Pretraga

Doznajte u koja četiri grada možete upisati studij koji povezuje biznis i informatiku

A- A+

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u skladu sa suvremenim trendovima kontinuirano radi na unaprjeđenju svih svojih preddiplomskih i diplomskih studijskih programa. Prateći trendove, ali i suvremeno tržište rada, razvoj i unaprjeđenje FOI-jevih studijskih programa išlo je u smjeru novih modula i izbornosti. Još prošle akademske godine na informatičkom studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi napravljen je iskorak u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, i time je FOI ušao u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, a sve u skladu s potrebama IT tržišta i tvrtkama koje su kontinuirano njihovi partneri u procesu razvoja i izvođenja studijskih programa.

FOI tjedan karijera

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u skladu sa suvremenim trendovima kontinuirano radi na unaprjeđenju svih svojih studijskih programa, pa tako i PITUP-a | Foto: FOI

Ove akademske godine Fakultet organizacije i informatike uspješno inovira stručni preddiplomski studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju u kojem je naglasak na interdisciplinarnom pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje, a izvodi se u Varaždinu, Sisku, Križevcima i Zaboku. Stručni studij razvijamo u dva smjera – (1) Razvoj aplikacija i (2) Informatička podrška poslovanju, kako bi studentima omogućili razvoj u željenom području.

PITUP studirajte u Varaždinu, Zaboku, Sisku, Križevcima

Osuvremenjeni PITUP temelji se na pojačanoj jezgri informatičkih predmeta koji se provlače kroz svih 6 semestara studija. Nakon prve zajedničke godine u drugoj godini slijedi usmjeravanje prema području razvoja aplikacija ili informatičkoj podršci poslovanju. Svaki smjer sastoji se od 6 ključnih predmeta koji su raspoređeni od 3. do 6. semestra. Osuvremenjeni PITUP donosi znatno povećanje broja izbornih predmeta. U 3. i 4. semestru studenti/ce imaju na raspolaganju veći broj novih izbornih predmeta koji su orijentirani vještinama i koji su zajednički za oba smjera. U 5. i 6. semestru svaki smjer nudi svoj skup izbornih predmeta koji omogućavaju daljnju specijalizaciju i razvoj vještina unutar područja koje pokriva odabrani smjer.

Učenje temeljeno na radu, kao i učenje temeljeno na rješavanju problema s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja konkretnih problema važni su u izvođenju studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike.

– U našu nastavu uključen je veliki broj stručnjaka iz prakse, koji kroz intenzivne programe inkorporirane u nastavni proces prenose svoja znanja i iskustva našim studentima. Noviteti u studijskim programima, primjena inovativnih metoda poučavanja poput work based learninga (učenja temeljenog na radu) i kontinuirani razvoj programa u suradnji s poslodavcima čini FOI poželjnim fakultetom, odnosno prvom stepenicom prema uspješnoj poslovnoj karijeri, rekli su s Fakulteta.

pitup

Studenti Fakulteta organizacije i informatike | Foto: FOI

Planovi, smjerovi razvoja i izazovi

FOI je već godinama međunarodno prepoznata visokoobrazovna institucija, koja se oduvijek isticala po interdisciplinarnosti, što znači da na jedinstven način u svojim studijskim programima povezuje znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja. Cilj je da FOI-jevi studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima i potrebama u poslovanju, objasnili su s FOI-ja.

– Cilj nam je studente naučiti kritički misliti i rješavati probleme, kao i prenijeti stručno znanje iz prakse uključivanjem poslodavaca u nastavu, rekli su.

Objasnili su nam kako gradg odnos s alumni studentima i prate ih na tržištu rada, a podaci im govore da njihov ekonomski studijski program Ekonomika poduzetništva vrlo uspješno priprema mlade studente za rad u organizacijama iz privatnog i javnog sektora. On se pokazao i kao odličan preduvjet za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Studenti po završetku studijskog programa Informacijski i poslovni sustavi, ali i na završnim godinama studija pronalaze posao u IT branši, a najčešće su to poslovi koji su iznadprosječno plaćeni te dugoročno garantiraju napredovanje, razvoj novih znanja i vještina.

– Podaci nam govore da svaki drugi student ostaje raditi u poduzeću u kojem je odradio stručnu praksu. Interdisciplinarnost njegujemo i na našem stručnom preddiplomskom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju koji osim u Varaždinu izvodimo i u Zaboku, Sisku i Križevcima, nakon kojeg studenti vrlo brzo bilježe napredak u svojoj karijeri, uz uspješno balansiranje akademskih i poslovnih obaveza tijekom studija, ističu na FOI-ju.

Praksa, inovativnost i učenje temeljeno na radu

FOI je bio jedan od prvih Fakulteta u Hrvatskoj koji je uveo stručnu praksu kao obveznu na diplomskoj razini studija te na preddiplomskom trogodišnjem stručnom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju.

