Pretraga

‘Di su kolači?’ vol. 2: Namirnice nedostaju i kod šefice sindikata koja vodi proizvodnju slastica

A- A+

Malverzacije u sektoru Prehrane zagrebačkog SC-a, ovih dana poznatije kao afera ‘di su kolači?’, dovela je do novog krivca. Nakon što je nedostatak namirnica, u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, izašao na vidjelo, interna se istraga proširila i na druge zaposlenike. Sanacijsko vijeće tako je, u svojem izvješću koje šalje Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, napomenulo osobu od odgovornosti. Radi se o predsjednici Samostalnih sindikata studentskih centara RH Biserki Sertić, za koju navode da vodi proizvodnju slastica u Savskoj 25, piše Jutarnji.

Foto: Srednja.hr

Kontrola potrošnje namirnica u proizvodnji kolača pokazala je veliku razliku u količini naručenih namirnica koje su trebale biti servirane studentima i stvarnoj količini proizvedenih obroka. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu zbog ozbiljnih financijskih nepravilnosti, piše Jutarnji.

Namirnice fiktivno papirnato zaduživane

Izdvojeni članak

Možda je rješenje servirati čokoladice i pudinge: U SC-u nestajao materijal za kolače pa se pokreće istraga

Jutarnji je u posjedu dokumenta Cjelovitog izvješća sanacijskih aktivnosti zagrebačkog SC-a, u kojem predsjednik i dva člana Sanacijskog vijeća ističu kako imaju snažne indicije da su namirnice za kolače fiktivno papirnato zaduživane.

Biserku Sertić ne navode imenom, već samo poziicijom u Samostalnom sindikatu i Radničkom vijeću SC-a.

– Revizorsko izvješće o utrošku namirnica, primjerice, u proizvodnji kolača u Poslovnoj jedinici u Savskoj 25, koju vodi predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika SC-a RH, pokazuje negativne razlike u visini nekoliko stotina tisuća kuna. U tijeku je prikupljanje očitovanja te pokretanje odgovornosti, stoji u izvješću u čijem je posjedu Jutarnji.

Pokušaj provociranja štrajka nije isključen

U nastavku analize članovi i predsjednik Vijeća ograđuju se od nekih svojih tvrdnji, napominjući kako je vrijeme pregovora o kolektivnom ugovoru te kako je moguće da se radi o još jednom pokušaju provociranja štrajka.

– Naravno, pitanje je odgovornosti osjetljivo jer smo u nastavku kolektivnih pregovora. Budući da se radi o predsjednici Sindikata, koja je i član Radničkog vijeća SC-a, pokušaj provociranja novog štrajka u SC-u u Zagrebu tijekom kolektivnih pregovora sigurno nije isključen, navode u izvješću.

Unatoč brojnim pokušajima, Jutarnji nije uspio doći do gđe. Sertić koja je predsjednica najbrojnijeg od četiri sindikata u SC-u, s ukupno 359 članova.