Pretraga

Dio maturanata ima pravo na stipendije za studij poslovne informatike

A- A+

Otvoreni su natječaji za ukupno šest stipendija koje će brucošima pokriti trošak školarine za studij na FOI-jevom smjeru u Križevcima i Sisku. Za studije u oba grada dijele se po tri stipendije, a financiraju ih grad Križevci i digitalna agencija ecx.io, podružnica tvrtke IBM u Hrvatskoj. Provjerite ispunjavate li uvjete!

novac kune

Foto: srednja.hr

Troje maturanata koji u akademskoj godini 2021./22. upišu stručni studij Fakulteta organizacije i informatike pod nazivom Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) u Križevcima, od grada Križevci imat će priliku dobiti stipendiju. Digitalna agencija ecx.io, koja je dio IBM iX grupacije, dat će još tri stipendije maturantima koji upišu isti smjer u Sisku.

Kroz stipendiranje studenata FOI, ecx.io i grad Križevci žele podržati nove generacije mladih stručnjaka i omogućiti im da znanja usvajaju u svojoj lokalnoj zajednici, doznali smo od FOI-ja.

– Fakultet organizacije i informatike već godinama gradi uspješan odnos s našim alumni studentima i poduzećima u kojima su zaposleni. Uspostavljamo partnersku suradnju i razvijamo brojne projekte, ali i dugoročno povezujemo akademsku zajednicu i poslovni sektor na dobrobit naših studenata, naglasila je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Uvjeti stipendiranja

Uvjeti stipendiranja školarine za studij u Sisku su da student/ica ima prebivalište u Sisačko-moslavačkoj županiji, da bude među tri najbolje pozicionirana studenta na listi za upis u studijskom centru Sisak te da svoju stručnu praksu na 3. godini studija odradi upravo u ovoj varaždinskoj IT tvrtki što je i jedan od najvećih benefita ove inicijative.

Uvjeti stipendiranja školarine za studij u Križevcima su da student ima prebivalište na području grada Križevci te da bude među tri najbolje pozicionirana studenta na listi za upis u studijskom centru Križevci.

Nina Begičević Ređep | Foto: FOI

Studenti će imati priliku odraditi praksu u agenciji

U slučaju stipendije koju osigurava agencija ecx.io, stipendirani studenti će stručnu praksu na 3. godini studija odradi upravo u ovoj varaždinskoj IT tvrtki što je i jedan od najvećih benefita ove inicijative. Ecx.io je posljednjih godina izrastao u respektabilnu tvrtku radeći uglavnom za inozemne klijente iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Velike Britanije i Skandinavije, dok je među IBM-ovim klijentima u Hrvatskoj i operater A1.

– Fakultet organizacije i informatike bio je presudan za otvaranje ureda 2015. godine u Varaždinu, a većinu djelatnika čine upravo bivši FOI studenti, istaknuo je Moreno Grgurić, tehnički direktor varaždinske podružnice, jedan od FOI uspješnih alumnija.

– ecx.io svojim zaposlenicima omogućuje rad na daljinu, osigurava odgovarajuću opremu, nudi fleksibilno radno vrijeme te podržava (mentalno) zdravlje i kondiciju zaposlenika. Timski događaji na kojima se najbolje slave zajednički uspjesi dodano naglašavaju ecx.io zajednicu. Naši timovi rade agilno koristeći najsuvremenije metode poput Scruma, Design Thinkinga i internih modela transformacije kao što je IBM Garage. Zaposlenicima pomažemo u obrazovanju jer ecx.io akademija i IBM nude širok raspon treninga za izgradnju odgovarajućeg skupa vještina za razvoj složenih digitalnih rješenja. Tako želimo identificirati potencijale koje imamo, preispitati i poboljšati poslovne procese i starati digitalna iskustva usmjerena na korisnika jer „Dobro iskustvo je dobro poslovanje!“, naglašavaju iz te tvrtke.

Ovaj oblik suradnje samo je nastavak dobre prakse i politike suradnje između tvrtke ecx.io i Fakulteta organizacije i informatike te se zajedno radujemo što imamo mogućnost uložiti u nove talente i bolju budućnost, istaknuli su predstavnici partnera.

foi

Fakultet organizacije i informatike | Foto: Promo

Zašto upisati PITUP?

Stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) izvodi se u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci unutar kojeg je ostvarena izuzetno dobra suradnja s pojedinim poslodavcima, poput tvrtke SPECK s kojom FOI provodi i zajedničku akademiju na kojoj studenti mogu steći dodatna razvojna znanja iz HTML, CSS, JavaScript i Reaca, a tijekom koje studenti imaju priliku raditi na razvoju web aplikacije uz pomoć iskusnog mentora, razvojnog inženjera iz Specka.

Osim u Križevcima, PITUP se izvodi i u Varaždinu, Sisku i Zaboku. Stručni studij razvijaju u dva smjera: Razvoj aplikacija i Informatička podrška poslovanju, kako bismo studentima omogućili razvoj u željenom području, rekli su s Fakulteta. Osuvremenjeni PITUP temelji se na pojačanoj jezgri informatičkih predmeta koji se provlače kroz svih 6 semestara studija.

Nakon prve zajedničke godine u drugoj godini slijedi usmjeravanje prema području razvoja aplikacija ili informatičkoj podršci poslovanju. Svaki smjer sastoji se od 6 ključnih predmeta koji su raspoređeni od 3. do 6. semestra. Osuvremenjeni PITUP donosi znatno povećanje broja izbornih predmeta. U 3. i 4. semestru studenti/ce imaju na raspolaganju veći broj novih izbornih predmeta koji su orijentirani vještinama i koji su zajednički za oba smjera. U 5. i 6. semestru svaki smjer nudi svoj skup izbornih predmeta koji omogućavaju daljnju specijalizaciju i razvoj vještina unutar područja koje pokriva odabrani smjer.

Brucoši FOI-ja na uvodnom predavanju | foto: FOI

FOI uči razmišljati kritički

Učenje temeljeno na radu, kao i učenje temeljeno na rješavanju problema s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja konkretnih problema važni su u izvođenju studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike.

– U našu nastavu uključen je veliki broj stručnjaka iz prakse, koji kroz intenzivne programe inkorporirane u nastavni proces prenose svoja znanja i iskustva našim studentima. Noviteti u studijskim programima, primjena inovativnih metoda poučavanja poput work based learninga (učenja temeljenog na radu) i kontinuirani razvoj programa u suradnji s poslodavcima čini FOI poželjnim fakultetom, odnosno prvom stepenicom prema uspješnoj poslovnoj karijeri, rekli su s FOI-ja.

Izdvojeni članak
FOI tjedan karijera

Doznajte u koja četiri grada možete upisati studij koji povezuje biznis i informatiku

FOI je već godinama međunarodno prepoznata visokoobrazovna institucija, dodali su, koja se oduvijek isticala po interdisciplinarnosti, što znači da na jedinstven način u svojim studijskim programima povezuje znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja.

– Cilj je da FOI-jevi studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima i potrebama u poslovanju. Cilj nam je studente naučiti kritički misliti i rješavati probleme, kao i prenijeti stručno znanje iz prakse uključivanjem poslodavaca u nastavu, istaknuli su s Fakulteta.