Pretraga

Kaos na Hrvatskim studijima: Grčević ne želi predati dekanski ured, Vlatka Vukelić najavila tužbe

Sud je odlučio da Mario Grčević ne može biti privremeni dekan Hrvatskih studija. Umjesto njega u sudski registar kao pravni zastupnik ponovno je upisan njegov prethodnik Stjepan Ćosić, no Grčević mu je odbio predati dekanski ured. Vlatka Vukelić, pretendentica za dekanicu koja je izabrana na fakultetu, no na sveučilišnom Senatu se nikada nije našla točka o potvrdi njezina mandata, za srednja.hr govori da je ovo postupanje kršenje ljudskih prava i nanošenje štete Hrvatskim studijima. O svemu će, najavljuje, zaključak donijeti pravosudni organi.

hrvatski studiji

Mario Grčević, Stjepan Ćosić, Stjepan Lakušić, Vlatka Vukelić (s lijeva na desno) | foto: srednja.hr, Hrvatski studiji, Hrvatska katolička mreža, Osječka TV

Na Hrvatskim studijima nastavlja se kriza upravljanja. Nakon žalbe Ministarstva znanosti i obrazovanja Visoki trgovački sud odlučio je da Mario Grčević ne može biti privremeni dekan Hrvatskih studija pa je u sudski registar kao pravni zastupnik ponovno upisan njegov prethodnik koji je bio privremeni dekan, Stjepan Ćosić.

‘Pošto moj mandat traje do svibnja potrebno je raspisati izbore za vršitelja dužnosti dekana s mandatom najmanje do početka akademske godine’

Tako je Ćosić sada trebao preuzeti poslove privremenog dekana, no to se nije dogodilo. Kako nam je kazao Ćosić, on je pozvao Grčevića na primopredaju dekanskog ureda, ali je Grčević to odbio. Ćosić je dodao i da se u budućnosti ne planira kandidirati za dekana Hrvatskih studija ako se novi izbori raspišu.

– Zakon propisuje da ako dekan fakulteta nije izabran ili mu prestane mandat odnosno ako je razriješen, do izbora dekana fakultetsko vijeće imenuje vršitelja dužnosti dekana najdulje do godinu dana. Dodatno, Zakon propisuje da akademska godina započinje 1. listopada, a Statut Hrvatskih studija propisuje da dekan stupa u službu prvoga dana nove akademske godine. Pošto moj mandat traje do svibnja 2024. radi poštivanja propisa potrebno je raspisati izbore za vršitelja dužnosti dekana s mandatom najmanje do početka akademske godine, rekao nam je Ćosić.

Izdvojeni članak
rektor lakušić i mario grčević

Odlukom suda Grčević ne može biti privremeni dekan Hrvatskih studija: Sve odluke mogle bi mu biti poništene

Vlatka Vukelić: ‘Postupanje u mom slučaju predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i političku diskriminaciju’

Podsjetimo, još od prošle akademske godine na Hrvatskim studijima odvija se kriza upravljanja. Krajem 2022. na Hrvatskim studijima za pretendenticu za dekanicu izabrana je kontroverzna profesorica Vlatka Vukelić, no točka o potvrdi njezinog izbora nikada nije došla na sjednicu Senata zagrebačkog sveučilišta. Onda je istekao mandat privremenom dekanu Ćosiću pa se ponovno birao privremeni čelnik te institucije. Mario Grčević sudjelovao je na tim izborima, izgubio, žalio se rektoru da je cijeli proces bio pun nepravilnosti što je Odbor za statutarna pitanja i uvažio te srušio izbore. Tako je Senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Lakušića u svibnju za privremenog dekana imenovao Grčevića.

No, Trgovački sud u Zagrebu odbio je Grčevića upisati u sudski registar jer prema Zakonu o visokom obrazovanju privremenog dekana može birati samo Fakultetsko vijeće, a ne Sveučilišni Senat. To je dovelo u pitanje i usklađenost Statuta Sveučilišta u Zagrebu sa Zakonom. Onda je  Visoki trgovački sud ipak dozvolio upis Marija Grčevića, ali samo nakratko. Nakon žalbe Ministarstva znanosti i obrazovanja sud je ukinuo ranije rješenje kojim je Grčević upisan kao pravni zastupnik Hrvatskih studija. Pa je tako u sudski registar ponovno upisan Stjepan Ćosić.

Vlatka Vukelić sada za srednja.hr objašnjava da je ona na Fakultetskom vijeću odabrana za dekanicu tri akademske godine, od 2023./24. do 2025./26. Navela je da ne postoji zakonska osnova po kojoj bi se sada mogli raspisati novi izbori za dekana.

– Na žalost, meni se onemogućuje konzumiranje mandata, primarno u vidu izdavanja potvrde moga izbora. Naime, potvrđivanje izabrane dekanice stavljeno je na dnevni red travanjske sjednice Senata, pa pod političkim pritiskom izbrisano, iako je riječ samo o formalnoj potvrdi jer Senat ne ‘bira’ dekane sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (na to je jedino ovlašteno Fakultetsko vijeće), a što nedvosmisleno proizlazi i iz članka 12. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Ističem kako se u povijesti Sveučilišta u Zagrebu nije dogodilo da Senat ne potvrdi izbor dekana sastavnice kojega je izabralo za to ovlašteno tijelo, a čime postupanje u mom slučaju predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i političku diskriminaciju, kazala nam je Vukelić.

