Pretraga

Dosta se pričalo o stipendijama u Zagrebu, provjerili smo koliko iznose u ostala tri velika grada

A- A+

Nakon što su u javnu raspravu pušteni prijedlozi odluka o dodjeli stipendija u Zagrebu, iz njih se dalo iščitati kako bi iznosi stipendija bili značajno manji nego do sada. Ipak, po završetku javne rasprave odlučeno je da se iznosi stipendija neće značajno smanjivati te će one za učenike biti 2.700 kuna, a za studente 3.800 kuna mjesečno. Studentska stipendija tako je triput veća od državne i za 400 kuna veća od minimalne plaće. Provjerili smo koliko iznose studentske stipendije u preostala tri najveća hrvatska grada. Ispada da su višestruko manje od zagrebačkih, od 800 do 1.200 kuna.

Foto: Srednja.hr

Prije malo više od mjesec dana Grad Zagreb na javnu je raspravu stavio prijedloge pravilnika za dodjelu gradskih stipendija. Plan nove gradske uprave bio je smanjiti iznose učeničkih stipendija na 2.000 kuna za učenike te 2.500 kuna za studente. Do ove godine iznosi stipendija za učenike u Zagrebu te za studente nisu bili univerzalni i ovisili su o prosječnoj neto plaći u Zagrebu, pa su neke od stipendija sezale i preko četiri tisuće kuna.

Nakon pobune u javnosti i sugestija u javnoj raspravi koja je završena prošloga tjedna, u Gradu su ipak odlučili da se iznosi stipendija neće značajno mijenjati pa će za učenike one ipak biti 2.700 kuna, a za studente 3.800 kuna. Dodjeljuju se za deset mjeseci u godini.

Studentska stipendija u Zagrebu tako će i dalje biti točno tri puta veća od državne, koja mjesečno iznosi 1.200 kuna i za čak 400 kuna veća od minimalne neto plaće u Hrvatskoj. Osim stipendije za deficitarna zanimanja, ostale četiri kategorije stipendija dodjeljuju se isključivo studentima koji imaju prijavljeno prebivalište u Zagrebu najmanje jednu godinu prije objave natječaja. Zbog toga što se iznosi stipendija neće značajno smanjivati, neće se bitno povećavati niti broj stipendista, rekla je prije nekoliko dana Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

S obzirom na to da se proteklih dana dosta govorilo o iznosu studentskih stipendija u Zagrebu, odlučili smo provjeriti koliko one iznose u drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Jedna kategorija stipendije u Zagrebu se ukida, u nekima značajno smanjeni iznosi

Split

Grad Split baš je nedavno otvorio natječaj za stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja te javni poziv za dodjelu stipendije studentima s invaliditetom. Kako stoji u natječaju, mjesečna potpora Grada za studente slabijeg imovinskog stanja iznosi 800 kuna ukoliko studiraju u Splitu i 1.000 kuna ukoliko studiraju izvan Splita.

Kada je, pak riječ o javnom pozivu za studente, financijska potpora iznosi isto – 800 kuna mjesečno za studente s invaliditetom koji studiraju u Splitu i 1.000 kuna mjesečno za studente s invaliditetom koji studiraju izvan Splita.

Mjesečna visina stipendije za najuspješnije učenike u Splitu iznosi 600 kuna, a isplaćuje se u deset mjesečnih obroka, a isto toliko iznosi i mjesečna potpora za studente slabijeg imovinskog stanja.

Rijeka

Ovih je dana natječaj za stipendije otvoren i u Rijeci. Stipendije se studentima i učenicima dodjeljuju u kategoriji darovitosti, za socijalne uvjete te studentima za deficitarna zanimanja, a iznos također ovisi o tome školuje se student u Rijeci ili izvan grada.

Stipendije za darovitost u Rijeci se dodjeljuju u mjesečnom iznosu od 850 kuna za razdoblje od devet mjeseci, za korisnike stipendije koji se školuju u Rijeci. Za stipendiste koji se školuju izvan Rijeke stipendija iznosi 1.100 kuna mjesečno. Kada je riječ o stipendiji prema socijalnom kriteriju, ona u Rijeci iznosi 850 kuna i dodjeljuje se za 12 mjeseci akademske godine. Mjesečni iznos stipendije za deficitarna zanimanja u Rijeci je 1.100 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine 2021./2022.

Izdvojeni članak
novac kune

Stipendija u Zagrebu ostaje triput veća od državne, ali zbog toga neće bitno rasti broj stipendista

Osijek

U Osijeku je ovog mjeseca otvoren natječaj za dodjelu gradskih stipendija darovitim učenicima i studentima te učenicima i studentima koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja i studentima koji su upisani u studijske programe iz STEM područja znanosti. Prijave za učenike bile su do 15. listopada, a za studente su do sutra.

I u Osijeku je stipendija višestruko manja nego u Zagrebu. Prema tekstu natječaja za učenike iznosi 600 kuna mjesečno, a za studente 1.200 kuna mjesečno te se ugovor sklapa za jednu školsku, odnosno akademsku godinu.

I dok su navedena tri grada natječaje za stipendije već raspisala, u Zagrebu oni još nisu otvoreni. Prema riječima zamjenice gradonačelnika, Danijele Dolenec, nacrte odluka grada oko stipendija treba još odobriti Gradska skupština, a tek nakon toga mogu se raspisati natječaji, što bi se trebalo dogoditi tek u studenom.