Pretraga

Dvojica studenata izradila aplikaciju koja računa koliko ste kalorija pojeli u menzi

A- A+

Ušli smo u post-blagdansko razdoblje, a nakon božićnog i novogodišnjeg prejedanja mnogi će se okrenuti zdravijoj i uravnoteženijoj prehrani. Studentima je ponekada teško pratiti kako se hrane, posebice u vrijeme ispitnih rokova koji su pred vratima. Tu u pomoć priskaču dvojica studenata nutricionizma na zagrebačkom Prehrambeno-biotehničkom fakultetu. Luka Kukina i Josip Morduš izradili su besplatnu mobilnu aplikaciju NutriMenza koja studentima otkriva koliko su kalorija, proteina, masti i ugljikohidrata unijeli objedujući u menzi.

Aplikacija NutriMenza dostupna je na Android platformi|foto: Luka Kukina

NutriMenza nova je mobilna aplikacija koju su osmislila dvojica studenata nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Luka Kukina i Josip Morduš. Riječ je o aplikaciji koja procjenjuje nutritivnu vrijednost jela u menzama studentskih centara u četiri najveća studentska grada – Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

– Sama aplikacija je vrlo jednostavna i brza. Jela, njih 240, podijeljena su u jedanaest izbornika: glavna jela, vegetarijanska jela, variva, prilozi, salate, deserti, kruh, napitci, mliječni proizvodi te sendviči kojima se znatno skraćuje vrijeme pretraživanja popisa jela, a i postoji ‘Pretraži’ prozor u kojeg se može upisati ime jela. Klikom na ‘Dodaj’ ispod naziva željenog jela, to jelo dodaje se u ‘Moj Tanjur’ gdje se nalazi izračun kalorija, proteina, masti i ugljikohidrata svakog jela posebno, kao i ukupnog zbroja prehrambenih vrijednosti kompletnog obroka, pojašnjava nam funkcionalnosti svoje aplikacije Luka i napominje kako je ovo prva hrvatska aplikacija čija je funkcija procjena nutritivnog unosa.

Za sada je aplikacija dostupna samo na Android platformi, ali ako će povratne informacije korisnika biti pozitivne, dvojac planira izraditi i njenu iOS verziju.

Pd prakse u Studentskom centru do ideje

Izdvojeni članak

Briga za zdravlje – nula bodova: Otkrivamo na kojim zagrebačkim fakultetima studenti najviše piju

Josip i Luka na ideju su došli jer su se kao studenti nutricionizma bezbroj puta susreli s problemom vezanim uz procjenu nutritivnog unosa složenih jela.

– Kada smo vidjeli da nam se pruža mogućnost kreiranja ovakvog alata od kojeg bi naša struka, a i svi studenti općenito imali koristi, zacrtali smo si cilj da do kreiranja novogodišnjih odluka 2019. godine to mora biti gotovo. U to vrijeme kolega je radio praksu u SC Zagreb upravo s tim podacima i tako nam je sinula ideja. Podaci s kojima je kolega radio na praksi, kao i dokument ‘Standardizacija studentske prehrane’ iz 2013. godine prema kojemu se spremaju sva jela ostali su mu dostupni te mu je bilo rečeno da s tim podacima može raditi druge radove, diplomski rad ili neke druge projekte. Dakle, nakon njegove prakse imali smo normative u pisanom izdanju te smo potom skinuli verziju normativa koja je dostupna na internetu te ih usporedili kako bi bili sigurni da se sve vrijednosti i količine namirnica podudaraju, odnosno da nema nekog tipfelera, otkriva Luka.

Dodaje, drugi alat kod izrade aplikacije bile su nutritivne tablice znanstvenica Antoinette Kaić-Rak i Katice Antonić. Uskoro diplomirani nutricionisti odradili su dio prikupljanja podataka i njihovu obradu, a programer je izradio čitavu aplikaciju.

