Pretraga

Državni inspektorat posjetio menzu na Savi: Evo koje su nepravilnosti otkrivene

Zahvaljujući nedavnoj aferi ‘crv u bečkom’, Državni inspektorat posjetio je menzu u Studentskom domu Stjepan Radić. Štetočine u menzi nisu otkrivene, hrana je higijenski ispravna, no neke su nepravilnosti ipak ‘isplivale’ na površinu. Svi djelatnici menze nemaju potvrde o zdravstvenom odgoju, a neispravan je i jedan kotao za kuhanje na lešo.

SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Proteklog se vikenda podigla prašina na društvenim mrežama i u medijima, zbog fotografije koju je jedan student objavio u Facebook grupi Studentski dom ‘Stjepan Radić’. Fotografija je, podsjetimo, prikazivala komad pohanog mesa iz menze na Savi, u kojem se nalazilo nešto što sliči na crve.

Higijensko stanje je – prihvatljivo

Situacija je ubrzo postala ozbiljna te se o svemu oglasio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a ravnatelj zagrebačkog SC-a, Mirko Bošnjak, isti je dan poslao izvanrednu inspekciju u restoran Studentskog doma Stjepan Radić, ne bi li se utvrdilo o čemu je točno riječ.

Ispostavilo se, na koncu, da u pohanom mesu nisu bili crvi već riža. Studenti taj odgovor nisu tako olako prihvatili, pa su ‘crvi u bečkom’ i dalje glavna tema u studentskim grupama. Nedavno je i Državni inspektorat posjetio spomenutu studentsku menzu, pa smo ih upitali da nam pošalju što su otkrili.

– Sanitarna inspekcija utvrdila je da je zatečeno sanitarno-tehničko i higijensko stanje u trenutku nadzora prihvatljivo te da je zatečena hrana u prometu svojstvenog izgleda te urednog datuma. Sljedivost hrane kao i sustav samokontrole su uspostavljeni. Skladištenje hrane je osigurano na propisan način. Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, mbo čistoće objekta i vode za ljudsku potrošnju se provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Infestacija štetnicima tijekom nadzora nije utvrđena.

Izdvojeni članak

Završila afera ‘crv u bečkom’: Inspekcija pokazala što je student zapravo našao u pohanom mesu

Studenti mogu odahnuti

Drugim riječima, crva, štakora, žohara i ostalih nametnika, nema u menzi na Savi, pa studenti mogu konačno – odahnuti. No, s druge strane, neke su nepravilnosti ipak otkrivene. Državni inspektorat nam kaže da je u trenutku nadzora utvrđeno da svi djelatnici nemaju valjane potvrde o provedi zdravstvenog odgoja, a utvrđeno je i kako je jedan električni kotao za pripremu lešo hrane mehanički oštećen i neispravan za korištenje. Podsjetimo, Bošnjak je ranije u razgovoru za Index rekao da državna inspekcija nije imala prigovora i da zdravlje studenata nije dovedeno u pitanje.

– Državni inspektorat RH (DIRH), Sanitarna inspekcija, nije imala prigovora na primjenu protokola samokontrole prema HACCP-u i na zatečeno stanje namirnica u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić. Činjenica je da zdravlje studenata nije dovedeno u pitanje, rekao je Bošnjak.