Pretraga

Četvero naših znanstvenika primljeno u Europsku akademiju znanosti, dvoje profesori zagrebačkog faksa

A- A+

Četvero hrvatskih znanstvenika primljeno je ovog vikenda u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti. Članovi se biraju, među ostali, temeljem izvrsnih znanstvenih postignuća. U društvu nobelovaca tako se od sada nalaze znanstvenici Igor Rudan, Emilio Marin te dvoje profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu – Lidija Beketić Orešković i Stjepan Orešković.

Emilio Marin, Stjepan Orešković, Lidija Beketić Orešković i Igor Rudan

Emilio Marin, Stjepan Orešković, Lidija Beketić Orešković i Igor Rudan | foto: Medicinski fakultet Zagreb

Ove subote u Salzburgu je u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti primljeno četvero naših znanstvenika  – Igor Rudan, Emilio Marin, Lidija Beketić Orešković i Stjepan Orešković.

Među članovima 37 nobelovaca

– Članovi Akademije biraju se na temelju izuzetnih znanstvenih, umjetničkih i upravljačkih postignuća, a među njima je i 37 dobitnika Nobelove nagrade. Europska akademija znanosti i umjetnosti povezuje svijet znanja s idejom novog prosvjetiteljstva i temeljnih europskih vrijednosti uz promicanje znanstvenog i društvenog napretka. Vodeći znanstvenici, umjetnici i praktičari upravljanja posvećeni su inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj suradnji te razmjeni i širenju znanja, navedeno je u priopćenju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

S tog fakulteta, naime, dolaze Lidija Beketić Orešković i Stjepan Orešković. Stjepan Orešković ondje je redoviti profesor u trajnom zvanju i pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva. Profesorica Lidija Beketić Orešković bavi se područjem kliničke onkologije.

Emilio Marin je professor emeritus Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Od 2011. bio je prvi redoviti profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a od 2012. – 2020. bio je prorektor za međunarodnu suradnju tog sveučilišta.

Izdvojeni članak

Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar izabran za redovitog člana kanadske akademije znanosti

Među primljenima u Akademiju i Igor Rudan

Uz spomenute profesore u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti primljen je i javnosti možda najpoznatiji među četvero, Igor Rudan sa Sveučilišta u Edinburghu. On se o dodjeli ove nagrade oglasio i putem Facebooka.

– Primljen sam u članstvo temeljem doprinosa medicini, prvenstveno smanjenju smrtnosti djece diljem svijeta od zaraznih bolesti. Službeno sam svrstan među 50-ak britanskih znanstvenika koji su u njezinom redovnom članstvu. Tako sam se našao u društvu nobelovaca Petera Higgsa (predvidio Higgsov bozon), Andrea Geima i Konstantina Novoselova (otkrili material grafen) i Paula Nursea (otkrio proteine uključene u diobu stanica), kao i čuvene Jane Goodall, najpoznatije svjetske istraživačice primata, navodi Rudan.

Spomenuo je i kako mu je Stjepan Orešković, koji je bio i ravnatelj Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’, jedno vrijeme bio nadređeni, a poznaje i profesora Marina.

– Stipe je bio moj prvi direktor, kada sam se nakon diplome kao mladi liječnik pridružio Školi narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’. Zahvaljujući svom doprinosu ekonomici i sociologiji zdravstva, Stipe je u razred za društvene znanosti primljen zajedno s poznatim američkim ekonomistom Jeffreyem Sachsom. Emilio Marin, poznat po svojim arheološkim istraživanjima Narone i Salone, pridružio se nizu uglednika iz područja humanističkih znanosti, poput njemačkog filozofa Klausa Mainzera, sadašnjeg predsjednika akademije. Zadovoljstvo je bilo vidjeti nakon duljeg vremena i akademika Asima Kurjaka, jednog od prvih znanstvenika pozvanih u članstvo ove akademije, napisao je Rudan na Facebooku.