. i 2020. godina, pojasnili su nam iz Ministarstva.

Tablicu s popisom svih znanstvenih časopisa i časopisa za popularizaciju znanosti koji su dobili državnu potporu možete naći u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [270.06 KB]