Pretraga

Krenuo je drugi rok državne mature 2023., a ovo su najpoželjniji studiji za upis na jesenskom roku diljem RH

A- A+

Gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je to najpoželjniji studij za upis na jesenskom roku među ovogodišnjim maturantima. Iako mogu upisati tek 12 studenata, čak 103 kandidata to bira kao svoj prvi izbor, što čini visok omjer broja prvi izbora i dostupnih upisnih mjesta od 8,58. Odmah nakon slijedi stručni studij Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a na trećem mjestu po poželjnosti tu je Kineziologija na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Podaci su to za današnji dan, 21. kolovoza, kada je i službeno započeo drugi rok ovogodišnje državne mature.

studenti sjede i pišu na predavanju

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Danas je ispitom iz Engleskog jezika službeno krenuo drugi rok državne mature u ovoj godini. Čak 5.276 kandidata okušat će se ponovno na ispitima, a za pretpostaviti je da većina njih – ako ne i svi – planira upisati neki studij. Na visokim učilištima diljem Hrvatske nakon ljetnog upisnog roka ostalo je 13.625 praznih mjesta. Ne trebate, dakle, biti vješti matematičari da shvatite očito – svi koji polože maturu i zadovolje minimalne uvjete mogu se negdje upisati.

Izdvojeni članak
dvorana

Nakon ljetnog roka 2023. fakultetima ostalo slobodno 13.625 mjesta: Pogledajte i na kojim studijima

Najpoželjniji studij za jesenski upisni rok je Gluma

No, malo je onih koji žele upisati baš bilo što. Imaju svoje izbore i preferencije. Agencija za znanost i visoko obrazovanje, koja vodi središnji prijavni ured, objavila je kakvo je stanje s prijavama na prijediplomske studije na današnji dan.

Prema omjeru broja prvih izbora i dostupnih upisnih kvota, najpopularniji je studij Gluma koji izvodi Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu. Tamo se na 12 upisnih mjesta, za svoj prvi izbor, natječe čak 103 kandidata, što čini ogroman omjer od 8,58.

Na drugom mjestu po poželjnosti trenutno je stručni studij Poslovna ekonomija koji izvodi Ekonomski fakultet u Zagrebu. Preostalih upisnih kvota je 11, a čak 60 kandidata to bira kao prvi izbor, što čini omjer prvih izbora i kvote od 5,45. Na trećem mjestu je studij Kineziologija koji izvodi Kineziološki fakultet u Splitu može upisati 12 studenata, a njih 56 to bira kao svoj prvi prioritet, što čini omjer od 4,67.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Hrvatska ima sve više ljudi s fakultetskom diplomom: Evo zašto to nije nužno tako dobra vijest

Ovo je deset trenutno najtraženijih studija u državi

AZVO je objavio, prema istom kriteriju omjera broja prvih izbora i dostupnih upisnih kvota, i popis deset trenutno najpoželjnijih studijskih programa među maturantima i drugim kandidatima.

  1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
  2. Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet u Zagrebu
  3. Kineziologija, Kineziološki fakultet u Splitu
  4. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
  5. Veterinarska medicina, Veterinarski fakultet u Zagrebu
  6. Poslovna ekonomija (izvanredni), Ekonomski fakultet u Rijeci
  7. Kineziologija (izvanredni), Kineziološki fakultet u Osijeku
  8. Edukacijska rehabilitacija (izvanredni), Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
  9. Graditeljstvo (stručni), Sveučilište Sjever
  10. Primijenjena umjetnost, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Cijelu tablicu s podacima za sve prijave na sve prijediplomske studije na kojima je ostalo praznih mjesta pogledajte u dokumentu ispod. (Napomena; ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)