Pretraga

Država Hrvatima izvan RH podijelila 1.150 stipendija: Iznosi 1.500 eura, evo liste dobitnika

A- A+

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH objavio je rezultate natječaja za dodjelu stipendija Hrvatima izvan RH. Ukupno je dodijeljeno 1.150 stipendija, a zaprimljeno je 2.320 prijava. Dodijeljeno je 150 stipendija više nego prošle godine, a povećan je i iznos stipendije s 1.000 kuna na 150 eura. Stipendija se dodjeljuje za razdoblje od 10 mjeseci akademske godine, što bi značilo da će dobitnicima na račun ukupno sjesti 1.500 eura.

učenje stipendija potprora

Ilustracija: Unsplash

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je listu 1.150 Hrvata izvan RH kojima je dodijeljena stipendija za akademsku godinu 2022./2023. Od ukupnog broja 300 je stipendija je za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 40 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva) i 850 stipendija za studiju Bosni i Hercegovini. Lista svih dobitnika nalazi se pri dnu ovog članka.

Ove godine više stipendija i u većem iznosu

Podsjetimo, ove se godine natječajem dodjeljivalo 150 stipendija više nego prošle godine, a povećan je i iznos stipendije s 1.000 kuna na 150 eura. Kako se stipendija dodjeljuje za razdoblje od 10 mjeseci akademske godine, dobitnicima će na račun ukupno sjesti 1.500 eura.

Kako si izvijestili iz Središnjeg državnog ureda, u propisanom roku je zaprimljeno 2.320 prijava. Navode i da se u kategorijama studenata – pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva koji studiraju u Republici Hrvatskoj prijavilo manje kandidata od broja stipendija utvrđenih. Za te je  kategorije Povjerenstvo predložilo preraspodjelu u drugu kvotu i kategoriju.

– Dobitnici stipendije iz Prijedloga rang-liste kao i drugi kandidati, dužni su pratiti mrežnu stranicu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske budući da uvažavanje prigovora, odustajanje pojedinih dobitnika stipendije u korist druge stipendije i sl., može dovesti do pomicanja rang-mjesta studenata na konačnoj rang-listi, slijedom čega se pojedini dobitnici stipendije mogu naknadno naći ispod crte dobitnika stipendije na konačnoj rang-listi. Konačna rang-lista i konačna Odluka o dodjeli stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske bit će objavljena po okončanju postupka prigovora, a studenti koji ostvaruju pravo na stipendiju, bit će obaviješteni o datumu i načinu zaključivanja ugovora o stipendiranju, piše uz rezultate ovog natječaja.

Izdvojeni članak
euri u novčaniku

Mijenja se pravilnik o dodjeli STEM stipendije: Još jedna skupina studenata neće je moći primati

Dobitnici ne smiju primati još jednu stipendiju iz proračuna RH, rok za žalbe do 13. svibnja

Oni koji su u međuvremenu ostvarili pravo na neku drugu stipendiju iz državnog proračuna RH ili se odriču od prava na stipendiju u korist druge stipendije, o tome moraju obavijestiti Središnji državni ured na mail [email protected].

Također, studenti koji nisu ostvarili pravo mogu podnijeti pisani prigovor na rezultate natječaja do 13. svibnja 2023. godine. Prigovor mora biti vlastoručno potpisan te treba biti razumljiv i sadržavati sve što je potrebno da bi se po njemu moglo postupiti. Šalje se poštom na adresu: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pantovčak 258, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska.

U nastavku možete vidjeti rang-listu dobitnika ove stipendije, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab