Pretraga

Studenti Prava u Splitu tuže se na nedostatak prakse, dekan ih demantira

A- A+

Studenti Pravnog fakulteta u Splitu nezadovoljni su zbog činjenice da se dekan Jozo Čizmić te prodekan za nastavu Miro Klarić hvale kako svojim studentima tijekom studija osiguravaju praktičan rad. Frustrirani studenti tu praksu nazivaju ‘minornom’ i ‘praksom koja je smisao sama sebi’, a dekan Čizmić i prodekan Klarić imaju znatno pozitivnije mišljenje o spornom praktičnom radu studenata.

Brojni studenti Pravnog fakulteta u Splitu nisu zadovoljni načinom na koji se odvija njihovo studiranje. Prema riječima studenata četvrte i pete godine fakultet ne osigurava kvalitetnu praksu te studenti po završetku studija ne dobiju vještine koje su pravnicima potrebne.

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: Napadnut Pravni fakultet u Splitu


Nezadovoljni studenti zbog minorne prakse

Nezadovoljnih studenata Prava u Splitu ne manjka, a sve zbog činjenice da im se studiranje svodi na čisto bubanje, bez adekvatne prakse. – Profesor građanskog prava organizirao je jednom odlazak na sud, a postoje vježbe koje su na nekim predmetima obavezne, no nisam se susreo s vidom prakse koja bi mi konkretizirala teoretsko znanje. Pri tome mislim na pisanje tužbi, žalbi ili slično, izjavio je student pete godine Prava u Splitu koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji).

Nadodao je kako je od ove godine, pak, uvedena obavezna praksa u trajanju od četiri tjedna, no također je istaknuo kako je to minorno. Još nam je objasnio da s nekolicinom kolega na svoju ruku organizra druženje s bivšim studentima koji ih upućuju na ono što ih čeka u praksi te kako bi volio da mu to isto pruži sam fakultet.

Kolege s ranijih godina također nisu zadovoljni ni činjenicom što se navodna praksa provodi samo na zadnjoj godini i što tako kratko traje. Student četvrte godine, koji je zbog straha od odmazde također tražio anonimnost, napisao nam je kako je to vid prakse koja je sama sebi smisao te da postoji samo dekleratorno.

Izdvojeni članak

Pismo ogorčene studentice Pravnog Fakulteta

Dekan i prodekan ne dijele studentska mišljenja

Dok studenti negoduju i priželjkuju kvalitetniju praksu, dekan Jozo Čizmić ima samo pozitivne riječi za praktični rad koji se studentima omogućuje tijekom pete godine.

– Točno je da ne osiguravamo studentima praksu na svim godinama, nego samo na završnim godinama. Takva praksa je propisana i našim studijskim programima i za nju se dodijeljuju ECTS bodovi. Treba napomenuti da se i tijekom studija u okviru nastave na pojedinim predmetima studenti uvode u praksu uvidom u rad nekih ustanova, a organizirano je i sudjelovanje u nastavi stručnjaka iz prakse, kao i gostovanje uvaženih stručnjaka kao predavača, izjavio je dekan Čizmić.

Dekanu je poznato da intezitet i trajanje takve prakse nije u onom opsegu koji bi željeli studenti, ali tvrdi da to ne zavisi od njihove volje nego od mogućnosti ustanova poput Hrvatske odvjetničke komore ili Ureda državne uprave da prime studente, a da pri tome ne remete odvijanje svoje djelatnosti.

– Pravni fakultet u Splitu je jedna od rijetkih sastavnica, uz Medicinski fakultet, koja osigurava praktičan rad svojim studentima, u institucijama koje su relevantne za njihovo kasnije stručno formiranje, riječi su prodekana za nastavu Mire Klarića. Nadodao je kako studenti Prava u Splitu bez obavljenje pravne i upravne prakse ne mogu ovjeriti semestar i prijaviti obranu diplomskog i završnog rada te da je fakultet u procesu dogovora s nadležnim institucijama oko izbora 30-ak predavača-mentora kako bi formirali stalne nastavne baze za obavljanje studentske prakse.