Pretraga

Zbog čega se program Erasmus naziva baš tako?

A- A+

Nizozemski filozof Erazmo Rotterdamski tijekom svog života, oko 1500. godine, putovao je po Europi i učio o različitim kulturama. Svoja iskustva najviše je ostavio na Sveučilištu u Baselu u Švicarskoj, a upravo je njegov način života udario temelje ideji o mobilnosti studenata. Do danas je u sklopu programa Erasmus preko dva milijuna studenata otišlo studirati u strane zemlje i slijedilo avanturistički duh filozofa Erazma Rotterdamskog.

Program Europske unije za studentsku razmjenu, Erasmus, već godinama osigurava tisućama mladih ljudi da semestar ili dva provedu u inozemstvu. Na taj način oni upoznaju novu kulturu, strani jezik, ali i razviju sposobnost rada u multikulturalnim sredinama. Svi ambiciozni studenti mogu se prijaviti, no malokoji zna zašto se Erasmus program zove baš Erasmus.

Izdvojeni članak

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

Erazmo udario temelje mobilnosti prije 500 godina

Program Erasmus počeo je funkcionirati 2007. godine i to kao većinski dio Cjeloživotnog programa učenja Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine.
Sam program je dobio ime po nizozemskom humanistu, književniku i filozofsku, Erazmu Rotterdamskom. Iako je spomenuti Erazmo umro još 1536. godine, zaslužio da se baš po njemu naziva europski program mobilnosti.

Spis ‘O načinu učenja’ prvi je sistematski program humanističkog školskog obrazovanja, koji je prije petstotinjak godina osmislio ovaj Nizozemac, kojem je pravo ime Geert Geerts.
On je svoj život posvetio učenju i otkrivanju novih metoda podučavanja, a najviše je djelovao na Sveučilištu u Baselu u Švicarskoj.

Međutim i za razdoblje oko 1500. godine kad je funkcionirao, Erazmo je nastojao što više putovati po svijetu kako bi upoznao nove kulture i učio od drugih ljudi.
Zbog svega navedenog, upravo je ovaj mislilac udario temelje programima mobilnosti u obrazovanju.

Preko dva milijuna studenata na Erasmusu

Osim po Erazmu Rotterdamskom, program mobilnosti Erasmus u sebi krije istoimenu kraticu ‘EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students’.
Podsjećamo, u ovom programo sudjeluje preko četiri tisuće visokoškolskih institucija u 33 države.

Dosad je svoje iskustvo na Erasmusu doživjelo preko dva milijuna studenata, a svake godine ih sve više odlazi studirati u stranu zemlju.