Pretraga

Ministarstvo odgovorilo hoće li pojeftiniti hrana u menzama zbog nižih cijena namirnica

A- A+

PDV na osnovne živežne namirnice 1. siječnja 2019. godine snižen je s 25 na 13%. Rezultat novog poreznog zakona snižavanje je cijena svježeg mesa, ribe, povrća i voća, a neki trgovački lanci cijene su spustili još prošloga mjeseca. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pitali smo hoće li zbog novih poreznih pravila pasti cijene i u studentskim menzama.

Restoran u Studentskom centru Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Iako je porez na živežne namirnice u ovoj snižen s 25 na 13%, što je rezultiralo smanjenjem cijena, primjerice mesa i povrća, cijene obroka u menzama ostaju iste, barem za sada. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) pitali smo (1) hoće li doći i do promjene u cijeni studentskih obroka nakon što je Vlada smanjila PDV na živežne namirnice, odnosno (2) hoće li se mijenjati dio Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata koji se odnosi na cijene obroka.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Od sutra se mijenjaju dvije stvari važne za džep gotovo svih studenata u Hrvatskoj

Unatoč tome što su cijene za sada ostale iste, u odgovoru MZO-a na naše pitanje opcija snižavanja cijena obroka u menzama nije isključena.

– Vezano za Vaš upit oko izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata i Pravilnika o izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata (Narodne novine, broj 120/13 i 8/14) obavještavamo kako ovo Ministarstvo prati učinke Pravilnika i pratit će učinke poreznog smanjenja i spremno je reagirati prema relevantnim ekonomskim pokazateljima te ukoliko će to biti potrebno i pristupiti usklađivanju Pravilnika, kažu nam iz Ministarstva.

Cijene obroka u studentskim menzama propisane su posebnim dijelom Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Pravilnik potpisuje ministar obrazovanja, a posljednji puta on se mijenjao krajem 2013. godine, no izmjene te godine baš i nisu išle u korist studenata.

Tada je, naime, cijena menija povećana s 4,40 kn na 6,50 kn jer je Ministarstvo smanjilo subvenciju menija sa 73,65% na 71,24% ekonomske cijene hrane. Uvedena je te 2013. i izmjena subvencije na hranu koja nije dio menija, poput čokoladica i desertnih jogurta, koje država od tada subvencionira s 50% cijene.

Podsjetimo, početak nove godine već je sa sobom donio dvije velike izmjene vezane uz studentski džep. Minimalna studentska satnica od 1. siječnja 2019. iznosi 23,44 kn neto. Osim toga, zbog izmjena Zakona o porezu dio stipendija i nagrada više ne ulazi u limit porezne olakšice od 15.000 kuna, o čemu više možete čitati ovdje.