Pretraga

Danijela Horvatek Tomić postala nova ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje

A- A+

Agencija za znanost i visoko obrazovanje izabrala je novu ravnateljicu. Tu dužnost obnašat će Danijela Horvatek Tomić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Danijela Horvatek Tomić, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje | foto: srednja.hr, Veterinarski fakultet Zagreb

Nakon što je 10. veljače raspisan novi natječaj za ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), Upravno vijeće AZVO-a odabralo je čelnu osobu na današnjoj sjednici. Tu dužnost obnašat će izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić.

Izabrana na mandat od četiri godine

Horvatek Tomić na tu je poziciju izabrana na četiri godine, a kako stoji u priopćenju AZVO-a, zaposlena je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je magistrirala 2002. i doktorirala 2009. godine. U zvanje docenta promaknuta je 2013. godine, a u zvanje izvanrednog profesora 2019. godine.

– Zahvaljujući dugogodišnjem obrazovanju, usavršavanju i angažmanu, tijekom svoga je profesionalnog rada stekla bogato iskustvo u području osiguravanja kvalitete te je 2014. godine imenovana voditeljicom Ureda za kvalitetu, a 2016. godine i predsjednicom Povjerenstva za upravljanje kvalitetom Veterinarskog fakulteta. Od 2018. do 2022. godine obnašala je dužnost prodekanice za kontrolu kvalitete Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u radu brojnih znanstvenih i stručnih međunarodnih i nacionalnih projekata, a znanstveno se usavršavala u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji i Sloveniji. Godine 2010. dobila je stipendiju programa Za žene u znanosti koju dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L’Oréal Adria, stoji priopćenju AZVO-a.

Izdvojeni članak
jasmina havranek

Nakon skandala, šefica agencije koja ocjenjuje fakultete podnijela ostavku

Institucija je od osnutka 2005. imala samo dvije čelnice

Podsjetimo, do sada je privremeno na čelu AZVO-a bila Sandra Bezjak, nakon što je prethodna ravnateljica Jasmina Havranek u studenom 2021. podnijela ostavku. Havranek je bila na čelu AZVO-a od njegova osnutka 2005. godine, a ostavku je dala nakon što su mediji razotkrili njene višestruke afere. Treba naglasit da je i Havranek posljednjih par godina mandata prije ostavke tehnički bila samo vršiteljica dužnosti ravnateljice. Nakon njene ostavke raspisivani su natječaji koji su se poništavali.

Nedavno je donesen izmijenjeni Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju, nakon čega je bilo potrebno izmijeniti i niz podzakonskih akata, među njima i Statut AZVO-a. Nakon što je donesen taj temeljni propis prema kojemu Agencija djeluje, objavljen je 10. veljače i novi natječaj putem kojeg je konačno na čelo institucije izabrana Horvatek Tomić.

Neki od ključnih uvjeta u natječaju bili su da prijavitelji moraju biti doktori znanosti, zaposleni na nekom faksu na radnom mjestu minimalno izvanrednog profesora. Kandidati su morali imati i najmanje četiri godine radnog iskustva na upravljačkim i organizacijskim poslovima iz područja visokog obrazovanja i znanosti, te, među ostalim, i istaknute rezultate u istom resoru, i to u međunarodnom kontekstu.