16% studenata ima povećanu tjelesnu masu

Izdvojeni članak
torta

Imate problema s težinom? Jednostavnom formulom izračunajte koliko biste svakodnevno trebali jesti

U doba kada drastično raste broj pretilih osoba u Republici Hrvatskoj, procjena nutritivnog unosa od iznimne je važnosti, napominje Luka. No, njihova aplikacija koristi i sportašima te studentima sa zdravstvenim poteškoćama.

– Bilježimo poražavajuće statističke brojke, pa čak i za studente, jer prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015./16. godinu povećana tjelesna masa registrirana je kod 16% studenata, dok ih je 5.5% pretilo. No, ova aplikacija nije namijenjena samo studentima koji imaju prekomjernu tjelesnu masu. Veliku potrebu za takvim alatom pokazuju svi studenti koji imaju izraženu svijest o važnosti pravilne prehrane, a tu ubrajamo sportaše, rekreativce, vegetarijance, vegane i studente s određenim zdravstvenim problemima npr. dijabetičarima. A i ono što je danas sve popularnije u svijetu fitnessa, određen fitness cilj puno je lakše ostvariti ovakvim alatom, koji kvantificira najvažnije sastavnice prehrane, a to su u pitanju spomenuti makronutrijenti (u to spadaju proteini, masti i ugljikohidrati) i energija, pojašnjava Luka.

Pravilna prehrana može se ostvariti u studentskim menzama

Dobra vijest za sve studente jest ta da, unatoč uvriježenom mišljenju, pravilna prehrana ne mora biti preskupa. Ona se svakako može ostvariti i hraneći se u studentskim menzama u kojima je raznovrsnost zadovoljavajuća.

Izdvojeni članak
SC menza, menza u Studentskom centru u Zagrebu

Ministarstvo odgovorilo hoće li pojeftiniti hrana u menzama zbog nižih cijena namirnica

– Restorani studentskih centara imaju sve kriterije i standarde zadovoljene da možemo zaključiti da je hrana koja se tamo nudi studentima zdravstveno ispravna. Svaka zdravstveno ispravna hrana može biti dio pravilne prehrane, jer se pravilna prehrana ne određuje jednim obrokom, nego prehranom u cjelini u nekom vremenskom periodu. Stoga svaka pravilna prehrana mora biti umjerena, raznolika i u energetskoj ravnoteži s tjelesnom potrošnjom. To se može ostvariti u studentskim restoranima, a naša aplikacija u tome pomaže, zaključuje Luka.

Misija aplikacije NutriMenza je poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. Ona se i vrlo efikasno može kombinirati s drugim aplikacijama kojima se može pratiti prehrambeni unos te tako studenti uz pomoć mobitela sa zadovoljavajućom točnošću mogu procijeniti cjelodnevni prehrambeni unos.

Koliko kalorija biste dnevno trebali unositi i što uvrstiti u prehranu?

Luka ističe kako svaka osoba ima drugačije potrebe što se tiče energetskog unosa, ali i preferencije prema makronutrijentima. Zbog toga je odgovor na pitanje koliko bismo kalorija trebali unositi vrlo fleksibilan.
– Opće preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 2700 kcal/dan, dok je za žene to 2100 kcal/dan, ali za velik broj studenata individualne preporuke dosta odstupaju od tih vrijednosti. Dok se željena manipulacija tjelesnom masom lakše ostvaruje pridržavanjem preporuka za unos energije i makronutrijenata sukladno cilju, pojašnjava Luka.
Dodaje, ne postoji ni posebna hrana zbog koje će ljudi odmah biti zdraviji, što je jedno od najčešćih pitanja ovih dana.
– Preporuka je jesti raznovrsno, umjereno, ne ići u ekstreme. Prehrana bazirati na puno voća i povrća, cjelovitim žitaricama uz adekvatan unos životinjskih, odnosno biljnih proteina i masti. Također uvijek je poželjno smanjiti unos praznih kalorija (gazirani sokovi, šećer, slatkiši), kretati se i osigurati si prosječan san od 8 sati. Naravno, alkohol konzumirati minimalno te izbaciti cigarete. Na sve to skupa možemo utjecati, a to sve najviše utječe na zdravlje, kaže ovaj student završne godine nutricionizma.