Pretraga

Cvjeta ilegalni biznis među studentima: Mjesto u domu prodaju i za više od 8.000 kuna

A- A+

Sredinom kolovoza Studentski centar u Zagrebu objavio je rezultate natječaja za smještaj u studentskim domovima. Prijava je bilo preko deset tisuća, dok je pravo po objavi prijevremenih rezultata ostvarilo 6.575 studenata. Očekivano, istodobno s objavom rezultata natječaja, studentske grupe preplavili su oglasi za ilegalnu prodaju mjesta. Ležaj u domu prodaje se i za cifru od preko osam tisuća kuna, a uz to, dakako, kupac plaća i mjesečnu stanarinu.

Foto: srednja.hr/facebook

Gotovo svaki student koji seli u Zagreb radi studiranja reći će vam da je najmukotrpniji dio tog procesa pronalazak adekvatnog smještaja. Samo 6.575 studenata prema privremenim je rezultatima natječaja za smještaj u domovima ostvarilo pravo na ležaj u studentskom domu, koji je i do pet puta jeftiniji od cimerstva u stanu.

Cijene i preko 8.000 kuna po ležaju

No, da nekima od onih koji to pravo ostvare dom ni malo ne treba, pokazuje enormna količina oglasa za ilegalnu prodaju mjesta. Svoje račune nastoje ‘podebljati’ prodajući ležaj i po nekoliko tisuća kuna. Konkretno, u oglasima s istaknutom cijenom koje smo pronašli u Facebook grupama studentskih domova stoji kako se ležaj prodaje po cijeni od 8.000 – 8.500 kuna.

Naravno, uz tu jednokratnu isplatu studentu koji ilegalno prodaje dom, kupac ležaja plaća i mjesečni najam. Ovisno o dogovoru, student kupac mjesečno uplaćuje još od 100 do 600 kuna, ovisno o kategoriji smještaja koju je kupio. Alternativno, prodavač doma studentu koji je kupio dom jednom mjesečno posudi X-icu pa ovaj na blagajni sam plaća stanarinu.

I dok neki kupnju obavljaju bez skrivanja identiteta, drugima koji ne žele otkriti da sudjeluju u toj ilegalnoj radnji, posao je, primjećujemo, odnedavno olakšao i sam Facebook. Naime, u Facebook grupama članovi mogu objavljivati anonimno, kao ‘Član grupe’, što su brojni iskoristili i u ovoj situaciji. Pa onda zamole prodavače da ‘lajkaju’ objavu te im se kupac javi. Tu je, naravno, u riziku prodavač koji u takvoj situaciji otkrije svoj identitet, jasno, ako za ovu svrhu već nije izradio lažni profil, što je isto jedna od mogućnosti koje mnogi koriste.

Izdvojeni članak

Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu: Provjerite jeste li na listi dobitnika

‘Oštećuju prosječnu hrvatsku obitelj koja se bori da pošalje svoje dijete na školovanje’

U Zagrebu se ovaj scenarij ponavlja već godinama, ali problem i dalje nije riješen.

– Početkom svake akademske godine i useljenjem studenata u studentske domove ponovo se aktualizira problem prodaje-kupovine studentskih kreveta. Kroz razne internetske grupe provlače se oglasi u kojima studenti koji su ostvarili pravo na subvencionirani smještaj prodaju svoja mjesta. Naša je obaveza da učinimo sve što je u našim mogućnostima da doskočimo takvim ilegalnim radnjama. Studenti koji prodaju mjesta po studentskim domovima osim što čine ilegalne radnje sukladno Kaznenom zakonu, štete ugledu Studentskog centra u Zagrebu i čine duboko nemoralan čin, jer najvažnije od svega oštećuju prosječnu hrvatsku obitelj koja se bori da pošalje svoje dijete na školovanje. Smještaj u studentske domove je socijalna kategorija te je potrebno da bude dostupan upravo potrebitima, kažu nam iz Ureda ravnatelja Studentskog centra Mirka Bošnjaka.

Dodatno naglašavaju, pravo na smještaj u studentskom domu je osobno pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu.

– Za prodaju mjesta nema nikakvoga opravdanja te se sukladno Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu poduzimaju mjere koje se odnose na teži disciplinski prekršaj te da se tim osobama trajno onemogućuje sudjelovanje u natječaju i boravak u studentskim domovima, kažu iz SC-a.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Prvi studenti već dolaze u Zagreb: SC ima važnu obavijest za sve koju u dom žele useliti čim prije

U SC-u prate oglase na društvenim mrežama

Ističu da su odmah po objavi rezultata počeli vršiti kontrole praćenjem društvenih mreža, a zaprimaju i dojave samih studenata koji su oštećeni u radnjama kupoprodaje mjesta u studentskome domu sankcioniramo prekršitelje.

– Po useljenju studenata vršit će se i nenajavljene fizičke kontrole po studentskim sobama. Posljedično tome, svake godine nekoliko desetka studenata ostane bez studentskog smještaja. Podsjećamo na činjenicu da do okončanja epidemije stavljaju se izvan snage članci 5. i 15. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenta u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, što znači da studenti moraju osobno useliti u studentski dom te da ne smiju primati privremeno druge osobe na noćenje u svojoj sobi, kažu iz SC-a Zagreb.

Na kraju odgovora na naš upit poslali su i poruku onima koji sudjeluju u kupoprodaji.

– Još jednom apeliramo na studente, buduće akademske članove da se ne upuštaju u ilegalne radnje kupoprodaje jer time oštećuju svoje kolege od kojih neki neće moći financijski podnijeti teret najma privatnog ležaja u gradu Zagrebu što posljedično može dovesti i do prekida studija, poručuju iz SC-a.

Sastavni dio našeg upita bio je i taj planira li se uvođenje elektroničke provjere svih koji ulaze u paviljone pomoću studentske iskaznice (x-ice), što je rješenje koje već postoji u nekim domovima u Hrvatskoj. Iako je i ilegalna prodaja x-ica radnja u koju se studenti nerijetko upuštaju, za pretpostaviti je da ne bi baš svi oni koji prodaju dom željeli ostati i bez x-ice, čime bi se potencijalno umanjile ilegalne radnje kupoprodaje mjesta u domovima. No, odgovor na taj dio upita nismo dobili.