Pretraga

Država je instalirala mladog HDZ-ovca za delegata pri UN-u: Bio je, naravno, i studentski predstavnik

Alen Šukurica novi je mladi hrvatski delegat pri UN-u. U HDZ-u je, a u njihovoj je mladeži obavljao cijeli niz važnih funkcija. Bio je i glavni studentski predstavnik na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Odluku o njegovom imenovanju potpisuje državna tajnica, i njegova stranačka kolegica Željka Josić. Josić je, pak, poznata po tome što je bila politički bliska s jednim drugim mladim HDZ-ovcem i studentskim predstavnikom, Mihovilom Miokovićem, koji je spiskao mastodontske svote javnog novca na skupocjene laptope i sefove za oružje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alen Šukurica (@sukurica.alen)

Alen Šukurica, mladi HDZ-ovac i student zagrebačkog Pravnog fakulteta imenovan je za mladog hrvatskog delegata pri UN-u. Na tu su ga poziciju, nakon provedenog javnog poziva, instalirali djelatnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a sve je potpisala još jedna HDZ-ovka, državna tajnica Željka Josić. O tome su prvi, početkom ovog tjedna, izvijestili novinari Indexa.

Odužio je studij, ali politički daleko dogurao

Šukurica će kao novi delegat sudjelovati u radu Opće skupštine UN-a, prisustvovat će sastancima, a kako stoji u odluci o imenovanju, posebno će biti angažiran u sklopu trećeg odbora koji se bavi ‘socijalnim, kulturnim i humanitarnim pitanjima’. Osim što je student Pravnog fakulteta, Šukurica u svojih mladih 26 godina, premda još nije završio studij, politički uspio dosta daleko dogurati.

Bio je predsjednik temeljnog ogranka HDZ Gajnice, a posljednjih je godina bio dosta aktivan i unutar strukture mladeži te stranke; konkretnije, njihove lokalne ‘podružnice’ koja djeluje u Zagrebu. Od 2020. do 2022. bio je i predsjednik hrvatskog ogranka europske udruge studenata prava ELSA. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković bio je predsjednik našeg ogranka 1992., a 1993. i međunarodne udruge.

Zanimljivo je napomenuti da je, kao i neki njegovi stranački kolege, Alen Šukurica imao dosta doticaja sa studentskom politikom. U akademskoj godini 2018./2019. izabran je za predsjednika Studentskog zbora, temeljnog predstavničkog tijela studenata na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Blizak mu je, kako nam kažu naši izvori, i Mihovil Mioković, notorni bivši predstavnik studenata na Sveučilištu u Zagrebu.


SVEUČILIŠNI STUDENTSKI IZBORI

U zagrebačkim studentskim krugovima šuška se da bi ekipa okupljena oko Alena Šukurice, konkretno Hrvatska akademske zajednice, udruge ELSA i Mladeži HDZ-a mogla kandidirati na sljedećim studentskim izborima. Sljedeći studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu, na kojima će se birati predstavnici studenata na fakultetskoj i sveučilišnoj razini, trebali bi se održati na proljeće 2023. godine, a mandat će im započeti početkom iduće akademske godine, u listopadu 2023.


Poveznica je državna tajnica

Mioković je široj javnosti postao poznat po svojim, u najmanju ruku, zanimljivim izjavama o bivšem rektoru Damiru Borasu. Jednom je prilikom, braneći seksistički ispad umirovljenog rektora, rekao da je Boras i njemu znao reći da mu je ‘baš lijepi’. Time se malo proslavio među studentima koji su mu dali nadimak – Lepi. Zapamtili smo ga i po tome što je na novinarskom pitanje o aferama bivšeg rektora, mrtvo hladno pitao – koje afere?

Ono po čemu ga ipak najviše pamtimo je njegov pad. S čela sveučilišnih garnitura odlazi prije nešto više od godinu dana, nakon što je javno objavio na što su sve studentski predstavnici trošili novac za vrijeme njegova predsjedničkog mandata. Među fakturama koje je Mioković potpisivao našla su se dva laptopa po 22.000 kuna, sef za oružje pa i osobni komunikacijski trening, za njega samoga, koji nikad nije priveo kraju. Zbog pritiska javnosti i kolega iz Studentskog zbora, koji su tvrdili da za ništa nisu znali, Mioković je smijenjen, a uskoro je izašao i iz HDZ-a.

Zanimljivo je istaknuti i da je Mihovil Mioković, kao Siščanin, imao istaknuto mjesto u kampanji Željke Josić, kandidatkinje HDZ-a za gradonačelnicu Siska na prošlim izborima. Interesantno, Josić je kao državna tajnica upravo i osoba koja je prije nekoliko dana stavila potpis na imenovanje Alena Šukurice kao mladog hrvatskog delegata pri UN-u. Novom smo delegatu Šukurici poslali upit o ovome imenovanju, a kad i ako dobijemo njegov odgovor, o njemu ćemo izvijestiti na portalu.