Pretraga

ADU prekinuo suradnju s redateljem Daliborom Matanićem: Najoštrije osuđuju njegove postupke

A- A+

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu potvrdila je da su prekinuli suradnju s Daliborom Matanićem, redateljem optuženim za seksualno uznemiravanje žena. Također su uputili molbu svim studenticama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave slučaje uznemiravanja ako ih je bilo.

Akademija dramskih umjetnosti, foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Nakon što je redatelj Dalibor Matanić optužen za sekusualno uznemiravanje žena, Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu potvrdila nam je da su prekinuli s njim suradnju te da je neće obnoviti. On je, inače, držao jedan kolegij u zimskome semestru.

– Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svjetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti. Prošlog tjedna Uprava Akademije odmah je uputila molbu svim studenticama i studentima da u slučaju uznemiravajućih iskustava iste anonimno ili neanonimno prijave, kažu iz ADU-a.

Izdvojeni članak

Profesor ADU-a koji se derao na studente još nije dobio otkaz, dekan: ‘U tijeku je pravni postupak’

Napominju, također, da do sada nisu zaprimili prijavu na neugodnosti ili uznemiravanje od strane Matanića, ali kažu da s velikom pozornošću prate svako postupanje po prijavama. Dotaknuli su se i slučaja Ozrena Prohića, profesora koji se derao na studente i omalovažavao ih, te su napomenuli da je on i dalje udaljen iz nastave.

– Akademija dramske umjetnosti ulaže znatne napore da suzbije svaki pokušaj zloporabe položaja i ovlasti osobito na štetu studentica i studenata. U skladu s time podupiremo istupe svih osoba koje su iskusile zlostavljanje ili uznemiravanje kako bismo zajednički održali nultu stopu tolerancije na takve postupke, zaključuju.