Izdvojeni članak
nikola mrvac i stjepan lakušić

Čeka li Lakušića još problema? Ako se ponovi slučaj Hrvatskih studija, vodstvo ovog faksa je upitno

‘Primorana sam zaštitu svojih prava ostvariti pred nadležnim sudom i drugim državnim tijelima’

Nadalje, Vukelić nam je navela da se iz trenutnog ‘presedana’ nagomilavaju ostali zakonski upitni akti. Potom je objasnila da se trenutnom pravosudnom sagom oko sudskog registra Hrvatskim studijima nanosi velika šteta jer primjerice, pojasnila je, oni ne mogu prijaviti ni jedan EU projekt. O tome je, kao i o drugim sumnjivim zakonskim radnjama, Vukelić pisano obavijestila rektora Stjepana Lakušića.

– Međutim, kao i cijelu godinu unazad, isti se potpuno oglušio o moje molbe i zahtjeve. Naravno, postoji i cijeli niz kontrolnih mehanizama unutar nadležnog ministarstva, međutim ni oni nisu pokrenuti. Opisanom samovoljnim, mogućim protuzakonitim i protustatutarnim postupanjima, o tome će konačni zaključak donijeti pravosudni organi, dovedena sam u diskriminirajući položaj, te mi u svakodnevnom profesionalnom radu nastaje šteta po svim osnovama, a radi čega sam primorana zaštitu svojih prava ostvariti pred nadležnim sudom i drugim državnim tijelima, objasnila je Vukelić.

Podsjetimo, Vlaka Vukelić sveučilišna je profesorica povijesti. Kada se birala za dekanicu oglasio se i zagrebački SDP. Tada su apelirali na članove Sveučilišnog Senata da ne potvrde izbor Vukelić za dekanicu jer ona, rekli iz SDP-a, ‘javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata’. Osim toga, dodali su, ‘negira djelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda’ te je ‘u više navrata svojim javnim istupima iskrivila povijesne činjenice vezano za židovske žrtve u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata’. Na to su, napomenuli su, već reagirale židovske i antifašističke udruge, kao i istaknuti intelektualci. Vukelić je tada reagirala na priopćenje zagrebačkog SDP-a i tvrdila da je taj dopis stranke nesumnjiv pokušaj utjecaja na institucije Sveučilišta i njihovo odlučivanje o izboru nje kao dekanice Fakulteta hrvatskih studija.

Izdvojeni članak
mario grčević hrvatski studiji (2)

Hrvatski studiji Grčevića na svojim stranicama nazvali dekanom, a ne bi smio biti ni privremeni dekan

‘Osnovna je razlika što bih u ovoj borbi, da je vođena prije 50 godina bila lišena i fizičke slobode, a danas sam ‘samo’ medijski i politički progonjena’

Objasnila je i da je ovo primjer teške tranzicije hrvatskog društva koje se prije 35 godina, navela je, odlučilo za promjenu društveno-političkog modela te prihvatilo tekovine demokracije kao isključivi narativ. Međutim, nastavila je, društvene elite taj model ne znaju provesti u praksi i ponekad ga ne žele primjenjivati.

– Upravo zato uvijek i ističem suočavanje s prošlošću kao važan fenomen, jer je u konkretnom slučaju tekovina jednog prošlog represivnog sustava i jednoumlja, koji nije blagonaklono gledao na sposobne i mentalno slobodne pojedince, još uvijek presudna. Tranzicija institucija traje, no taj trnovit put i dalje vodi do kršenja ljudskih prava. Osnovna je razlika što bih u ovoj borbi, da je vođena prije 50 godina bila lišena i fizičke slobode, a danas sam ‘samo’ medijski i politički progonjena, pa cijeli slučaj ovisi o mojom mentalnoj snazi i potpori okoline, kao i činjenici da sam legalist, zaključila je Vukelić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja još u studenom kazali su nam da ako odluka suda da Grčević ne smije biti privremeni dekan postane pravomoćna, sve njegove odluke mogle bi biti poništene. Sada su nam iz Ministarstva objasnili da je prema Zakonu o visokom obrazovanju propisano da je rektor odgovoran za zakonitost rada sveučilišta.

– O odlukama koje je kao privremeni dekan potpisao Mario Grčević odlučivat će rektor i senat sveučilišta u okviru nadzornih ovlasti sveučilišta nad fakultetom propisanih člankom 22. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, rekli su nam.

O situaciji smo upit poslali i Mariju Grčeviću, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili. Ako i kada dobijemo odgovor, o njemu ćemo izvijestiti čitatelje.


KRONOLOGIJA DOGAĐANJA SLUČAJA HRVATSKIH STUDIJA

prosinac 2022. Na Hrvatskim studijima Fakultetsko vijeće bira Vlatku Vukelić kao pretendenticu za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, točka o potvrdi njezinog izbora nikada nije došla na sjednicu Senata zagrebačkog sveučilišta

svibanj 2023. Fakultetsko vijeće bira Stjepana Ćosića za privremenog dekana, Mario Grčević žali se rektoru na nepravilnosti izbora, Odbor za statutarna pitanja daje mu za pravo, rektor Lakušić predlaže Grčevića za privremenog dekana, Senat Sveučilišta to potvrđuje

kraj listopada 2023. Trgovački sud donosi odluku u kojoj odbija upisati Grčevića za pravnog zastupnika Hrvatskih studija jer ga nije odabralo Fakultetsko vijeće nego Senat

siječanj 2024. Visoki trgovački sud prihvaća žalbu Fakulteta hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu, ipak upisuju Grčevića kao privremenog dekana; rektor Lakušić govori kako je rješenje suda pokazalo da je imenovanje bilo korektno i ispravno

veljača 2024. Visoki trgovački sud prihvaća žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grčević ne može biti privremeni dekan, u sudski registar upisan njegov prethodnik Stjepan Ćosić

ožujak 2024. Mario Grčević odbija predati dekanski ured Stjepanu Ćosiću