Pretraga

Drama na Veterinarskom institutu: Kolegi znanstveniku htjeli dati otkaz, interveniralo Ministarstvo

Relja Beck, istraživač s Državnom nagradom za znanost, neće dobiti otkaz. Ostaje na Hrvatskom veterinarskom institutu. Iako su ga kolege, nakon prošlogodišnje uskrate napredovanja, htjele udaljiti s radnog mjesta, umiješalo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem svoje predstavnice u Upravnom vijeću Instituta. Ponovno je razmotren reizbor znanstvenika na radno mjesto i tamo ostaje raditi.

Relja Beck, znanstveni kojem su kolege pokušale ‘srediti’ otkaz
Foto: Google Maps screenshot | HRT Labirint screenshot

Nakon što mu lani nije odobreno napredovanje, početkom ove godine Relja Beck, znanstvenik Hrvatskog veterinarskog instituta našao se u stravičnoj poziciji. Njegovi mu kolege s Instituta, okupljeni u Znanstveno vijeće te ustanove, nisu izglasali reizbor na radno mjesto. Drugim riječima, pokušali su mu ‘srediti’ otkaz.

– Ni prošle godine ni sada Vijeću nije bilo važno da se radi o znanstveniku koji je 2017. godine bio dobitnik državne nagrade za znanost,  pa se postavlja pitanje kakav je to sustav vrijednosti koji jednu instituciju dovede u takvo stanje da bez ikakvog razloga, obrazloženja ili zakonskog utemeljenja zapriječi stručno besprijekorno utemeljen karijerni put jednom od svojih najboljih znanstvenika. Napredovanje najboljih na viša radna mjesta svugdje u svijetu jedan je od ključnih mehanizama brige za budućnost institucije. Međutim, te zakonitosti, čini se, ne vrijede za ovaj Institut, priopćili su koncem tjedna iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Ministarstvo je interveniralo

Na svu sreću, kako instituti imaju drugačiju hijerarhiju upravljanja od fakulteta, ta je odluka trebala još biti potvrđena na Upravnom vijeću. To je temeljno upravljačko tijelo koje ima svaki znanstveni institut, a u njemu utjecaj ima i Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem svoje predstavnice, diplomirane pravnice Ivane Bulešić. U ovom su slučaju odigrali važnu ulogu.

Nedugo nakon što smo saznali za ove informacije kontaktirali smo MZO te ih upitali hoće li preko svoje predstavnice u tom vijeću osporavati otkaz znanstveniku Relji Becku. Beck je, inače, poznat kao jedan od produktivnijih istraživača na Veterinarskom institutu, a 2017. je dobio i Državnu nagradu za znanost.

Ministarstvo je, kako otkrivaju u odgovoru za srednja.hr, koji je stigao danas, bilo upoznato sa zbivanjima na Veterinarskom institutu. Upravo je na njihovu intervenciju, u suradnji s Upravnim vijećem, upućeno službeno tumačenje zakonskih odredbi vezano za reizbor na radno mjesto. Upravno je vijeće u petak, 27. siječnja, na svojoj sjednici obaviješteno da će u ponedjeljak, 30. siječnja biti održana nova sjednica Znanstvenog vijeća.

Izdvojeni članak
hrvatski veterinarski institut

Novi sukob u akademskoj zajednici teško je prepričati: Sve je završilo na DORH-u

Zadržali su ga na poslu

Na toj sjednici, koja se odvila jučer, ponovno razmatrao reizbor znanstvenika Relje Becka na radno mjesto na kojem je bio i do sada zaposlen.

– Članovima Upravnog vijeća i Ministarstvu upućene su Odluke Znanstvenog vijeća HVI-a nakon održane sjednice, a istima je poništena prethodno donesena Odluka Znanstvenog vijeća, od 11. siječnja, te je donesena nova Odluka kojom se dr. sc. Relja Beck reizabire na radno mjesto višeg znanstvenog suradnika, kazali su nam iz Ministarstva potvrdivši da spomenuti istraživač, na sreću, neće dobiti otkaz.

Na koncu napominju kako Upravno vijeće tog instituta ima petero članova, a odluke donose većinom glasova. Referenca je to na našu tvrdnju da država kroz Ministarstvo u tom tijelu ima poseban utjecaj.

Nekome je očito stao na žulj

Zašto je uopće netko htio dati otkaz svojem kolegi? Pitanje je to koje se, nakon minimalno godine dana dramatičnih zbivanja na Hrvatskom veterinarskom institutu, povlači u glavama svih koji su taj slučaj pratili. Relja Beck se, u datom trenutku, očito našao na udaru svojih kolega da su ga, neovisno o znanstvenim postignućima i zadovoljavanju svih uvjeta, pokušali udaljiti s radnog mjesta.

Sindikalisti spekuliraju da je u pitanju novac i ‘devijantan način upravljanja’ koji nisu bili kadri razotkriti ni državna inspekcija ni nadzor Ministarstva. U takvom su sustavu, kažu sindikalisti iz NSZVO-a, znanstvenici poput Becka – smetnja. Cijelo njihovo priopćenje možete vidjeti u dokumentu ispod; ako se ne prikazuje, osvježite stranicu.