Pretraga

Drama na fakultetima: Tisuće studenata ‘nestale’ iz evidencije, neki još uvijek studiraju

A- A+

Nakon pada servera, tisuće studenata samo su ‘nestale’ iz Nacionalne evidencije. Njihovi su podaci pobrisani, a fakultetske službe ne mogu ih pronaći u sustavu. Za sustav oni kao da ne studiraju i kao da nikada nisu studirali. Kako nam kaže jako upućen izvor blizak Ministarstvu, izgleda da se radi o svim studentima koji su rođeni 1998. godine ili ranije. Zbog straha od mogućih malverzacija, fakulteti razmišljaju o tome da zabrane studiranje svima čije podatke ne mogu naći u sustavu, barem privremeno. Što će s njima biti kasnije, još nije poznato.

Sretan 1. april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

studenti u dvorani

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Stupanjem na snagu novog Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, za taj resor nadležna Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) uspostavila je veliku nacionalnu evidenciju studenata. Na jednom mjestu tako se nalaze podaci o svakoj osobi koja je upisala studija na prijediplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini. Vidi se tko je trenutno student, a tko više nije.

Na taj način država je dobila uvid u ukupan broja aktivnih studenata u Hrvatskoj. Ako se to poveže s Digitalnim repozitorijem diploma koji je dio nacrta novog Zakona o stručnom i akademskom nazivu i akademskom stupnju, vrlo lako će moći uočiti i potencijalne pokušaje malverzacija i falsifikate diploma, ali i varanje kada su u pitanju studentska prava.

Nakon pada servera, nestao iz sustava

No, da nešto u teoriji može biti super, a na realizaciji teško pasti, pokazuje i ovaj slučaj. Nacionalna evidencija studenata je uspostavljena i zamijenila je dosadašnje međusobno nepovezane baze. Svi su je fakulteti počeli koristiti. No, jučer je došlo do dosta neuobičajenog pada sustava. Kako nam kažu naši izvori bliski Ministarstvu, oko podneva je došlo do pada servera.

Nakon dvadesetak minuta, priča nam naš, jako dobro upućeni izvor, sve se riješilo i fakultetske su službe normalno mogle pristupiti Nacionalnoj evidenciji studenata. Međutim, onda se dogodilo nešto bizarno. Sljedeću nam je priču ispričao student jednog zagrebačkog fakulteta. Zamolio nas je za anonimnost jer, prisjeća se da je kao srednjoškolac vidio vijest da je rektor jednom tužio svog studenta zbog izjave koju je dao medijima. Bolje spriječiti, kaže nam, nego liječiti.

On je jučer oko 13 sati došao u referadu na svoj faks i tražio je potvrdu o redovnom studiranju. Trebalo mu je, priča nam, da bi se mogao učlaniti u Student servis jer se uz faks, kao i svi kolege, zaposlio. No, kada je teti u referadi rekao ime i prezime te izdiktirao JMBAG, vidio je zbunjenost na njenom licu. Rekla mu je da on tu očito ne studira jer ga ne može pronaći u sustavu.

‘Pa kako ne studiram tu, svaki dan sam na faksu’

Bio je, priča nam student, šokiran, nije mu bilo jasno što mu ona to govori.

– Pa kako ne studiram tu, svaki dan sam tu na faksu, čak i pijemo kavu u istom kafiću. Nije mi ništa bilo jasno. I teti u referadi se činilo da sam joj poznat pa je još jednom pokušala pretražiti, pitala me i koja sam godina studija, šta točno studiram, sve sam joj rekao, ali nije pomoglo. Nije me uspjela pronaći u sustavu. Ja sada ne mogu izvaditi potvrdu o redovnom studiranju i ne mogu se učlaniti u Student servis, rekao nam je potreseni student koji je želio ostati anoniman.

Priča na ovome nije stajala. Kako je vrijeme odmicalo počeli smo dobivati sve više dojava. Javljali su nam se studenti i studentice koji su se našli u istom problemu. Ili nisu mogli ući u svoj studomat, ili im na faksu nisu mogli izdati potvrdu o studiranju. I fakultetske su službe shvatile da nešto nije u redu kad su počeli navraćati studenti koje znaju, a nisu ih mogli pronaći u sustavu.

Izgleda da se radi o tisućama studenata

Na kraju se ispostavilo da je problem veći nego što smo mislili. Izvor blizak Ministarstvu, koji nam je otkrio detalje o padu servera, kaže nam da je u tom trenutku očito došlo do neke ozbiljne greške u sustavu. Nakon što se server vratio u život, počeli su se događati čudne stvari. Prema informacijama koje ima iznutra, tisuće studenata samo su ‘nestale’ iz Nacionalne evidencije.

– Iz evidencije su ‘nestali’, odnosno izbrisani su podaci za sve studentice i studente koji su 1998. godište i stariji. Ekipi u Ministarstvu je to bilo čudno, no onda su sve povezali. Mlađe generacije pri upisima su indeksirane po novim zakonima pa imaju potpuno drugačije brojeve. Svi koji su rođeni 1998. i stariji od njih, pod pretpostavkom da nisu upisali faks posljednjih par godina, indeksirani su po starom sistemu. Svi koji su bili indeksirani po starom sistemu, njihovih podataka više nema i što se sustava tiče, oni više nisu i nikada nisu ni bili studenti, kaže nam naš izvor navodeći da ne zna kako će se ovako masivan problem razriješiti.

Fakulteti nisu dužni čuvati papire svakog upisanog studenta, a ni studenti nemaju svoje upisnice u ladicama. Neki od studenata čiji su podaci nestali iz Nacionalne evidencije još uvijek studiraju. Nije poznato što će biti s njima, a Ministarstvo ne odgovara na naše upite. Čini se da će, sukladno autonomiji, svako sveučilište ili fakultet, odlučiti što će učiniti s takvim studentima.

Već se šuška o tome kako se studenti koji su izgubili pravo školovanja pokušavaju vratiti na faks, kao i oni koji nisu nikad studirali. Koriste ovu trenutnu situaciju računajući na to da se podaci više nikada neće vratiti. To je ozbiljan problem i zbog toga se, prema našim izvorima, na nekim fakultetima ozbiljno razmišlja o tome da se u ovom trenutku zabrani studiranje svima čije podatke službe ne mogu naći u sustavu. Što će biti s njima kasnije, još se ne zna.