Pretraga

Dan na faksu rezerviran za kvir: Imaju događanje posvećeno LGBTIQ+ umjetnosti

A- A+

Idući četvrtak, 7. ožujka na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti bit će rezerviran za kvir. Ondje se, naime, održava ‘QueerADU’, jednodnevno događanje posvećeno kviru i LGBTIQ+ umjetnosti. Ideja za program rodila se na jednom izbornom kolegiju.

Akademija dramskih umjetnosti, foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Na Akademiji dramske umjetnosti idućeg će se četvrtka održati zanimljiv događaj pod nazivom ‘QueerADU’, posvećen kviru i LGBTIQ+ umjetnosti.

Događaj započinje radionicom

Sve započinje u 15 sati, dvosatnom radionicom ‘Safe space’ u sobi 202 u staroj zgradi ADU-a.

– Radionica će se fokusirati na osmišljavanje mikro kvir intervencija u prostoru odnosno traganjem, prepoznavanjem i obradom kvir potencijala unutar odnosa između tijela i prostora Akademije. Voditelji radionice su student plesa Mateo Babić i student dramaturgije Jan Samek, navode organizatori.

Nakon ove radionice, od 18 sati, slijedi prezentacija studentskih intervencija nastalih u sklopu radionice. Radionica je, valja naglasiti, otvorena za sve studente s interesom za ovu teme, a prijaviti se možete putem ovog linka.

U 19 sati na Sceni F22 slijedi koncertno čitanje drame Rainera Wernera Fassbindera ‘Kišne kapi na vrelom kamenju’ u režiji kazališne redateljice Nike Bokić, alumne ADU.

– Redateljica je ovaj mračni kvir prvijenac enfant terriblea njemačke kinematografije prethodno, prije tri godine, kao studentica postavila za svoj ispit iz kazališne režije, a sada mu se vraća u suradnji s  originalnom glumačkom podjelom (Damian Humski, Vid Ćosić, Laura Bošnjak i Lana Ujević kao moralna podrška na daljinu) uz pridruženu članicu Danijelu Evđenić te dijelom autorskog tima (Igor Markić-Nikolac, Ana Roko). Ovaj tekst preispituje teme poput rodnih uloga, građanskog statusa istospolnih zajednica i partnerskog nasilja, navode organizatori.

Izdvojeni članak
grad split u pozadini u crno-bijeloj boji i istaknuto dvije osobe s leđa ogrnuta lgbtqi zastavama

Kako je biti LGBTIQ osoba u Splitu? ‘Izloženi su dugogodišnjoj diskriminaciji i nasilju u školama’

Ideja za događaj se rodila na izbornom kolegiju

Program se nastavlja na Sceni F22 tribinom ‘Postoji li queer na ADU?’ koja počinje u 20.30 sati.

– Razgovor će se baviti temama poput (ne)prisutnosti kvira unutar pedagoških procesa na Akademiji, pozicije kvira na nezavisnoj sceni i unutar umjetničkih institucija te kvir stvaralaštva i odnosa identiteta i umjetnosti. Na tribini će govoriti alumni ADU, redateljica Dana Budisavljević i dramaturg Espi Tomičić, a razgovor će moderirati Jan Samek, student dramaturgije, navode organizatori.

Dodaju i kako su svi dobrodošli i mogu dati svoj doprinos ‘da ADU postane (još) više kvir’. Posebnost ovog programa je u tome što se ideja za njega rodila tijekom izbornog kolegija ‘Queer umjetnost’ održanog prošle akademske godine. Događanje je osmišljeno i realizirano u suradnji studenata Jana Sameka i Matea Babića, Marka Čalovića i Nike Bokić pod mentorstvom profesorice Jasne Žmak.