Pretraga

Bolje studiranje: Tri razloga zašto smo ljubomorni na studente koji imaju svoj kampus

A- A+

Nema baš puno studenata priliku reći da studira na kampusu – znate ono, pravom kampusu, koji izgleda kao da je ispao iz američkog filma. Super je vijest, stoga, što je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli upravo u procesu izgradnje točno takvog mjesta. Novi kampus će biti gotov do kraja 2023. godine i povezat će, kako su nam objasnili, slavnu prošlost i naprednu budućnost. Istražili smo kako će izgledati i zašto je studirati na kampusu, realno, najbolja stvar ikad.

"Rekonstrukcija Mornaričke bolnice u Puli

U zgradu bivše Mornaričke bolnice uselit će pulski studenti i nastavnici | foto: Sveučilište u J. Dobrile Puli

Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti još jedan studentski kampus. Riječ je o projektu kojeg izvodi Sveučilište Jurja Dobrile u Puli kojim će prenamijeniti zgradu Mornaričke bolnice u prostor za nastavu, znanstvena istraživanja, poduzetništvo, ali i puno više od toga.

Otprilike sve što studentima treba, kampus će objediniti na jednom mjestu. U nove prostore će useliti čak četiri fakulteta: Fakultet informatike, Filozofski fakultet, Tehnički fakultet te Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti. Na kampusu će se nalaziti i menza, studentski centar, studentska služba i knjižnica. Uz predavanja, studenti će tamo odlaziti na koncerte ili radionice.

Zamišljate li kampus kao mjesto gdje se dolazi do sjajnih znanstvenih otkrića ili gdje će nastati novi Facebook ili Apple, niste daleko od istine. Pula će tako u sklopu svog kampusa imati i Znanstveno-tehnološki institut ‘Visio’, a dio prostora prepustit će tvrtkama koji će studentima pomoći zaploviti svijetom poduzetništva u start-up inkubatoru.

"Rekonstrukcija Mornaričke bolnice u Puli

Pronašli smo tri razloga zašto bismo jako htjeli studirati na sveučilištu koje ima svoj kampus | foto: Sveučilište u J. Dobrile Puli

Razlog broj 1: Posebna atmosfera

Baš tu se krije prvi razlog zbog kojih su kampusi genijalna stvar. Kad su na jednom mjestu različiti studenti i profesori, a kad uz to još imate i znanstvenike i poduzetnike, budite sigurni da će tamo vladati stvarno posebna atmosfera. Upravo se na takvim mjestima stvaraju prilike kakve nećete imati drugdje, pa budite sigurni da će vas sve to potaknuti da na najbolji način iskoristite studiranje.

Razlog broj 2: Prilike za upoznavanje

Na kampusu na kojem se svakodnevno sreću studenti različitih fakulteta, puno je lakše upoznati nove ljude. Čak štoviše, na takvom ćete mjestu upoznati studente koje inače nikad ne bi, jer uopće ne bi došli u kontakt s njima. Tako čak i introverti lakše pronalaze svoje mjesto pod suncem.

Razlog broj 3: Brutalna ušteda vremena i energije

Stan ili dom na jednom kraju grada, faks na drugom, menza opet na trećem. Ako je i vaše iskustvo studiranja izgledalo ovako, dobro znate koliko ste vremena izgubili samo na putovanje od točke A do točke B. No, ako ste među sretnicima sa svojim kampusom, sve vam je na jednom mjestu. Štedite vrijeme i energiju, a u konačnici ste zbog toga i produktivniji.

"Rekonstrukcija Mornaričke bolnice u Puli

Kad studirate na kampusu, sve vam je pri ruci, pa ste društveniji i produktivniji | foto: Sveučilište u J. Dobrile Puli

Poznat mogući naziv novog kampusa

Radovi na novom kampusu napreduju punom parom, a planirano je dovršiti ih do kraja 2023. godine. Mogao bi nositi ime Kampus Noordung, prema Hermanu Potočniku, rekao nam je rektor Sveučilišta u Puli, jer im je želja odati počast onima koji su ostavili trag u povijesti Istre. Potočnik je značajan Puljanin i jedan od začetnika astronautike, a Noordung je njegov pseudonim.

– Novi će prostor povezivati slavnu prošlost i naprednu budućnost kojoj Sveučilište kao takvoj teži već dug niz godina. Ideja, izvorno proizašla iz razmišljanja Ivice Petrinića, mag. soc. (nekadašnjeg djelatnika UNIPU-a), podržana je od strane rektora Sveučilišta, prof. dr. sc. Marinka Škare, koji ideju smatra dobrom, a ista podrazumijeva da se kampus zove Kampus Noordung.

U tijeku su upisi na Sveučilište u Puli

Otvaranjem kampusa ne žele doprinijeti samo akademskoj zajednici, dodali su sa Sveučilišta, već i životu u Puli i Istri. Ovo je tek jedna u nizu aktivnosti kojima to planiraju postići.

Ako vam ovo sve zvuči odlično, a planirate upis studija, zanimat će vas i da Sveučilište trenutno provodi drugi upisni rok za prijediplomske studije te prvi upisni rok za diplomske studije.

Drugi upisni rok traje do 18. rujna do 13:59, a prijave se vrše putem mrežne stranice Postani student. U drugom roku upisi započinju 20. rujna.

Prijave se za neistovrsne studijske programe koji iziskuju razlikovne predmete, zatvaraju se 11. rujna, a za istovrsne studijske programe tj. nastavak istog studija koje je završen na prijediplomskoj razini, 29. rujna.

sveučilište u puli

Sveučilište u Puli upisuje studente u drugom roku, a ostane li mjesta, održat će i treći | Foto: Sveučilište u Puli

Održat će i treći upisni rok

Ako ostane mjesta, Sveučilište u Puli provest će i treći upisni rok. Prijave u trećem roku će trajati od 19. do 24. rujna. Upisi za treći rok održat će se od 26. do 29. rujna 2023. godine. Detaljne informacije o broju slobodnih mjesta bit će objavljene nakon drugog upisnog roka.

Svi studenti zainteresirani za jesenske rokove za sve studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, informacije i upute o upisima mogu pronaći na službenim stranicama Sveučilišta i putem poveznice Natječaj za upise u akademsku godinu 2023./2024. Na raspolaganju je i Ured za studente, akademska pitanja i personalizirano učenje putem telefona: 052/377-006, 377-010 i 377-043 i e-maila: [email protected].


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Copy link
Powered by Social Snap