Pretraga

Deset razloga zašto je Pula odličan studentski grad

A- A+

Odluku o studiju nije lako donijeti. Pritisak na maturante raste kako se približavaju rokovi za upis fakulteta, a sigurni smo da su vam glave već prepune raznih mogućnosti. Ako niste među sretnicima koji točno znaju što žele, a od šume više ne vidite drvo, čitajte dalje. Donosimo prednosti studiranja u Puli, a popis je podugačak – pronašli smo više od deset dobrih razloga zašto bi Pula trebala biti visoko na listi vaših prioriteta prilikom biranja faksa.

studiraj u puli

Tražiš odličan studij? Studiraj u Puli! | Foto: Unsplash

Sve je više gradova započelo svoje transformacije u studentske oaze. No, studente neće privući isključivo zanimljivi i jaki studijski programi. Istra je poznata kao progresivan i multikulturalan kraj, stoga je plodno tlo za razvoj bogate studentske kulture. Važna je i dostupnost usluga kao što su menze i domovi, uzbudljiv društveni život i prilike za izlaske, ali i za posao ili stručnu praksu.

Pula je uspjela zadovoljiti sve te kriterije. Slijedi deset razloga (i jedan razlog gratis) zašto baciti sidro u Puli i provesti studentski život u Istri.

1. More!

Ovo je razlog koji govori sam za sebe. Pulske plaže slove kao jedne od najljepših u zemlji, a puno sunčanih dana u godini i ugodna klima garantiraju da ćete u njima uspjeti uživati. Želite li plivati nakon predavanja, učiti uz more ili večeri provoditi na obali uz društvo i gitaru, ne tražite dalje.

Za one koji se ni u studentskim klupama ne žele odvojiti od mora, tu je studij Znanost o moru koji se nudi na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli. Riječ je o jedinstvenom studiju u širem sveučilišnom okruženju koje objedinjuje oceanografiju, biologiju mora, biotehnologiju te zaštitu i upravljanje morskim ekosustavima. Studij je idealan za sve koji istraživanje i zaštitu mora žele pretvoriti u svoj poziv.

2. Pula je osmi najveći grad u Hrvatskoj s preko 56 tisuća stanovnika

Pula nudi najbolje od oba svijeta: dovoljno je velika da ima bogat društveni život, a dovoljno mala da je sve blizu i nema gužvi. Osim toga, Pula je jedna od rijetkih gradova u Hrvatskoj u koji se godišnje više ljudi doseli, nego što se iseli, a i već nekoliko godina se nalazi na popisima najprivlačnijih gradova za život.

studiraj u puli

Pula je osmi najveći grad u Hrvatskoj | Foto: Unsplash

3. Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli možete odabrati više od 50 studijskih programa

Pronaći ćete nekoliko preddiplomskih stručnih studija: Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (na hrvatskom i talijanskom), a od Sveučilišta smo doznali da će uskoro i ponuditi sveučilišni studij Ranog i predškolskog odgoja. Možete odabrati i stručni studij Proizvodnog strojarstva i Sestrinstva, ali i brojne sveučilišne preddiplomske, diplomske i integrirane studije.

sveučilište u puli

Nude studij Informatike, Računarstva, Znanosti o moru, Učiteljskog studija, Poslovne ekonomije, Primijenjene ekonomije, Talijanskog jezika i književnosti, Engleskog jezika i književnosti, Kulture i turizma, Japanskog jezika i kulture, Arheologije, Jezične i interkulturne medijacije, Klasične harmonike, Klavira, Solo pjevanja…

Popis svih studijskih programa pronađite ovdje.

4. Ima sve što vam treba od studentske infrastrukture

Studentski dom u Puli raspolaže smještajem za 136 studenata u 70 suvremeno opremljenih soba, a iz Sveučilišta su nam rekli da je u tijeku i proširenje za još dva nova paviljona, a posebno vode brigu o studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa kao i svim prilagodbama studentima s invaliditetom. Tako će na jesen studente dočekati gotovo 400 slobodnih mjesta u domu.

U blizini fakultetskih dvorana, osim smještajnih paviljona pronaći ćete i studentsku menzu i pizzeriju, zajedno sa prostorima Studentskog centra Pula preko kojega uvijek možete dodatnom zaradom poboljšati džeparac u turističkoj sezoni ili izvan nje. Za one koje više vole pripremati ispite u knjižnici, tu je Sveučilišna knjižnica u Puli, matična, regionalna knjižnica iznimno bogate bibiliotečne građe pa sve do starih inkunabula i znamena kulturne baštine kojima ljubitelji davnih svjedočanstava vremena pristupaju samo s bijelim rukavicama.

sveučilište jurja dobrile u puli

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli možete odabrati više od 50 studijskih programa | Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

5. Studiraj u Puli zbog multikulturalnog iskustva

Čak polovica svih studenata Sveučilišta dolazi izvan Istre, doznali smo od Sveučilišta, a stiže im i značajan broj Erasmus studenata. Studijske grupe su manje što znači i individualan pristup svakom studentu, a i bolje međusobno povezivanje.

