Pretraga

Nakon suspenzije dekanice, studenti se okupili pred Filozofskim i zapjevali ‘Bella Ciao’

A- A+

Studenti Filozofskog jutros su se okupili ispred zgrade fakulteta i transparentima iskazali podršku suspendiranoj dekanici Vesni Vlahović-Štetić. Sveučilištu, koje je za obnašatelja dužnosti dekana predvidjelo prorektora Miljenka Šimpragu, među ostalim oštro su poručili kako ‘nema (primo)predaje’. U nekom trenutku okupljeni su zapjevali poznatu partizansku budnicu ‘Bella Ciao’.

Transparenti ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Jučer oko podneva otpočela je još jedna u nizu kriza na Filozofskom fakultetu. Slična svakoj prethodnoj, dolazi nakon iznenadne odluke rektora Sveučilišta Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Dekanicu je, kako smo jučer pisali, suspendirao u prvom redu na temelju pravomoćne presude prema kojoj je optužena za mobing nad prorektorom Antom Čovićem.

Očekuju povjerenstvo za primopredaju

Izdvojeni članak

Drama na Filozofskom: Rektor Boras suspendirao dekanicu, svog prorektora postavio na čelo fakulteta

Stotinjak studenata do sada se, u znak podrške suspendiranoj dekanici, okupilo ispred zgrade Filozofskog. Razvukli su transparente podrške suspendiranoj dekanici na kojima se mogu iščitati dosta jasne poruke nezadovoljstva prema Sveučilištu – ‘no pasaran’, ‘nema (primo)predaje’, ‘Sveučilište mora bolje’. Tim transparentima žele zapravo dočekati Povjerenstvo za ovjeru primopredaje čiji je dolazak na FFZG najavljen za 11 sati.

Zadaća je Povjerenstva, koje je imenovano rektorovom odlukom o suspenziji dekanice, da u kontaktu sa suspendiranom Vlahović-Štetić osigura tehničke i prostorne uvjete za upravljanje Fakultetom do odluke Senata o njenom razrješenju. Ako dođe do odluke Senata, kojom bi se suspendirana dekanica i razriješila s dužnosti, Povjerenstvo bi trebalo osigurati i ovjeriti urednu primopredaju između nje i novog obnašatelja dužnosti dekana Miljenka Šimprage, inače prorektora Sveučilišta. Ako pak ne dođe do odluke Senata, Povjerenstvo je dužno ovjeriti prestanak obavljanja dužnosti o.d. dekana Šimprage.

POVJERENSTVO ZA OVJERU PRIMOPREDAJE
Rektor Boras jučerašnjom je Odlukom imenova Povjerenstvo za ovjeru primopredaje u sastavu:
Heli Hajdić Nikolić, dipl. iur., glavna tajnica Sveučilišta, predsjednica,
Ivo Šušak, dipl. iur., voditelj Ureda za pravne poslove, član, i
Igor Rosan, mag. iur., voditelj Ureda za ljudske resurse, član

‘Sveučilište mora bolje’
Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

‘Bez potrage za istinom i znanjem sve što radimo nema smisla’

Okupljenim studentima u nekom se trenutku obratio i profesor Neven Jovanović. Jovanović je zapravo nesuđeni kandidat za dekana FFZG-a. Njegov je program za dekana, podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu odbio još u travnju na prijedlog rektora Borasa. Istaknuo je kako su dekanicu Vlahović-Štetić izabrali profesori i studenti fakulteta, nezadovoljni smjerom u kojem je fakultet išao, a s ciljem da ga ona sredi i uredi, da ga konačno povede u smjeru poštenja i znanstvene istine, a ne u smjeru klijentelizma i dogme.

Izdvojeni članak

Studentski zbor Filozofskog o suspenziji dekanice: ‘Je li ovo namjerna poruka da smo stoka?’

– Dekanica i njena uprava svoj su posao radili pošteno i časno. Daleko smo od savršenstva, daleko smo od završetka, daleko smo od Tijekom ove tri godine dekanica i njezina uprava imali su podršku od većine Fakultetskog vijeća. Vijeće ne čine dekani, već čine radnici i studenti. Većina ljudi koji na fakultetu rade i studiraju čvrsto su i odlučno htjeli drugačiji, pošteniji, uređeni fakultet, a za taj smo se cilj bili spremni odreći vlastitih povlastica i vlastite komocije. Sve to opasno je u sustavu koji su izgradili Damir Boras i njegovi moćni pomoćnici. Bez potrage za istinom i znanjem sve što radimo nema smisla, rekao je pred okupljenima profesor Jovanović.

Nakon obraćanja profesora Jovanovića uslijedio je gromoglasni pljesak, a onda su okupljeni studenti otpjevali “Bella Ciao”, poznatu partizansku budnicu. Nakon pjesme obratila im se i suspendirana dekanica Vlahović-Štetić. Poručila je da će do 12 sati pričekati prorektora ili rektora koji bi trebali preuzeti odgovornost nad Fakultetom. Ako se oni ne pojave, istaknula je dekanica, Fakultet će ostati bez ikog odgovornog da njime upravlja.

Na vratima Ureda dekana već osvanulo ime prorektora Šimprage

Kako javljaju iz Inicijative za Filozofski, na vratima Ureda dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu već je osvanulo ime prorektora Šimprage. Da ponovimo, Odlukom o suspenziji dekanice prorektor Šimpraga je imenovan za o.d. dekana FFZG-a. Senat  Sveučilišta u Zagrebu na sljedećoj sjednici 14. srpnja – u sljedeći utorak – tu odluku tek treba potvrditi ili čak i odbiti. Ako Senat u utorak ne potvrdi rektorove zamisli, Šimpragi će odmah biti ovjeren prestanak obavljanja dužnosti o.d. dekana Filozofskog.

Iz tog razloga valja naglasiti da će Šimpraga za o.d. dekana biti konačno potvrđen u utorak, ako i kada Senat Sveučilišta većinom svojih glasova potvrdi rektorovu Odluku o suspenziji dekanice FFZG-a.

Damir Bakić: ‘Kompetno Sveučilište zna da se ovdje radi o sukobu rektora s dekanicom osobnom’

Među okupljenima ispred FFZG-a našli su se i budući saborski zastupnici iz platforme MOŽEMO! Vili Matula i Damir Bakić. Bakić je u akademskim krugovima inače poznat kao profesor zagrebačkog PMF-a i opozicija Borasu na izborima za rektore održanim prije dvije godine. U posljednjih nekoliko godina Bakić se, kao jedan od zaista rijetkih profesora i članova Senata, glasno protivio spornim odlukama Sveučilišta. Na slučaj suspenzije dekanice još se jučer javno osvrnuo, istaknuvši kako se radi o osobnom sukobu rektora s dekanicom i fakultetom na čijem čelu ona stoji.

Izdvojeni članak

Filozofski predložio obnašatelja dužnosti dekana: Hoće li Boras i njega odbiti?

– Kompletno Sveučilište u Zagrebu zna da se ovdje radi o obračunu rektora i prorektora s Filozofskim fakultetom i dekanicom Vlahović-Štetić osobno. Svi i u javnosti i na Sveučilištu znaju da je zato i samo zato nedavno odbijena i kandidatura za dekana Filozofskog fakulteta prof. Jovanovića. Sad ova dva sveučilišna čelnika imaju u rukama čak i sudsku odluku po kojoj je Vlahović-Štetić izvršila mobing nad prof.dr.sc. Čovićem. Mobing je, dakako, proveden uvrštavanjem predmeta u dnevni red, istaknuo je Bakić u svojoj objavi.

Osim toga, osvrnuo se i na Senat Sveučilišta koji rektorovu Odluku o suspenziji treba potvrditi na svojoj sljedećoj sjednici zakazanoj u sljedeći utorak.

– Odluku o suspenziji treba potvrditi Senat. O njemu ima smisla govoriti. Vrijeme bi bilo da Senat preuzme svoju ulogu u obrani dostojanstva Sveučilišta. Na kolegama senatorima je sada da spriječe daljnje sramoćenje, i sveučilišta i vlastito, te da odbiju biti žetončići u ovom nepodnošljivom obračunu. Kolegice dekanice i kolege dekani okupljeni u Senatu Sveučilišta u Zagrebu ne predstavljaju samo sebe, nego i svoje fakultete i akademije. Nije li njihova dosadašnja slijepa i obilno većinska podložnost rektoru Borasu i pristajanje na sudjelovanje u progonima sramota i za fakultete koje predstavljaju? Znaju li uopće ti fakulteti tko ih i zašto sramoti? U rukama Senata je jedini alat za zaustavljanje rektora Borasa u njegovom rušenju Sveučilišta u Zagrebu, zaključio je Bakić.

Kako doznajemo, danas će se održati i organizacijski sastanak za pripremu plenuma. Zbog epidemioloških mjera, plenum će se vjerojatno održati na parkiralištu Filozofskog fakulteta. Termin još nije odlučen, ali se spominje početak idućeg tjedna.

Dopuna tekstu 9.7.2020. u 12:34

Kako doznajemo, jedan od članova Povjerenstva za ovjeru primopredaje ušao je u zgradu Filozofskog fakulteta i preuzeo ključeve Ureda dekana. Suspendirana dekanica i njeni prodekani, koji su do jučer činili dekanski kolegij, napustili su zgradu Fakulteta.