Pretraga

Da nije smiješno, bilo bi tužno: Stvari koje su normalne samo kada ste student

A- A+

Studentski život je nešto posebno. Jednostavno, ako niste student, nećete razumjeti. I teško je za povjerovati da je u pitanju nešto toliko drugačije, ali vjerojatno ste i sami primijetili da ste počeli shvaćati studentski život tek nakon prve godine – nakon što vas slome prvi ispitni rokovi.

Foto: Unsplash

Jako puno se govori o studentskom životu, i postoje neke karakteristike koje vežemo uz studente. Na primjer, znate da ćete studenta usred rokova prepoznati po ogromnim podočnjacima te kavom i skriptama u rukama. Iako su u pitanju možda glupasti stereotipi koji se provlače po filmovima, istina nije puno dalja od toga.

S druge strane, postoji milijun stereotipa koji su apsolutno pogrešni. Pogotovo kada su u pitanju američki filmovi, u kojima su bratstva i sestrinstva vrhunac društvenog života. Toga kod nas nema, kao što nema ni ludih partija u ogromnim kućama. Ali daleko od toga da studentski društveni život ne gori, jer gori.

Studentski život općenito gori – i nekada je to dobro, nekada i ne baš. U svakom slučaju, koliko god mislili da ste spremni za biti student, vjerojatno niste. Jednostavno, čim dobijete JMBAG, očito se nešto preokrene i životne vrijednosti se pomaknu. Želite neke primjere? Naravno da želite, a mi ih imamo.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Rujan iz studentske perspektive

Besparica

Okej, opće je poznato da studenti često nisu u najboljoj financijskoj situaciji. Nekako se to i očekuje od ljudi koji ne žive doma, a ni ne rade. Ali, ono dok jednom ne postanete student, teško da ćete moći shvatiti o kakvoj je besparici riječ. Nije samo u pitanju to da vi nemate novaca, veći je problem vaše upravljanje tim novcima.

Prvih tjedan dana otkako dobijete kune se živi kao da ste milijarder, pa onda ostatak mjeseca krepavate. I možda biste i mogli pitati roditelje za koju kunu više, ali ako ste student, velike su šanse da si to nećete dopustiti. Jednostavno, znate da ste pogriješili i ne želite roditelje stavljati u nezgodnu situaciju. I onda tako živite bez kuna. Može se…

Prijatelji su obitelj

Između ostalog, može se i zato što imate prijatelje s kojima ste dovoljno bliski da možete kod njih zatražiti pomoć. Nije u pitanju to da vas oni sponzoriraju, već ako vam nekad zatreba koja kuna – znate da možete nekoga pitati. Možda vam je u srednjoj bio bed se tako postavljati prema prijateljima, ali jednom kad odete na faks, prijatelji postaju obitelj.

Zaista, postoji ono jedno prijelazno razdoblje u životu, kada više niste toliko vezani za obitelj, a niste još ni započeli novu obitelj – i samo živite u nekakvom limbu, okruženi prijateljima, za koje biste vjerojatno napravili sve. Nažalost, velike su šanse da nećete zauvijek biti toliko bliski s tim ljudima, pa zato uživajte dok možete.

Spavanje je opcionalno

Sigurno, niste ni u srednjoj nešto pretjerano spavali, ali studentski život je nova razina. Pogotovo prve tri godine – drži vas neki čudan adrenalin koji vam omogućava da zaista tjednima živite na pet sati sna. Dodatno vas potpaljuje i činjenica da među studentima postoji nekakvo prešutno natjecanje.

Ukratko, nije ništa pozitivno, na trenutke se čini da se natječete u tome tko si može više uništiti život. Tko je u kraće vrijeme uspio spremiti ispit, tko ima više ispita za jesen, tko manje spava, tko manje jede i slične stvari… Pa onda i nije toliko kritično to što spavate toliko da vam dani zaista traju zauvijek.