Pretraga

Divjak o krizi na Sveučilištu u Zagrebu: ‘Ne mogu 70-godišnjaci zaustavljati mlađe i sposobnije’

A- A+

Ministrica na odlasku Blaženka Divjak osvrnula se na krizu koja pogađa Sveučilište u Zagrebu nakon iznenadne suspenzije dekanice Filozofskog fakulteta. Istaknula je da rektor Damir Boras i prorektor Ante Čović čine ogromnu štetu znanosti i obrazovanju te kako 70-godišnjaci ne mogu zaustavljati mlađe i sposobnije.

Blaženka Divjak

Blaženka Divjak
Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Nakon suspenzije dekanice, studenti se okupili pred Filozofskim i zapjevali ‘Bella Ciao’

Iznenadna suspenzija dekanice Vesne Vlahović Štetić i cijele uprave Filozofskog fakulteta stvorila je novu krizu na Sveučilištu u Zagrebu. Već su reagirali studenti i profesori, a najavljuje se i novi plenum. U jeku novonastale situacija oglasila se i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja na odlasku.

‘Osovina Boras-Čović čini ogromnu štetu znanosti i obrazovanju’

Divjak se danas direktno obrecnula na Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu i njegova prorektora Ante Čovića kojeg je, prema pravomoćnoj sudskoj presudi, dekanica Filozofskog mobingirala pa je prvenstveno zbog toga i suspendirana. Divjak je, među ostalim, kazala kako navedeni dvojac – Boras i Čović – čine ogromnu štetu znanosti i obrazovanju.

– Akademske klike uništavaju sustav znanosti i visokoga obrazovanja i na to stalno upozoravam. Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ali članovi Senata trebaju preuzeti odgovornost i usmjeravati Sveučilište tako da daje podršku izvrsnima, onima koji mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta i kvaliteti znanosti i obrazovanja. Ne mogu 70-godišnjaci zaustavljati mlađe i sposobnije. Poštujem autonomiju sveučilišta, ali ne smijem šutjeti u ovakvim situacijama. Sveučilište mora bolje, izjavila je Divjak.

Žestoko udara na Sveučilište, a probleme nije riješila

Izdvojeni članak

Blaženki Divjak novi je šef rektor Boras: Nakon 3 godine sukoba, bit će to ‘tvrda kohabitacija’

Zanimljivo, Blaženka Divjak u posljednjih se mjesec dana direktno i dosta žestoko osvrtala na upravu Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Borasom. Prozvala ga je tako da ‘čuva sinekure’, a sada i za štetu koju je, prema njenim riječima, načinio sustavu znanosti i obrazovanja.

Posljednje tri godine sukoba na relaciji ministrica-rektor je zapravo bilo dosta, no nisu bili ovako česti, kontinuirani i oštri. A i kada su bili, uglavnom su ostali na tome – sukobi iz kojih Divjak nije iznjedrila nijednu pobjedonosnu odluku, politiku ili propis. Tako, u tri godine na čelu resora znanosti i obrazovanja, ona nije zakonski uredila pitanje sveučilišne autonomije i upravnih nadzora nad zakonitošću rada Sveučilišta. Općenito, nije donijela novi Zakon o znanosti. Iz toga proizlaze i brojne sporne odluke vezane za Hrvatske studije i Filozofski fakultet, a njen nerad po pitanju konkretnih poteza perpetuirao je sporne situacije koje su u konačnici i dovele do ovoga danas – nove krize na Sveučilištu i još jedne u nizu na Filozofskom fakultetu.

Zanimljiv će, nakon svega, biti i povratak Divjak na Sveučilište. Podsjetimo, kada se u ponedjeljak simbolično oprostila od svoje ministarske fotelje, najavila je povratak na svoj matični Fakultet organizacije i informatike, inače sastavnicu Sveučilišta. Boras će joj biti novi šef, a hoće li se optužbe i sukobi između njih nastaviti, ostaje tek za vidjeti.

Pogledajte i naš video o današnjem okupljanju studenata ispred zgrade Filozofskog fakulteta.