Pretraga

ChatGPT uspješno prošao ispite na diplomskim studijima: ‘Ograničenja su potrebna’

A- A+

ChatGPT položio je ispite prava iz četiri kolegija te jedan ispit iz poslovnog menadžmenta na američkim sveučilištima. U prosjeku je dobio nisku, ali prolaznu ocjenu C+.

laptop

Foto: Unsplash; Glenn Carstens-Peters

Osim što piše seminare i eseje, ChatGPT dovoljno je  pametan da s prolaznom ocjenom prođe i ispite na diplomskim studijima. Ovaj chatbot za sintezu teksta pomoću AI-ja, položio je ispite prava iz četiri kolegija na Sveučilištu Minnesota i još jedan ispit iz poslovnog menadžmenta na Sveučilištu u Penssylvaniji.

Riječ je, naime, o testu kojeg su odlučili provesti profesori na navedenim američkim sveučilištima, a sve kako bi mogli vidjeti koliko će dobro ChatGPT riješiti ispitna pitanja. Ispite su se ocjenjivali ‘na slijepo’, a ChatGPT je u prosjeku dobio nisku, ali opet prolaznu C+ ocjenu u svim kolegijima.

ChatGPT se mučio, ali…

Profesor poslovnog menadžmenta na Sveučilištu u Penssylvaniji, Christian Terwiesch, rekao je da je ChatGPT obavio nevjerojatan posao u odgovaranju na pitanja o osnovnom upravljanju operacijama i analizi procesa, ali se mučio s naprednijim uputama i napravio je iznenađujuće pogreške u – osnovnoj matematici.

Svoj je komentar o ovom testu za CNN dao i profesor prava na Sveučilištu u Minnesoti, Jon Choi. 

– ChatGPT se borio s najosnovnijim dijelovima ispita prava, kao što je uočavanje potencijalnih pravnih pitanja i duboke analize primjene pravnih pravila na činjenice slučaja. Unatoč tome, ChatGPT mogao bi biti od velike pomoći u izradi prvog nacrta koji bi student zatim mogao doraditi, objašnjava Choi.

Kada se sve to uzme u obzir, Choi tvrdi da suradnja čovjeka i umjetne inteligencije zapravo daje najbolje rezultate. Iz tog razloga smatra da će AI asistenti postati standardni alati za odvjetnike u bliskoj budućnosti te kaže da bi pravni fakulteti trebali pripremiti svoje studente za tu mogućnost.

Izdvojeni članak
umjetna inteligencija

Fakulteti u Hrvatskoj znaju za chatbot koji piše i radove: Pitali smo ih kako se planiraju ‘boriti’ protiv njega

 

Moraju se uvesti ograničenja

– Naravno, ako profesori prava žele nastaviti ispitivanje jednostavnih pravnih pravila i doktrina, morat će uvesti ograničenja poput zabrane interneta tijekom ispita, zaključuje Choi.

Da se moraju uvesti neka ograničenja smatra i Terwiesch sa Sveučilišta u Penssylvaniji.

– Ograničenja su svakako potrebna. Uostalom, kada liječniku date diplomu, želite da zna medicinu, a ne da koristi bota. Isto vrijedi i za druge vještine, uključujući pravo i poslovanje, tvrdi profesor Terwiesch.

Ipak, Terwiesch vjeruje da za ovu tehnologiju i dalje postoji mjesto u predavaonicama i učionicama. Smatra da je ChatGPT nevjerojatna prilika koju obrazovni sustav mora iskoristiti. Podsjećamo da smo nedavno upitali naše fakultete jesu li čuli za ChatGPT i ako da, kako se protiv njega ‘bore’. Više o tome možete pročitati na poveznici.