Osim toga, možete se uključiti u projekte Studentskog zbora ili u raznolike izvannastavne aktivnosti i akademski sport (futsal, odbojka, košarka, rukomet, tenis…). Nije rijetko niti da studenti putuju Europom i svijetom zahvaljujući sportskim i drugim aktivnostima u koje se uključe, rekli su nam sa Sveučilišta. Pojasnili su nam da im se teško sjetiti natjecanja s kojeg se pulske ekipe nisu vratile s peharom ili medaljama, a tu su i osvojena mjesta za informatička dostignuća na raznim natjecanjima te studentske tehnološke inovacije, uz mnoštvo glazbenih nastupa koji uvijek iznova oduševljavaju publiku u svakoj prigodi.

Tražite li posve multikulturalno iskustvo, razmislite i o studiju na talijanskom. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ih nudi nekoliko, primjerice Rani i predškolski odgoj i obrazovanje ili Studij talijanskog jezika i književnosti.

6. Brinu o karijerama studenata, a zanimljiva je i suradnja Infobipa i studija Informatike na Sveučilištu u Puli

Infobip je jedna od najvećih i najbrže rastućih IT tvrtki u zemlji. Niz godina surađuju sa pulskim Fakultetom informatike, osuvremenjuju njihov program, mentoriraju završne i diplomske radove te gostuju kao predavači. No, studij Informatike nije jedini koji nudi značajne prednosti studentima u smislu suradnje s gospodarstvom.

Pulsko je Sveučilište fleksibilno, dinamično i poduzetnički orijentirano, rekli su nam, a svojim studentima nude mogućnost prakse pri gospodarstvenicima, odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u Puli, Istri i šire. Pri Fakultetu ekonomije i turizma u Puli djeluje i Studentski inkubatori koji potiču poduzetništvo mladih, a studentima je dostupan Centar za razvoj karijera pri Sveučilištu.

7. Odličan festivalski program u Istri

Osim klubova i beach barova, Istra je bogata festivalima, posebno ljeti. U pulskoj se Areni nude različiti koncerti, a Pula film festival se tamo održava već 67 godina. Osim koncerata i partyja, jedna od prednosti studiranja u Puli je što se podjela diploma događa na mnogim zanimljivim lokacijama, između ostalog i u Areni.

U Istri ćete pronaći i glazbene festivale za sve ukuse: u Poreču se održavaju Lighthouse i Rise Up, u Medulinu se organizira Tear it up, a Sea Starkojeg organizira tim Exit festivala, održava se u Umagu.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Ako želiš veličanstvenu dodjelu diplome u pulskoj Areni, studiraj u Puli! | Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

8. Dobra povezanost s ostatkom Europe i mogućnosti Erasmusa

Istra je odlično povezana s Italijom i ostalim zemljama Europske unije, a fakulteti Sveučilišta u Puli nude velik izbor onima koji žele otputovati na Erasmus. Ovo će biti velika prednost svima koji žele studentske dane iskoristiti za upoznavanje drugih kultura, putovanja i zabavu!

9. Istra je prirodno i kulturno bogat kraj

Brijuni, Kamenjak, Medulinski arhipelag, Limski kanal, brojne pećine, špilje i jame, samo su dio toga što Istra nudi. Osim toga, riječ je o povijesno bogatom kraju s očuvanom kulturom starom nekoliko tisućljeća: Arena, Zlatna vrata, Augustov hram i drugi spomenici bit će zanimljivi svim ljubiteljima povijesti.

10. U Istri se odlično jede

Brodet, fritule, fuži, buzara, njoki, maneštra, ravioli… zvuči dobro? Gastronomija u Istri je prepoznata u cijelom svijetu, a oni koji studiraju tamo imaju jedinstvenu priliku upoznati ju. U Puli i ostatku Istre pronaći ćete restorane prilagođene i studentskim budžetima s domaćom i odličnom hranom.

Bonus razlog: Sveučilište u Puli je prijatelj maturanata

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli svake godine organizira besplatne pripreme za maturu iz predmeta Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik na razini A i B. Više informacija pronađite ovdje. Ostale mogućnosti studiranja pronađite na web stranici Studiraj u Puli, a informativnu brošuru s opisom svih studijskih programa pogledajte ovdje.
______________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli