Pretraga

Učitelj dobio otkaz jer nije poštivao mjere: ‘Nisam antivakser, ali cijepljenje je vlastiti izbor’

A- A+

Učitelj fizike iz Osnovne škole Vidici u Šibeniku, Filip Perković dobio je izvanredni otkaz zbog nepridržavanja epidemioloških mjera škole. Nije se htio cijepiti, ali niti testirati dvaput tjedno, stoga je tražio da nastavu održi online, no na njegove molbe, kaže, ravnatelj se oglušio. Svaki dan je dolazio pred školu, no zaštitar ga nije pustio, a na njegovu adresu su pristizale opomene, sve dok nije dobio izvanredni otkaz.

pixabay.com

Za sebe učitelj fizike Filip Perković kaže kako nije antivakser, već da cijepljenje smatra vlastitim izborom. Tako se nije cijepio protiv korone pa kada su u njegovu školu nastupile strože epidemiološke mjere, učitelj se našao u problemu, prenosi ŠibenikIn.

– Krenulo je provođenje anticovid mjera, a ravnatelj se njih išao striktno držati i postavio zaštitara na ulazu školu. Kako nisam mogao ulaziti u školu iz vlastitih uvjerenja, ostao sam bez posla. Da objasnim svoj stav. Meni te mjere od početka nisu sjele. Pandemija traje dvije godine, donosile su se razne razne odluke, a zapravo se ništa konkretno u vezi bolesti nije postiglo sa njima, ništa pozitivno se nije dogodilo. Na kraju sam stavljen pred zid. Nisam mogao izbjeći neku odluku ili prilagoditi joj se, nego sam morao ili-ili. Pisao sam ravnatelju dopis mogu li ja na nekakav drugačiji način držati nastavu učenicima, mogu li se testirati na slinu. Ništa mi nije odgovoreno, samo me na ulazu dočekao zaštitar. Ravnatelj mi je samo slao opomene, a nikakve druge komunikacije s njim nije bilo, objasnio je učitelj za ŠibenikIn.

Podsjetimo, prema dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test. Ako zaposlenik ne odgovori na traženo, upućuje se drugo upozorenje, a ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom.

U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje. Ako se zaposlenik ogluši i na drugo upozorenje, pokreće se postupak izvanrednog otkaza.

‘Mislim da mjere nisu usklađen s hrvatskim zakonima i Ustavom’

U međuvremenu je bio u bliskom kontaktu oboljelog, nakon vađenja antitijela dobio je potvrdu kako je ‘vjerojatni slučaj’ što je javio ravnatelju.

– Rekao sam mu da sljedeći tjedan dolazim na posao, i da imam potvrdu da sam ‘vjerojatni slučaj’, ali da je ne želim pokazivati zaštitaru jer mi je to ponižavajuće već da je dovoljno što sam ravnatelju rekao. Nisam htio pristati da te potvrde moram pokazivati zaštitaru poput nekog kriminalca, rekao je Perković za ŠibenikIn.

Navodi kako je s ravnateljem bio u dobrim odnosima prije cijele ove situacije. Uz to, za ŠibenikIn tvrdi kako nije antivakser.

– Cijepljenje smatram vlastitim izborom. Nisam antivakser, i za donijeti odluku cijepiti se ili ne, čekao sam da se cjepivo što bolje razvije pa da odlučim. Imam i troje djece, i sva su cijepljena sa redovnim cjepivima. Mislim da sve te mjere koje su donesene nisu usklađen s hrvatskim zakonima i Ustavom. Mislim da krše puno stavki iz Ustava. Već 1. članak Ustava kaže: ‘… zajednica slobodnih i ravnopravnih državljana’. Sve je bio povrijeđeno. Moja radna prava i sloboda su ugrožena. Dakle, najviše me smeta to što ne mogu ići slobodno raditi i ugrožena je egzistencija moje obitelji jer sam ja jedini zaposlen i ovoj posao je naš jedini izvor prihoda. Primjerice, za otići na utakmicu na Poljud između Hrvatske i Rusije u studenom 2021. tražio se test. Imao sam slobodnu odluku hoću li se testirati i otići, ili ne. Karte su se rasprodale pa na kraju nisam išao. U ovom slučaju sa školom doslovno su mi rekli da moja obitelj i ja nećemo jesti ako se ne testiram. To je zapravo ucjena i to me u svemu najviše smeta, izjavio je učitelj za ŠibenikIn.

Izdvojeni članak

Krenuli otkazi za nastavnike bez COVID potvrda: ‘Kolega nije radio nikakve skandale’

Ravnatelj poručio da je priča s učiteljem za njega završena

Objasnio je što znači dobiti izvanredni otkaz, ali i da će se žaliti ravnatelju te školskom odboru.

– Izvanredni otkaz znači da sam ja povrijedio i grubo prekršio ugovor prema Zakonu o radu. U školu nisam ni ušao od tad, odradio sam nekoliko satova on-line, tako da ne znam kako sam ja to prekršio bilo što. Redovito sam dolazio pred školu ali mi nije omogućen ulazak i bio sam spriječen u normalnom obavljanju posla. O otkazu sam dobio pismenim putem obavijest 10. siječnja. Napisao sam žalbu ravnatelju i školskom odboru o tome, kako nalaže procedura. Ako oni ništa od te moje žalbe ne uvaže, vidjet ću kako dalje i što mogu poduzeti. Ipak, u ovim novim okolnostima i razmišljanjima o potrebi mjera, očekujem dosta od žalbe, poručio je učitelj Perković.

Ravnatelj Osnovne škole Vidici Darko Relja za ŠibenikIn rekao je da je cijela priča oko Filipa Perkovića za njega završena te da je sve radio prema zakonu.