Pretraga

Desetero studenata koji upišu novi, jedinstveni studij u Hrvatskoj dobivaju stipendiju od 6.000 eura

A- A+

Od ove godine na Sveučilištu Josipa J. Strossmayera pokrenut je novi diplomski studij Digitalna poljoprivreda, a zajednički ga izvode Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Desetero redovitih studenata dobit će stipendiju od 6.000 eura koju daje Huawei.

Kevin Zhang Qiming iz Huaweija predaje dekanu FAZOS-a, Krunoslavu Zmaiću, vaučer za 10 stipendija za sve studente studija Digitalna poljoprivreda|foto: PR

Huawei je u Osijeku predstavio novi projekt pod nazivom Huawei za digitalnu Slavoniju (Huawei for digital Slavonia). Cilj ovog programa dodatno je  potaknuti hrvatski sustav znanosti i obrazovanja, a nastavlja se na postojeće programe kompanije Seeds for The Future, program za razmjenu znanja i studenata i 1000 Dreams, godišnji donacijski projekt za škole diljem Hrvatske.

Stipendiju od 6.000 eura dobiva desetero studenata

U sklopu ovog projekta pokrenut je i stipendijski program Seeds For The Future Scholarship koji Huawei u Hrvatskoj ove godine provodi u partnerstvu s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Kroz njega će desetero studenata novog diplomskog studija Digitalna poljoprivreda dobiti stipendiju od 6.000 eura.

– Vrijednost stipendijskog programa ove godine iznosi 60.000 eura, a pojedinačne stipendije u visini po 6.000 eura dobit će svih deset upisanih redovnih studenata novog studija Digitalne poljoprivrede, koji je FAZOS ove godine pokrenuo u suradnji s FERIT-om. Riječ je o prvom takvom studiju u Hrvatskoj, ali i široj regiji. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće svoj globalni Seeds For The Future Scholarship program kroz koji će svake godine odabrati napredan studijski program čiji će polaznici dobiti vrijedne stipendije, priopćeno je iz Huaweija.

Ovaj projekt sastoji se od još jednog programa, a to je globalni program ICT Academy koji Huawei pokreće u Hrvatskoj sa Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT). Program profesorima i studentima na tom fakultetu otvara pristup naprednim znanjima i edukaciji o vrhunskoj tehnologiji i naprednim mogućnostima primjene. Polaznici programa ICT Academy imaju mogućnost dobiti međunarodno priznate certifikate, što će im uvelike pomoći u daljnjem razvoju karijera.

– Huawei vidi veliki potencijal u razvoju tehnološkog sektora u Hrvatskoj, a tehnologija je motor razvoja i ostalih sektora. Slavonija gradi impresivnu tehnološku bazu i mi smo uvjereni da se daljnjim ulaganjem i razvojem tih tehnoloških znanja i uspjeha može potaknuti ostvarivanje punog gospodarskog i društvenog potencijala Slavonije. Vjerujemo da ćemo svojim programima dodatno osnažiti suradnju između akademske zajednice i gospodarstva kao i inovativnosti te kreativnosti u korištenju novih tehnologija i poslovnih modela. Također, vjerujemo da ćemo potaknuti interes za novi studij Digitalne poljoprivrede koji može ostvariti puni potencijal koji ova regija ima u poljoprivrednoj proizvodnji, ne samo na razini Hrvatske već i na razini EU, rekao je Kevin Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska.

Novi studij traje dvije godine, a prva je besplatna

Diplomski studij Digitalne poljoprivrede u Osijeku jedinstven je u Hrvatskoj i studenti su ga ove godine mogli upisati prvi puta. Kako stoji u upisu studija, on traje dvije godine i kroz četiri semestra uključuje obvezne predmete iz područja poljoprivrede i računarstva, s najvećim naglaskom na nastavne cjeline (teorijske i praktične) primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima. Na prvoj su godini svi oslobođeni troškova školarine.

– Razvoj digitalnih tehnologija i njihova implementacija u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane najizglednija su nam prilika da na svjetskoj razini proizvedemo dovoljno kvalitetne hrane uz očuvanje prirodnih resursa. Mi se trudimo dati svoj doprinos izgradnjom mladog digitalno osposobljenog kadra koji može ponuditi rješenja u izazovima novih tehnologija i novih disciplina. Posebno nam je drago i cijenimo doprinos Huaweia u izgradnji studija i ovom vrlo vrijednom motivacijom naših studenata, rekao je Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Dekan FERIT-a, pak, kaže kako je suradnja dvaju fakulteta prilikom pokretanja ovog studija bila motivirana potrebama tržišta rada, ‘koje od budućih inženjera agronomije očekuje i kompetencije u području primjene digitalnih tehnologija.’

– Stupanj gospodarskog razvoja je u značajnoj korelaciji sa stupnjem digitalizacije i inovacijama, pa vjerujemo da će ovakav interdisciplinarni studij doprinijeti budućem razvoju i kompetitivnosti poljoprivrednih tvrtki kako u Slavoniji i Baranji tako i šire. Prilikom uvođenja novih i prilagodbe postojećih studijskih programa, FERIT prati potrebe gospodarskog sektora i, na temelju intenzivne suradnje s lokalnim tvrtkama, obrazuje kvalitetne stručnjake. Vjerujemo da ćemo i dalje, uz prepoznavanje potreba tržišta rada, strateški prepoznavati područja koja će biti ključna i u godinama koje dolaze te da ćemo uspješno pratiti najnovije trendove u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. U tome će nam sigurno pomoći i suradnja s multinacionalnim tvrtkama, poput Huaweija, uz koju ćemo imati olakšan pristup najnovijim tehnologijama na globalnoj razini te povećati potencijal za konkurentna ugovorna istraživanja na temelju kojih ćemo dodatno unaprijediti nastavne procese na FERIT-u, izjavio je Tomislav Matić, dekan FERIT-a.