Pretraga

Dekan Agronomije, koji je žustro branio Borasa, izgubio na izborima: Evo tko ga nasljeđuje

A- A+

Novoizabrani dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu je Aleksandar Mešić, redoviti profesor s Odsjeka za fitomedicinu i Zavoda za poljoprivrednu zoologiju. On će u listopadu naslijediti trenutnog dekana Ivicu Kisića koji je isto bio kandidat na izborima, no izgubio je. Kisić je, podsjetimo, medije tražio da se ispričaju zbog slučaja Hrvatskih studija. Bio je u Povjerenstvu za izradu nacrta Statuta Sveučilišta koji se možebitno kosi sa Zakonom, a svojedobno je Borasu čestitao na izjavi o biblijskim vrijednostima.

Aleksandar Mešić, novoizabrani dekan i Ivica Kisić, trenutni dekan Agronomije | foto: srednja.hr, Agronomski fakultet u Zagrebu

Fakultetsko vijeće Agronomskog fakulteta u Zagrebu za novog je dekana odabralo redovitog profesora Aleksandra Mešića na svojoj sjednici u utorak, objavljeno je na internetskim stranicama fakulteta. Dekansku će poziciju preuzeti u listopadu, a na njoj će biti sljedeće tri akademske godine, do 2026./27. Naslijedit će Ivicu Kisića koji nije dobio povjerenje za svoj drugi mandat.

Tko je novi dekan Mešić? Doktorirao na Agronomskom, vlasnik Ekotehnike

Mešić je studirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, na smjeru Zaštita bilja gdje je diplomirao 1997. godine. Na Agronomskom je doktorirao 2006. godine iz znanstvenog polja Poljoprivreda. Ujedno je i sveučilišni specijalist od 2007. godine, a tu je titulu stekao na studiju Poslovno upravljanje u agrobiznisu koji Agronomski izvodi s nekoliko stranih sveučilišta. Na Agronomskom fakultetu radi od 1998. godine, a redoviti je profesor od 2020.

– U svom programu ističe unapređenje nastavnih programa i procesa vezanih za studijske programe Agronomskog fakulteta te želi poboljšati
međunarodnu suradnju kako bi fakultet postao središnje mjesto za transfer tehnologije. Profesor Mešić također ističe važnost uređenja fakultetske infrastrukture, posebno kroz planiranu izgradnju sportske dvorane u sklopu studentskoga doma unutar kampusa Agronomskoga
fakulteta. Naglašava potrebu pronalaženja sredstava za ostvarenje tih ciljeva, stoji u zapisniku sjednice Senata zagrebačkog Sveučilišta.

Kako stoji na stranicama Agronomskog fakulteta, u znanstvenim radovima bavi se fitofarmacijom, aplikacijom pesticida i entomologijom. U Zagrebu predaje kolegije poput Urbane entomologije, Osnove fitofarmacije i Metode istraživanja u poljoprivrednoj entomologiji. Na stranicama Agronomskog stoji da ima nastavu na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, no na internetskim stranicama tog mostarskog fakulteta više nije naveden kao vanjski suradnik.

Na Google Scholaru piše da su mu radovi citirani 416 puta. Na LinkedInu mu stoji da je generalni direktor Hrvatskog sunca, sustava kontrole hrane hrvatskog podrijetla. Njihov žig, tvrde na svojim stranicama, kupcima jamči zdravstvenu ispravnost. Vlasnik je i Ekotehnike d.o.o. koja se bavi uzgojem sadnog materijala i ukrasnog bilja.

Izdvojeni članak

Ovi zagrebački fakulteti uskoro biraju nove dekane: Na čelu njih tri sada su privremena vodstva

Trenutni dekan Kisić izgubio na izborima, tražio ispriku medija za Hrvatske studije

Mešić nije bio jedini kandidat za dekana. Kandidati su bili i Zlatko Janječić, koji je u svom programu rada naveo da želi uvesti prodekana za nastavu na fakultetu, Mario Njavro, za kojeg je rektor istaknuo da je imao sažeti program rada na devet stranica te trenutni dekan Ivica Kisić. Za Kisića rektor Lakušić na sjednici Senata kazao je da je imao izazov obnove paviljona Agronomskoga fakulteta koji su stradali u potresu, no da je ta obnova uspješno provedena

– Profesor Kisić naglašava svoj fokus na studente te na ključne aspekte poput nastavne i znanstvene djelatnosti, istraživanja i međunarodne suradnje. Posebno se ističe veći angažman oko ponude koju imaju fakulteti u biotehničkom području, s ciljem proširenja znanja na druga tržišta, posebice u području Azije i Afrike, stoji o njegovom programu rada u zapisniku sjednice zagrebačkog Senata od ožujka.

Kisić ipak nije uspio postati dekan u svom drugom mandatu. Podsjetimo, Kisić je u siječnju na sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta rektora Lakušića pitao hoće li se mediji ispričati Sveučilištu zbog pisanja ‘netočnih informacija’ o imenovanju vršitelja dekana Fakulteta hrvatskih studija, Marija Grčevića. Tada je, naime, Grčeviću sud kratko potvrdio da može biti na poziciji vršitelja dekana, no nakon žalbe poništio je to rješenje. Rektor Lakušić odgovorio mu je da neće tražiti ispriku od medija.

Izdvojeni članak
rektor stjepan lakušić i dekan agronomskog ivica kisić

Dekan Agronomije bi da se mediji ispričaju zbog slučaja Hrvatskih studija, ovako mu je rektor odgovorio

Kisić čestitao Borasu na izjavi o biblijskim vrijednostima, napomenuo da se Sveučilište ne smije raspasti na mala sveučilišta

Inače, upravo Kisić bio je u Povjerenstvu za izradu nacrta Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji u nesrazmjeru sa Zakonom daje mogućnost rektoru i Senatu da postavi privremenog dekana. Zbog toga sada vlada kriza upravljanja na Hrvatskim studijima. Kisić je na sjednici Senata na kojoj se imenovalo Grčevića za privremenog dekana u svibnju prošle godine stao u njegovu obranu. Rekao je da podržava odluku rektora da imenuje novog obnašatelja dužnosti dekana na Hrvatskim studijima jer smatra da je ta odluka za dobrobit fakulteta i Sveučilišta u cjelini.

Kisić je na sjednici Senata u rujnu 2022., pred odlaskom bivšeg rektora Damira Borasa, rekao da je tužan i žalostan što je cijeli Borasov mandat obilježila izjava o biblijskim vrijednostima u negativnoj konotaciji. Podsjetimo, Boras je pred svoj prvi mandat kazao da se moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene. Kisić mu je čestitao na toj izjavi i napomenuo da se ne smije dozvoliti da se Sveučilište u Zagrebu raspadne na mala sveučilišta.