– Sada idemo korak dalje – uveli smo obveznu praksu u formi ‘job shadowinga‘ i na preddiplomski sveučilišni studij, što našim studentima daje još veći obim praktičnog znanja i direktniji uvid u stvarne poslovne procese. – Od prve godine studija, u suradnji s našim partnerskim poduzećima gradimo kadar koji svojim znanjima i vještinama odgovara na sve poticaje i inicijative tržišta rada. Naši studenti tijekom studija uče kritički misliti, odlučivati i rješavati probleme, poručila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

pitup

FOI je bio jedan od prvih Fakulteta u Hrvatskoj koji je uveo stručnu praksu kao obveznu na diplomskoj razini studija | Foto: FOI

Najveća kompetitivna prednost svih FOI-jevih studenata prepoznata od strane poslodavaca je kombinacija informatičkih znanja s poslovanjem i organizacijom.

– Sa poslodavcima organiziramo i zajedničke akademije na kojima studenti mogu steći 2-3 ECTS boda. Primjerice, naši studenti su polaznici programa u sklopu SPECK akademije, koji obuhvaća HTML, CSS, JavaScript i React svijet, tijekom kojeg studenti imaju priliku raditi na razvoju web aplikacije uz pomoć iskusnog mentora-developera iz Specka, te na taj način teorijsko znanje prenijeti u praktično okruženje. S druge strane s agencijom za digitalni marketing Arbonom provodimo Akademiju digitalnog marketinga za koju kao i za druge aktivnosti, studenti iskazuju veliki interes, objasnili su s FOI-ja.

Tomislav Tenodi, osnivač i direktor tvrtke SPECK iz Križevaca izuzetno je zadovoljan suradnjom sa Fakultetom, i smatra kako je aktivna suradnja tri godine s FOI-jem dovela do realizacije nekoliko novih projekata, ističu s Fakulteta. Suradnja je popraćena međusobnim prijedlozima i proaktivnošću kada su u pitanju dodatne aktivnosti koje kurikulume studenata mogu obogatiti praktičnim radom.

Izdvojeni članak

U ovu vrstu obrazovanja žene se uključuju manje nego muškarci, na FOI-u pokrenut projekt koji će to promijeniti

– Uz Speck Akademiju imamo priliku i aktivno sudjelovati u mentoriranju studenata tijekom pisanja završih i diplomskih radova te mentoriramo studente s preddiplomskog studija PITUP na stručnoj praksi, naglasio je Tenodi.

Saznajte što o PITUP-u na FOI-ju misle njegovi bivši studenti

Lidija Zorić, bacc.inf., ovako je sumirala svoje iskustvo.

– Obzirom da sam studirala uz rad PITUP je, kao stručni studij, bio logičan izbor jer je cilj bio steći praktična znanja koja bi se u vrlo kratkom roku mogla primjenjivati. Uz dobru organizaciju poslovnog i privatnog našlo se prostora i za tjedne odlaske na FOI, najčešće zbog seminara i praktičnih vježbi na kojima se nastoje simulirati „pravi“ poslovni slučajevi. Nakon završetka radnog dana bilo je pravo osvježenje slušati zanimljiva predavanja koja su nekad dodatno pojasnila već naučeno, a nova znanja su imala praktičnu primjenu pa je i učenje bilo pravo zadovoljstvo, rekla je Lidija te dodala kako je nakon faksa u kratkom roku našla posao.

pitup

Studentima koji završe Fakultet organizacije i informatike nije problem naći posao | Foto: FOI

– Nakon završenog studija bez iskustva nije lako u kratkom roku naći zaposlenje stoga treba naglasiti važnost stručne prakse koja je često prvi korak u pravom smjeru. PITUP je s pravom kombinacijom informatičkih i poslovnih kolegija idealan studij za one koji žele steći praktična znanja za konkretnu primjenu informacijske tehnologije u poslovanju te je bio ključan za moju promjenu radnog mjesta već krajem preddiplomskog studija. Trenutno radim na radnom mjestu IT poslovnog analitičara na kojem su stečena praktična znanja više nego dobrodošla. Iako je radno iskustvo vrlo važno, upravo PITUP daje ona temeljna znanja na kojima se dalje, uz cjeloživotno učenje, može graditi, zaključila je Lidija.

‘Niti malo mi nije žao što sam odabrala smjer PITUP’

Bivša studentica Bernarda Gudelj, bacc.inf., naglasila je kako je posao našla još prije završetka studija.

– Niti malo mi nije žao što sam odabrala smjer PITUP. Sada nakon više od pet godina radnog iskustva u struci mogu reći da PITUP osobu efikasno osposobljava za rad u kratko vrijeme. Količina predavanja, prezentacija i laboratorijskih vježbi osobi daje ravnomjernu količinu tehničkog znanja, ali i mekih vještina koje su potrebne za one koji se odluče na rad koji uključuje komunikaciju s korisnicima. PITUP je izvrstan odabir za nekoga koga zanimaju poslovni procesi, način informatizacije istih i unaprjeđenje poslovanja klijenata. Posao sam našla još prije završetka studija, a sada sam zaposlena u firmi KING ICT na poziciji SAP konzultanta, ispričala je Bernarda.