Pretraga

Dio Filozofskog žestoko protiv postavljanja crvene zastave: ‘To nije naš Zbor, nemaju našu podršku i predstavljaju sami sebe’

A- A+

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu u utorak je povodom 100. godine Oktobarske revolucije izvjesio crvenu zastavu na spomenik Silviju Strahimiru Kranjčeviću, a s pročelja zgrade visio je transparent s natpisom ‘Proleteri svih zemalja, ujedinite se’. Tijekom dana je zastava završila u smeću, a kasnije je dvaput došlo i do fizičkog sukoba studenata i grupe maskiranih ljudi s pendrecima koji su zastavu pokušali oteti. I dok je dekanica FFZG-a obilježavanje ove obljetnice nazvala simboličkim činom i osudila nasilnički napad, dio studenata iz inicijative ProBUDImo Filozofski ogorčen je što Studentski zbor, kako kažu, ‘simbolički obilježava obljetnice diktatorskih režima’.

https://www.facebook.com/szborffzg/posts/1455684554539502

Burno je ovih dana bilo na Filozofskom u Zagrebu, gdje je Studentski zbor odlučio obilježiti 100. godišnjicu Oktobarske revolucije postavljanjem crvene zastave i transparenta s parolom ‘Proleteri svih zemalja, ujedinite se’. Došlo je i do fizičkog sukoba u kojemu je intervenirala hitna i policija, a sama dekanica FFZG-a Vesna Vlahović-Štetić obilježavanje obljetnice nazvala je ‘simboličnim činom’, uz žestoku osudu fizičkih napada.

– Studentski zbor Filozofskog fakulteta odlučio je 7. studenog 2017. simbolički obilježiti jednu obljetnicu koje se ovih dana, na različitim mjestima i na različite načine, obilježava u čitavom svijetu. Taj simbolički čin izazvao je nasilničku reakciju koja je dovela do policijske intervencije. Filozofski fakultet mjesto je nulte tolerancije na nasilje i kao znanstveno-obrazovna institucija ustrojen na pluralizmu različitih interesa i stajališta. U tome je njegova posebnost, kao i njegova snaga. Poduzet ćemo sve što proizlazi iz naših ovlasti da se ovakve stvari više nikad ne dogode, poručila je dekanica Vlahović-Štetić.

Uz to, na pročelju zgrade Filozofskog jučer je osvanuo je i novi transparent s natpisom ‘Otpor nasilju.’

Transparent na Filozofskom fakultetu; fotografija čitatelja

ProBUDImo Filozofski: ‘Ovim se činom u javnosti nanosi uvreda i sramota samom Fakultetu’

Izdvojeni članak

Drug Lenjin oživio: Maskirani napadači s pendrecima naguravali se sa studentima Filozofskog zbog Oktobra 1917.

No, s postavljanjem zastave i transparenta nisu se složili svi studenti. S e-adrese inicijative koja je na prošlim studentskim izborima bila okupljena u kandidacijsku listu ProBUDImo Filozofski, stiglo nam je pismo studenata koji su ogorčen činom Zbora. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Poštovana dekanice Vesna Vlahović-Štetić, uslijed jučerašnjih događanja na Filozofskom fakultetu, kao i Vašeg javnog obraćanja u kojem branite postupke Studentskog zbora u „simboličkom obilježavanju“ obljetnice totalitarnih režima, odlučili smo se oglasiti i mi, studenti Filozofskog fakulteta koji se protivimo postavljanju komunističkih parola poput „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ sa svim popratnim obilježjima na pročelju zgrade našeg fakulteta.

Smatramo neprihvatljivim to da Studentski zbor kao službeno tijelo koje predstavlja sve studente Fakulteta „simbolički obilježava“ obljetnice diktatorskih režime postavljanjem degutantnih transparenata na zgradu državne institucije koju pohađa više od osam tisuća studenata koje tobože predstavljaju. U slučaju da neki studenti ili grupe studenata žele iskazati svoje stavove, neka to čine u svoje vlastito ime, a ne u ime institucionalnog tijela koje bi trebalo predstavljati sve studente Fakulteta.

Ovim se činom u javnosti nanosi uvreda i sramota samom Fakultetu, a naročito većini studenata koji ne prihvaćaju veličanje simbola pod kojima su se činili neki od najvećih zločina u povijesti čovječanstva, kao ubojstava na desetine milijuna žrtava. Studentima čiji su bližnji bili žrtve takvih režima ovim se činom obezvrjeđuje njihovo dostojanstvo na najniži mogući način. Želimo jasno reći da to nije naš Zbor, da nemaju našu podršku i da predstavljaju sami sebe, a ne studente Filozofskog fakulteta.

Stoga, kao što ste javno stali u obranu nekolicine studenata i osudili jučerašnji pokušaj agresivnog skidanja simbola diktatorskih režima s prostora Fakulteta, tražimo od Vas da kao dekanica Fakulteta javno osudite to što institucionalna tijela Fakulteta promoviraju simbole prije spomenutih režima i stanete u obranu svih onih studenata u čije ime ovaj Studentski zbor nema pravo govoriti, kao i to da se Fakultet službeno ogradi od promicanja svih totalitarnih sistema kao što je ovaj, piše u priopćenju u čijem potpisu stoji ‘studenti Filozofskog fakulteta’.

Tom prilikom, inicijativa ProBUDImo Filozofski, na i na Facebooku je izrazila svoje nezadovoljstvo, a one koji dijele njihovo mišljenje pozvala da to izraze putem društvenih mreža uz oznaku #notmyffzg.

Anketa: Većina čitatelja ne odobrava potez FFZG-a

Portal srednja.hr proveo je anketu među svojim čitateljima, pod nazivom ‘Odobravate li potez Studentskog zbora FFZG-a o obilježavanju Oktobarske revoulcije?’. U anketi je svoje mišljenje izrazilo ukupno 1.392 osobe.

Većina, njih 780 (58,03%) potez Stuentskog zbora ne odobrava, a njih 540 (38.79%) izjasnilo se pozitivno, odnosno, podržalo potez Zbora. Samo su 72 čitatelja (5.17%) bila nesigurna oko toga je li ovaj potez odobravajući ili ne.