Pretraga

VIDEO: Neke studente roditelji ne zivkaju svaka dva dana: ‘Kad se odsele, s njima se čuju dvaput godišnje’

A- A+

Kulturni šok se često može dogoditi na putovanjima u inozemstvu i upoznavanju ljudi iz drugih krajeva svijeta. Tako je gošća našeg podcasta, Jelena Špika, vidjela da su roditelji na sjeveru Europe malo drukčiji od roditelja u Hrvatskoj. Upoznavši studenticu iz Norveške u Granadi u Španjolskoj, doznala je da se oni jako rijetko čuju s roditeljima jednom kad se odsele. No, kod nas, svi znamo, to nije slučaj.

tajnica se javlja na telefon

Ilustracija: Unsplash; Antonino Visalli

Erasmus je uzbudljiva pustolovina, a odluka o odlasku na njega, nije laka za donijeti. Tim više, ako imate zabrinute roditelje. Srećom, gošća u našem podcastu, Jelena Špika prisjetila se da su njeni roditelji reagirali sasvim u redu na njenu odluku.

No, za svaki slučaj, javila im je tri dana prije nego je predala papire za studentsku razmjenu u Granadu, u Španjolsku. Upravo je tijekom svog boravka u Španjolskoj, gdje su uz Španjolske, bili i studenti iz drugih krajeva Europe, uočila razliku između sjevernog i južnog kraja kontineta.

– To je jedna razlika između južnih i sjevernih zemalja, svaka dva-tri dana te zivkaju, dok mi je jedna Erasmus studentica iz Norveške rekla: ‘ti kad se odseliš od roditelja, ti se možeš eventualno s njima dvaput godišnje čuti’. Ali kod nas to nije slučaj, pitaju jesi li živ, rekla nam je Jelena, studentica ekonomije i potpredsjednica splitskog ogranka studentske udruge ESN (Erasmus studentska mreža).

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu u videu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem