Pretraga

Dobri razlozi zašto ne učiti na ‘početku’ ljeta

A- A+

Ako ste među onim studentima koji su ostavili pokoju obavezu za jesenski ispitni rok ili ste, pak, primorani na jesenski rok državne mature, provjerite kad vam je najbolje krenuti s učenjem i ponavljanjem.

Ljeto i učenje mnogima nikako ne spadaju u istu rečenicu, no ipak postoje brojni studenti i učenici koji će morati odvojiti dio odmora za spremanje ispita ili polaganje mature na jesenskom roku. Međutim, morate sami dobro odvagnuti kad vam je najbolje krenuti s učenjem. Mi vam u nastavku donosimo nekoliko stvari u nadi da će vam biti od pomoći prilikom planiranja ljetovanja, izlazaka i zabave uz koji dan proveden nad knjigom.

Izdvojeni članak

Studenti otkrili dobre i loše strane ostavljanja ispita za jesenski rok

‘Početak’ ljeta ne treba odmah provesti uz knjigu

Ako ste već ostavili nekoliko ispita ili druge obaveze za jesen, pretpostavka je da ste se tijekom lipnja i srpnja previše izmorili i iscrpili. Stoga nije pametno otići doma, na more ili negdje drugdje na odmor i odmah se prihvatiti knjige. Zbog umora ćete teže pamtiti, a nećete se moći ni motivirati.

Zaslužujete bezbrižan odmor, bar nekoliko dana, ako već ne možete cijelo ljeto bez pritiska i tereta oko vrata uživati u slobodnim danima. Prvo se dobro odmorite, razbistrite glavu, zabavite se pa se tek onda bacite na planiranje rasporeda kad koji ispit spremati, učiti ili ponavljati.

Učiti najbolje kroz kolovoz

Prošli su ljetni rokovi, osunčali ste se i okupali. Tek nakon zasluženog fizičkog i psihičkog odmora razmišljajte kako je vrijeme za knjigu. Početak kolovoza najbolji je tajming za to – nije premalo vremena da se lomite od učenja, a ipak ste sebi priuštili dva-tri tjedna uživanja bez brige.

Izdvojeni članak

Uskoro počinju prijave za jesenski rok državne mature, pogledajte kalendar ispita!

Izračunajte koliko sati dnevno biste trebali provesti učeći ili ponavljajući kako se ni u tom razdoblju ne biste morali odreći izlazaka (sa smanjenom konzumacijom alkohola), roštilja, okupljanja s prijateljima, ispijanja kava i slično.

Nakon odmora, planove kujete isključivo prema sebi

Nikada se nemojte mjeriti po prijateljima koji su u sličnoj situaciji kao i vi. Sve ovisi o tome na kojem ste fakultetu i koliko ste ispita ostavili za jesen. Netko će spremiti tri ispita dok vi uspijete samo jedan i obrnuto. Kad ste si priuštili odmor, vrijeme je da se uzdate sami u sebe.

Ne uspoređujte se s drugima, a morate i sami otkriti kako vam najbolje odgovara učiti. Vjerujemo da tempo, a ni motivacija nisu jednaki kao na drugim rokovima, kao što se ni vi ne osjećati niti ne nalazite u okolini u kojoj ste navikli spremati ispite.

I za kraj ne dozvolite roditeljima ili obitelji da vam nabijaju pritisak. Plan krojite isključivo prema sebi i ne bi trebalo biti nikakvih problema oko polaganja ispita na fakultetima ili na maturi u jesenskom roku.