Pretraga

Sveučilište se pohvalilo uspjehom profesora: Drugi je u svijetu i bolji od preko 70.000 svojih vršnjaka

A- A+

Vladimir Parpura, hrvatsko-američki neurobiolog, proglašen je drugim na svijetu po stručnosti o astrocitima, pohvalili su se time sa Sveučilišta u Rijeci, na kojemu je Parpura počasni doktor. Ovo priznanje, poručuju sa Sveučilišta, znači da je bolji od više od 70 tisuća svojih vršnjaka.

Vladimir Parpura|foto: uniri.hr/Unsplash

Lijepe znanstvene vijesti stižu sa Sveučilišta u Rijeci – prof. dr. sc. Vladimir Parpura,  inače profesor na Odjelu za neurobiologiju na Državnom sveučilištu u Birminghamu u Alabamia, ali i  počasni profesor Sveučilišta u Rijeci, proglašen je drugim na svijetu po stručnosti o astrocitima.

Bolji od više od 70.000 svojih vršnjaka

Riječ je, kako su pojasnili sa Sveučilišta, o velikim stanicama središnjega živčanog sustava, zvjezdasta oblika, koje nisu živčanog podrijetla.

– To priznanje znači da je Parpura bolji od više od 70.000 svojih vršnjaka, a nalazi se iza prvoplasiranog dr. Alexa Verkhratskyja, piše u priopćenju Sveučilišta u Rijeci.

Pojašnjavaju da je Parpura naveden kao drugi najcitiraniji stručnjak u svijetu za astrocite temeljem svojih istraživanja u poddisciplini tijekom posljednjih deset godina i analize baze podataka PubMed. 

Rad važan za razumijevanje živčanog sustava

– Parpurin rad na proučavanju astrocita započeo je prije gotovo tri desetljeća. S velikim interesom za važnost astrocita u moždanoj signalizaciji otkrio je signalni put posredovan glutamatom astrocita i neurona iliti gliotransmisiju, što je postavilo temelje za buduća istraživanja astrocita i susjednih neurona i glije, navodi se u priopćenju Sveučilišta u Rijeci.

Kako je dodatno, ali vrlo stručnim riječnikom, objasnio i sam Papura, ovo je otkriće dovelo do koncepta tripartitne sinapse pri čemu astrociti, otpuštanjem gliotransmitera, mogu modulirati sinaptički prijenos i plastičnost.

– Parpurin rad važan je za razumijevanje poremećaja živčanog sustava, ali i za ljudsko zdravlje općenito. Istraživanja o ulozi središnjeg živčanog sustava u sveukupnom zdravlju postaju sve važnija – kako u kliničkoj praksi tako i u akademskim istraživanjima. U svojih 15 godina provedenih na Državnom sveučilištu u Birminghamu Parpura je objavio više od 150 znanstvenih publikacija, koautor je dviju knjiga, a bio je i jedan od urednika pet knjiga o astrocitima, stoji zaključno u priopćenju Sveučilišta u Rijeci.