Pretraga

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović dobio izvanredni otkaz na Hrvatskim studijima

A- A+

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović od jutros, izgleda, više nije zaposlenik Hrvatskih studija gdje je bio zaposlen na opterećenje od deset posto radnog vremena kao profesor filozofije. Izvanredni otkaz ugovora o radu potpisao je jutros privremeni dekan i donedavni suradnik Pavo Barišić.

Ante Čović, prorektor zagrebačkog sveučilišta
Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović, profesor filozofije na Hrvatskim studijima, jutros je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu. Potpisao ga je Pavo Barišić, dekan Fakulteta hrvatksih studija, gdje je Čović bio zaposlen temeljem ugovora na određeno vrijeme u kumulativnom radnom odnosu na deset posto radnog vremena. Ostalih devedeset posto uzima njegova prorektorska funkcija. Jutros je o tome Barišić obavijestio članove Senata i Sveučilišnog savjeta. Umjesto obrazloženja u privitku dopisa Barišić je senatorima i članovima Savjeta dostavio izvadak iz Statuta Sveučilišta u Zagrebu od 9. listopada 2017., koji potpisuje rektor Boras.

Izdvojeni članak
boras čović barišić

Boras se priklonio svom moćnom prorektoru Čoviću: Senatori sutra glasaju o smjeni Barišića

U njemu članak 120.a propisuje da se „redovitom profesoru u trajnom zvanju koji je u to zvanje izabran do 30. srpnja 2013. može produžiti radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina života. Odluku o produljenju radnoga odnosa donosi vijeće sastavnice ako postoji potreba za nastavkom njegova rada, vodeći pri tome osobito računa o njegovu znanstvenom, odnosno umjetničkom doprinosu te uspješnosti u obrazovanju mladih znanstvenika i nastavnika.“

Podsjetimo, ako se danas održi, Senat zagrebačkog sveučilišta od podne bi trebao glasati i o dosta zanimljivom prijedlogu odluke kojim se Barišić smjenjuje s mjesta dekana Fakulteta hrvatskih studija. Kako neslužbeno doznajemo, jutros se zbog tog pitanja sastao i Sveučilišni savjet, s jednom točkom dnevnog reda koja se odnosi na pitanje razrješenja Barišića s mjesta dekana Hrvatksih studija. Sjednica još uvijek nije gotova.

Dopuna teksta, 17. ožujka 2021. u 12:42 h

Kako nam je potvrdio savjetnik dekana Fakulteta hrvatskih studija, poništena je odluka o izvanrednom otkazu moćnom zagrebačkom prorektoru Anti Čoviću, koji na tom fakultetu radi kao profesor filozofije u opterećenju od deset posto radnog vremena. Više o tome možete čitati OVDJE.