Pretraga

Možda je rješenje servirati čokoladice i pudinge: U SC-u nestajao materijal za kolače pa se pokreće istraga

A- A+

U Zagrebačkom SC-u provedena je revizija poslovanja i izvanredna kontrola utroška namirnica u proizvodnji kolača, koja je utvrdila negativne financijske razlike između naručenih namirnica koje su trebale biti servirane studentima i stvarne količine proizvedenih obroka. Šteta koja je time nastala procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je u četverogodišnjem razdoblju za sanaciju izdvojilo 150 milijuna kuna, najavljuju kako se slučaj proslijeđuje DORH-u.

foto: srednja.hr

Naknon provedenog kontrolnog nadzora u SC-u, koji je pokazao ozbiljne financijske nepravilnosti u poslovanju ustanove, šefu skladišta namirnica poslovne jedinice Prehrana u Studentskom centru u Zagrebu raskinut je ugovor o radu i u tijeku je postupak utvrđivanja odgovornosti među zaposlenicima, donosti tiskano izdanje Jutarnjeg lista.

Namirnice mogle završiti bilo gdje

Izdvojeni članak

Gotov štrajk u SC-u: Ministar najavljuje više novaca da se sanacija završi krajem 2017.

– Postoje ozbiljne indicije da su namirnice za kolače fiktivno papirnato zaduživane, a da nisu ni stigle u skladište Prehrane SC-a u Zagrebu! Izvjesno je da su namirnice transportirane na lokaciju izvan SC-a u Zagrebu, stoji u Cjelovitom izvješću o postupku sanacijskih aktivnosti u Studentskom centru u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

To izvješće je u listopadu 2017. izradilo Sanacijsko vijeće SC-a, koje, kako piše Jutarnji, u svom izvješću spominje ‘vrlo zabrinjavajuće podatke o prosjeku utroška namirnica’, ali opisuje i filozofiju ‘poslovanja’ u SC-u.

– Namirnice se ne prate po normativima pa nema usporedbe s inventurom s obzirom na to da se sve što se izda iz skladišta automatski knjiži kao trošak. Tako izdane namirnice mogu završiti u kuhinji restorana kao sirovina za studentski obrok, ali mogu završiti i bilo gdje drugdje. Dobro je, primjerice, pogledati podatke o potrošnji maslinova ulja ili mesa pa usporediti po restoranima, stoji u izvješću, a prenosi Jutarnji list.

U izvješću je navedeno kako je nezakonito, a prije 25 godina ugašen odjel materijalno-financijskog praćenja utroška namirnica, i umjesto njega prihvaćen model: sve namirnice i sirovine koje su u funkciji studentskog obroka zaprimljene u skladišta SC-a odmah se knjiže kao da su potrošene i to pod stavkom – ‘pojeli su studenti’.

Ministarstvo slučaj prosljeđuje DORH-u

Izdvojeni članak

Sanacijski upravitelj SC-a: Nema opravdanog razloga uznemiravati studente najavom štrajka

Iz Sanacijskog vijeća navode da su krenuli s prikupljanjem službenih očitovanja zbog pokretanja postupka protiv odgovornih osoba i nadoknade štete, ali javio se dodatan problem jer na zahtjev sanacijskog upravitelja da odgovorne osobe dostave obavezne dnevne obračune utroška namirnica stiže odgovor ‘da je nestala prateća dokumentacija dnevnih obračuna utroška namirnica na pojedinim lokacijama ili da se velike negativne razlike pokazuju jer se radi o greškama u kompjutorskom zaduženju’. Na upit Jutarnjeg postavljen predsjedniku Sanacijskog vijeća Draganu Krasiću oko malverzacije, odgovorio je umjesto njega sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak. Kazao je kako nije ovlašten komentirati izvješće niti ima namjeru demantirati da su utvrđene nelogičnosti u poslovanju i time izlaziti u javnost dok sva moguća očitovanja i dokumentacija nisu prikupljeni.

Napomenimo kako je šefu skladišta namirnica poslovne jedinice Prehrana u Studentskom centru u Zagrebu raskinut ugovor o radu. Istovremeno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja slučaj prosljeđuje DORH-u.

– Zatraženo je od Sanacijskog vijeća detaljno izvješće o provedenim provjerama, kao i sva službena očitovanja osoba koje su bile uključene u navedeni postupak. Kako bi Ministarstvo moglo utvrditi činjenično stanje, slučaj ćemo proslijediti Državnom odvjetništvu RH na provjeru. Ministarstvo smatra da je svaka eventualna zlouporaba sredstava namijenjenih isključivo subvenciji studentskog standarda nedopustiva, kazali su iz MZO-a za Jutarnji list, odakle su u protekle četiri godine za sanaciju isplatili proračunska sredstva u iznosu od većem od 150 milijuna kuna.