Pretraga

Doznajemo: Nakon smjene Barišića, jutros poništen izvanredni otkaz moćnom prorektoru Čoviću!

A- A+

Kako nam je upravo potvrdio savjetnik dekana Fakulteta hrvatskih studija, jutros je poništena odluka o izvanrednom otkazu moćnom zagrebačkom prorektoru Anti Čoviću, koji na tom fakultetu radi kao profesor filozofije u opterećenju od deset posto radnog vremena.

Ante Čović

Prorektor Ante Čović
Foto: HRT Screenshot

Jučer ujutro tada još uvijek dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić potpisao je odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu moćnom prorektoru Anti Čoviću koji je na tom fakultet u zaposlen u opterećenju od deset posto radnog vremena kao profesor filozofije. Nakon što je donio odluku o otkazu, Barišić je na jučerašnjoj mail sjednici Senata, unatoč mišljenju Sveučilišnog savjeta da se to ne može tako odraditi, većinom glasova smijenjen. Na njegovo je mjesto došao Stjepan Ćosić, profesor s Odsjeka povijesti, a već jutros je poduzeo prve korake na toj funkciji.

Čoviću navodno nikad nije ni uručen otkaz

Kako nam je upravo potvrdio Petar Marija Radelj, savjetnik dekana Fakulteta hrvatskih studija, jutros je poništena odluka o izvanrednom otkazu prorektoru Čoviću. Kako nam kaže, jučer je ta odluka potpisana, no nikad nije stupila na snagu jer, prema njegovim riječima, izvanredni otkaz nikada nije uručen Čoviću.

Drugim riječima, Čović je uz devedeset posto radnog vremena kao prorektor, još uvijek zaposlen kao profesor filozofije na Fakultetu hrvatskih studija u opterećenju od deset posto radnog vremena. Odluka o poništenju jučerašnje Barišićeve odluke o izvanrednom otkazu, kaže nam, poslana je svim relevantnim institucijama.

Barišić kaže da je spreman tražiti i zaštitu suda

Danas smo kratko razgovarali i sa, sada već smijenjenim dekanom Barišićem. Prije nešto više od sat vremena potvrdio nam je da ide na primopredaju dužnosti te usputno najavio da će u vezi svoje smjene, koju je jučer izglasao Senat,  poduzeti “pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju”. Kasnije nas je obavijestio i konkretnije o svojim daljnjim koracima.

– Obratit ću se tijelima nadležnima za pravni nadzor, odnosno za nadzor zakonitosti rada tijela Sveučilišta. To su Sveučilišni savjet te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U njihovoj je nadležnosti izjasniti se o nezakonitoj i protustatutarnoj odluci rektora Borasa, rekao nam je kratko Barišić te dodao kako je spreman tražiti i zaštitu suda.

Izdvojeni članak

Boras odbio poslušati tijelo koje nadzire njegov rad: Senatori i dalje glasaju o sudbini Barišića

Neviđena sjednica Senata

Podsjetimo, zbog prijedloga odluke o razrješenju Barišića, koja je na kraju izglasana natpolovičnom većinom na Senatu, jučer ujutro izvanredno se sastao i Sveučilišni savjet. Tijelo je to koje nadzire rad rektora Damira Borasa i ostalih sveučilišnih tijela, a jučer su, nakon četiri sata zasjedanja izdali i priopćenje u kojem ističu da se o razrješenjima dekana može glasati isključivo na sjednicama uživo, kao i da takvi prijedlozi moraju biti obrazloženi.

Rektor Boras odlučio se oglušiti na njihovo mišljenje pa s mail sjednice Senata, koja je završila jučer u 18 sati, nije pomaknuo spornu točku razrješenja. Štoviše, tri sata nakon početka te sjednice dodao je obrazloženje Barišićevog razrješenja, de facto dokument na temelju kojeg se treba glasati, što je u akademskim krugovima odjeknulo kao presedan. O tome više možete pročitati ovdje.


TIJEK DOGAĐANJA

  • 11.2.2021. Ministar Fuchs podnosi prijavu državnoj inspekciji rada zbog radnog statusa prorektora Čovića
  • 26.2.2021. Prorektor Čović od rektora traži trenutnu suspenziju Barišića s čela Fakulteta hrvatskih studija
  • 10.3.2021. Inspekcija utvrdila nepravilnosti u radnom statusu Čovića i podnijela optužni prijedlog Prekršajnom sudu
  • 12.3.2021. Čović i Barišić prepiru se u dvorani pred članovima Senata, neki senatori opet traže smjenu Barišića
  • 15.3.2021. Rektorski kolegij donosi prijedlog odluke o razrješenju Barišića s mjesta dekana
  • 16.3.2021. UJUTRO: Barišić potpisuje odluku o izvanrednom otkazu prorektoru Čoviću
  • 16.3.2021. POSLIJEPODNE: Barišića smjenjuje Senat s mjesta dekana, unatoč mišljenju Sveučilišnog savjeta
  • 17.3.2021. Novi dekan Stjepan Ćosić poništava odluku o izvanrednom otkazu Čoviću